Παρέμβαση Αθανασίου για την Κρουαζιέρα στην Λέσβο- Και αιχμές προς την κυβέρνηση «Απόλυτο μηδέν. Μόνο εξαγγελίες και λόγια»

Δελτίου Τύπου


Η ομιλία στο Κοινοβούλιο του βουλευτή Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με θέμα την Κρουαζιέρα, επικεντρώθηκε στην έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η πρόθεση της Κυβέρνησης να φέρει, ακόμη και σήμερα, ως δικαιολογία το μεταναστευτικό και την έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία είναι η αιτία για την κατάρρευση της Κρουαζιέρας στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, φέτος αναμένονται δύο αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη Λέσβο, έναντι 29 το 2016, 53 το 2015 και 54 το 2014. Παρόμοια είναι η κατάσταση στη Χίο, τη Λήμνο και την Κω.  «Πέρυσι, παρά την πτώση έναντι άλλων ετών, υπήρχε μια σχετική κίνηση των κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια μας, και μάλιστα ενώ το προσφυγικό ζήτημα ήταν σε έξαρση. Η σημερινή υποτονική κατάσταση πως εξηγείται;», ρώτησε ο κ. Αθανασίου.

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον βουλευτή, περιορίστηκε μόνο σε εξαγγελίες και υποσχέσεις, χωρίς να εφαρμόσει καμία πολιτική αντιμετώπισης των συνεπειών του μεταναστευτικού όπως:

τα οικονομικά κίνητρα τα οποία θα καθιστούσαν τα νησιά μας, όπως τη Λέσβο και τη Χίο, ελκυστικούς προορισμούς για τα κρουαζιερόπλοια.

οι εκστρατείες πληροφόρησης, ώστε να σταματήσουν αυτά τα νησιά να δυσφημίζονται στο εξωτερικό.

η περίφημη αποσυμφόρηση των νησιών για την οποία δεσμεύθηκαν και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

η επιτήρηση των συνόρων μας.

«Απόλυτο μηδέν. Μόνο εξαγγελίες και λόγια. Μετατρέψατε τα hot spots των νησιών από κέντρα πρώτης υποδοχής σε μόνιμους καταυλισμούς μεταναστών.

Η χώρα μας οφείλει να διαμορφώσει τις πολιτικές εκείνες οι οποίες θα αναπτύξουν περαιτέρω την κρουαζιέρα ως μέσο τουρισμού στη χώρα μας και να αφουγκραστεί και να ενσωματώσει τις εξελίξεις οι οποίες συντελούνται συνεχώς.

Οι απαιτούμενες λιμενικές υποδομές πρέπει να μεταβάλλονται συνεχώς γιατί τα πλοία μεγαλώνουν σε όγκο, ενώ και τα λιμάνια πρέπει να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται από σύγχρονα αεροδρόμια. Το κυριότερο, όμως, είναι όταν ένα κρουαζιερόπλοιο θα δέσει σε ένα λιμάνι για δέκα με δώδεκα ώρες, η λιμενική υποδομή να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις.

Καθυστερήσεις και γραφειοκρατία δεν συγχωρούνται. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να μετατραπεί ένα λιμάνι από  transit σε hub, με τεράστιο κέρδος για τον προορισμό που το διαθέτει και με τεράστια οφέλη για το κράτος και τους πολίτες. Έτσι επιτυγχάνεται ανάπτυξη και όχι αναδιανομή της φτώχειας, όπως πραγματεύεστε τα τελευταία τρία χρόνια», τόνισε ο κ. Αθανασίου.


Στο τέλος της δευτερολογίας του ο βουλευτής ανέφερε, ως επιπλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ανυπαρξίας στρατηγικού σχεδίου, την καθυστέρηση έκδοσης βίζας στις πρεσβείες μας και στα προξενεία σε χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, όπου οι αιτήσεις για βίζα στοιβάζονται και δεν υπάρχει προσωπικό να τις επεξεργαστεί, αποθαρρύνοντας τους κατοίκους των  χωρών αυτών να επιλέξουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό.