Τα νέα προγράμματα για ανέργους που έρχονται

Στα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας τα οποία έχουν ήδη προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν, αναφέρθηκε η διοικητής του ΟΑΕΔ, καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη, η οποία επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΑΕΔ Τρικάλων.


Όπως δήλωσε  άρχισε ένα πρόγραμμα απασχόλησης περίπου 1.300 ανέργων σε θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα και εξήγησε ότι αποτελεί συνέχεια του προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους 25-29 ετών, που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Περιελάμβανε τετράμηνη πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας, σε θέσεις εργασίας που αντιστοιχούσαν στα πτυχία και στις ειδικότητες των νέων ηλικίας 25 έως 29 ετών.

Αυτό το πρόγραμμα προκηρύχθηκε χθες, πρόσθεσε η ίδια, περιλαμβάνει οκτάμηνη κανονική απασχόληση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας που ενδιαφέρονται να απασχολήσουν στις ίδιες ειδικότητες όπου είχε γίνει η πρακτική άσκηση, σε αντίστοιχες δηλαδή θέσεις εργασίας, τους πρακτικά ασκούμενους νέους οι οποίοι ολοκλήρωσαν την προηγούμενη φάση.

Όπως είπε η κ. Καραμεσίνη, παρόμοιο πρόγραμμα για τις ηλικίες 18-24 ετών, θα ανακοινωθεί στα τέλη Αυγούστου ή το πολύ στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να καλύψει πάλι αντίστοιχους πρακτικά ασκούμενους σε πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας.

Αυτό το δωδεκάμηνο μέσα στην επιχείρηση, έχει ως σκοπό, εξήγησε, να αποτελέσει εφαλτήριο για να μπορέσουν να παραμείνουν οι απασχολούμενοι, είτε στην ίδια την επιχείρηση, είτε σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις στην ειδικότητα στην οποία έχουν εκπαιδευτεί.

Η διοικητής του ΟΑΕΔ προχώρησε και στην ανακοίνωση και άλλων παρεμβάσεων καταπόλεμησης της ανεργίας. Όπως ανέφερε έχει ανακοινωθεί από χθες, η έναρξη της κατάθεσης αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο κοινωφελούς εργασίας, σε 17 Δήμους της χώρας, που είναι θύλακες υψηλής ανεργίας.

Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα για 10.000 θέσεις με δωδεκάμηνη απασχόληση σε δημόσιες επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, είπε, όπως επιχειρήσεις ύδρευσης ή οι επιχειρήσεις αποκομιδής σκουπιδιών.

Επίσης, έκανε αναφορά για συμπληρωματικές θέσεις στο πρόγραμμα της Υγείας με 1.135 θέσεις, το οποίο θα προκηρυχθεί σύντομα και αφορά ειδικότητες που στελεχώνουν τις δημόσιες μονάδες υγείας.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα για άτομα με αναπηρίες, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους από εξαρτησιογόνες ουσίες, που θα προκηρυχθεί για τον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα της οικονομίας.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα δοθεί η maximum επιχορήγηση.

Σχετικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ποσοστό της ανεργίας στη Θεσσαλία, είπε ότι σε ένα χρόνο, από το α’ τρίμηνο του 2016 μέχρι α΄ τρίμηνο του 2017, το ποσοστό της ανεργίας έπεσε από το 27,5% στο 23,1%.

«Είναι σίγουρο ότι σε αυτή τη μεγάλη πτώση έχει συμβάλλει πολύ η άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία έχει διαπιστωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας» κατέληξε η ίδια.