Κόντρα Β. Τεντομα με τον σύλλογο εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά την αναφορά του κ. Β. Τεντόμα στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Αιγαίου στις 21-7-2017, κατά του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Λέσβου Λήμνου, της οποίας προεδρεύει το μέλος του συλλόγου μας κα Μαριάνθη Βουρβούλη, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

1)Η κα Μ. Βουρβούλη ως Πρόεδρος του Σ.Α. και υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου από τον Μάιο του 2016, όπου ουσιαστικά επαναλειτούργησε το Σ.Α. (μετά απο διακοπή 5 μηνών), σταθερά μέχρι σήμερα πραγματοποιεί 4 συνεδριάσεις ανά μήνα (όπως προκύπτει εξάλλου και από τα πρακτικά του ΣΑ). Σε κάθε συνεδρίαση εξετάζονται  22 έως και 40 θέματα, ενώ υπήρξε ευλαβική τήρηση του πρωτοκόλλου και της σειράς προτεραιότητας των αιτήσεων που υπεβλήθησαν στο Σ.Α.. Ακόμη και οι όποιες ελάχιστες παρεκκλίσεις στη σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, έγιναν αποκλειστικά και μόνο για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας (πολύτεκνοι-δάνεια-δικαστικές εκκρεμότητες) και σε θέματα που αφορούσαν ζητήματα ένταξης σε αναπτυξιακό πρόγραμμα.

 Σημειωτέον δε, παρά του ότι ενώ ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούσαν ενώπιον του Σ.Α. από τον Ιανουάριο του 2017 ήταν σημαντικός, με αίσθημα ευθύνης και κάτω από αντίξοες συνθήκες, (χωρίς γραμματειακή υποστήριξη κοκ) αυτές στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν εξεταστεί και εκδοθεί οι αποφάσεις, ενώ (σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Σ.Α.) στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα έχει εξεταστεί το σύνολο των μέχρι σήμερα αιτημάτων.

2)Προφανώς, όλοι μας, είτε ως πολίτες είτε με την όποια θεσμική ή μη ιδιότητά μας, δικαιούμαστε και οφείλουμε να ασκούμε κριτική απέναντι στη δημόσια διοίκηση. Ωστόσο αυτή η κριτική θα πρέπει να είναι βάσιμη και τεκμηριωμένη και σε κάθε περίπτωση, στην κατεύθυνση που υπάρχουν ευθύνες για τις όποιες δυσλειτουργίες.

3)Σε κάθε περίπτωση, με την αβάσιμη-άδικη και ατεκμηρίωτη κριτική στη δημόσια διοίκηση και στους δημόσιους λειτουργούς δεν επιτυγχάνεται η ταχεία, δίκαιη και με επάρκεια επίλυση των προβλημάτων των πληγέντων στο νησί μας από το σεισμό της 12ης Ιουνίου.

 Η κυβέρνηση, στην εποχή των νεοφιλελεύθερων μνημονίων, συντηρεί ουσιαστικά τη διάλυση - αποδόμηση του δημοσίου τομέα που δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση των υπηρεσιών και τη δυσλειτουργία των συλλογικών οργάνων. Η αβάσιμη-άδικη επίθεση στη δημόσια διοίκηση και στους εργαζόμενους της, που (παρά την υποστελέχωση του δημόσιου τομέα από τις μνημονιακές πολιτικές), καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες για να ανταπεξέλθουν με επιστημονική επάρκεια και κοινωνική ευαισθησία στον καθήκον τους, είναι καταστροφική και καταφανέστατα αναποτελεσματική, ανοίγοντας το δρόμο στην ασυδοσία και στο δίκαιο του ισχυρού.  


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο  Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Νίκος Χρυσάφης
Παντελία Ελευθερίου