Δήμαρχος Λέσβου προς Τσιπρα «Άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα και στους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Μουζάλα, Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκο Τόσκα, Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη, επιστολή με θέμα τα επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας.

Ο κ. Γαληνός, ζητά την άμεση αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ. Μόριας, καθώς και την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών ασύλου τόσο για εκείνους που τα αιτήματά τους γίνονται δεκτά, όσο και για εκείνους που τα αιτήματά τους απορρίπτονται σε  β’ βαθμό.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Λέσβου, έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Την Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017, γίναμε για ακόμα μια φορά μάρτυρες εκτεταμένων επεισοδίων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας, τα οποία κατέληξαν σε καταστροφή μέρους του κέντρου από φωτιά που προκλήθηκε από διαμένοντες αιτούντες άσυλο. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν από αιτούντα άσυλο, ο οποίος έλαβε απορριπτική απόφαση σε β’ βαθμό για την αίτηση ασύλου την οποία είχε καταθέσει και βρισκόταν σε διαδικασία μεταφοράς στο προαναχωρησιακό κέντρο που λειτουργεί εντός του Κ.Υ.Τ Μόριας.

Δυστυχώς, ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία την οποία εξέφραζα επανειλημμένα σε σχετικές επιστολές μου, σχετικά με την γενικότερη επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με σκοπό την αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ Μόριας επιβεβαιώνεται. Σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό στη Λέσβο όπου αγωνιζόμαστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα και να ανοικοδομήσουμε την εικόνα του νησιού μας τέτοια μεθοδευμένα επεισόδια αποτελούν ένα τεράστιο πλήγμα για την τοπική κοινωνία και οικονομία. Η ορθή, και χωρίς εντάσεις λειτουργία της Μόριας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης ομαλότητας στη Λέσβο καθώς μέσα από δημοσιεύματα διεθνούς τύπου δίνεται η λανθασμένη εντύπωση ότι ολόκληρο το νησί βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης.

Η τοπική κοινωνία της Μόριας είναι καταπονημένη από τα συνεχόμενα προβλήματα που παρουσιάζει η λειτουργία του Κ.Υ.Τ. Η επικινδυνότητα τέτοιων επεισοδίων είναι δεδομένη καθώς οι πυρκαγιές στο εσωτερικό του Κέντρου μπορούν ανά πάσα στιγμή να επεκταθούν ανεξέλεγκτα προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. Το  ίδιο όμως ισχύει και για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου που προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της και να επανέλθει στην κανονικότητα. Είναι ανεπίτρεπτο, λοιπόν, μια ολόκληρη κοινωνία να είναι όμηρος παραβατικών συμπεριφορών και προβληματικών διαδικασιών στο Κέντρο της Μόριας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Υπουργοί,

Με δεδομένες τις μικρές αλλά σταθερές νέες αφίξεις αιτούντων άσυλο και μεταναστών θα ήθελα να επαναφέρω ξανά το πάγιο αίτημά μας για :

άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας

επιτάχυνση όλων των διαδικασιών ασύλου τόσο για εκείνους που τα αιτήματά τους γίνονται δεκτά όσο και για εκείνους που τα αιτήματά τους απορρίπτονται σε  β’ βαθμό

Η κοινωνία της Λέσβου δεν μπορεί να ζει υπό την ομηρία τέτοιων επεισοδίων τα οποία αμαυρώνουν την εικόνα της και υποδαυλίζουν κάθε προσπάθειά μας για ανάκαμψη. Αναμένω τις άμεσες ενέργειές σας σχετικά με τα παραπάνω αιτήματα και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Λέσβου

          Σπύρος Γαληνός