Συμβολική διαμαρτυρία στην Λέσβο από μετανάστες που έχουν παγιδευτεί στο δίχτυ της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας.

Συμβολική διαμαρτυρία στην Λέσβο από μετανάστες που έχουν παγιδευτεί στο δίχτυ της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας.


Δράση διαμαρτυρίας προκειμένου να καταδειχθεί η κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε ακτή, νότια του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή προσφύγων, κατοίκων των νησιών και ακτιβιστών.

Με τη δράση τους οι συμμετέχοντες κάλεσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες «να βάλουν ένα τέλος στην απελπισία των προσφύγων». Διοργανωτές ήταν η Διεθνής Αμνηστία και η «Αλληλεγγύη Λέσβου». Η δράση #ActionLesvos παρουσίασε μια γιγαντιαία σημαία της ΕΕ σαν δίχτυα ψαράδων, στα οποία παγιδεύτηκε μια ομάδα 60 ατόμων (ο μέσος αριθμός προσφύγων ανά βάρκα), προσφύγων, ντόπιων και ακτιβιστών, από οκτώ χώρες της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένων και προσφύγων ακτιβιστών).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η δράση ήρθε μετά από μία εβδομάδα διαμαρτυριών στον κοντινό καταυλισμό της Μόριας και δέκα μέρες πριν τελειώσει το μεγαλύτερο μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα».

«Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία έχει παγιδεύσει ανθρώπους στο νησί της Λέσβου από το 2016. Οι πρόσφυγες δεν είναι εγκληματίες. Φύγαμε από τη χώρα μας εξαιτίας του μίσους και ήρθαμε στην Ευρώπη για να βρούμε ελευθερία, αλλά τώρα έχουμε κολλήσει στο νησί. Δεν έχουμε ούτε επιλογή ούτε ελπίδα» είπε ο Χαμίντ Χαμίντ, πρόσφυγας ακτιβιστής από την Γκάνα, που ζει προς το παρόν στην Ελλάδα και συμμετείχε στη δράση.

«Αυτή η δράση στοχεύει να ανοίξει την καρδιά των Ευρωπαίων στα βάσανα των προσφύγων που έχουν παγιδευτεί στα δίχτυα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά από το 2016. Κάτοικοι της Λέσβου συμμετείχαν επίσης στη δράση, καθώς νιώθουν και εκείνοι παγιδευμένοι από την κατάσταση και εγκαταλελειμμένοι από την υπόλοιπη Ευρώπη» είπε η Μαρία Σεράνο, υπεύθυνη εκστρατειών στην Διεθνή Αμνηστία.

Και συνέχισε: «Τα βάσανα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη δεν έχουν τελειώσει. Ο κόσμος πρέπει να μάθει πως η κατάσταση των προσφύγων στη Λέσβο είναι απαράδεκτη, απελπιστική και μη ασφαλής με περιορισμένη πρόσβαση σε νομική, ιατρική, ψυχολογική ή άλλη υποστήριξη. Τα πράγματα είναι πιθανό να χειροτερέψουν και όχι να βελτιωθούν, εκτός και εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλάξουν πορεία και καλωσορίσουν τους πρόσφυγες».

Τέλος, η Έφη Λατσούδη, από την «Αλληλεγγύη Λέσβου» σημείωσε: «Πριν τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, τουλάχιστον μπορούσαμε να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, με την ελπίδα πως όλες οι δυσκολίες και τα βάσανά τους θα τελειώσουν όταν περάσουν τα σύνορα και φτάσουν στις χώρες που επιθυμούσαν.

Τώρα οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και υποφέρουν όλο και περισσότερο από ψυχολογικά προβλήματα, καθώς περιμένουν στα νησιά να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους σε μια αργή και περίπλοκη διαδικασία ασύλου, που τους αφήνει στον αέρα για μήνες. Μετά από μία εβδομάδα που σημαδεύτηκε από αυξανόμενη ένταση στη Μόρια, θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πως η ευθύνη ανήκει στους Ευρωπαίους ηγέτες».