«Πόλεμος» ανακοινώσεων και στο μέσων οι σεισμόπληκτοι- άστεγοι της Βρισας- Τι λέει ο πρόεδρος της Βρισας

Ένα παιχνίδι εντυπώσεων παίζετε σε βάρος των σεισμόπληκτων της Βρισας εδώ και λίγες ωρες…


Αναλυτικά παρακάτω δείτε ολες τις ανακοινώσεις από τα κόμματα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παλλη, την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο vatera.gr αλλά και την δήλωση του προέδρου της Βρισας:.. Και βγάλτε τα συμπεράσματα σας...

Ερώτηση Χ. Αθανασίου: 200 σεισμοπαθείς της Λέσβου έμειναν χωρίς τροφή και στέγη, κοιμούνται κυριολεκτικά σε δρόμους!

Δελτίο Τύπου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, ζητώντας την άμεση έκδοση των ΚΥΑ που αφορούν τις οικονομικές ενισχύσεις των σεισμόπληκτων της Λέσβου, όπως το επίδομα ενοικίου, προκειμένου οι συμπολίτες μας, τα σπίτια των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλα, να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση
Προς:

Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτη
τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπρίτζη
τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτο

Θέμα: «Άμεση έκδοση των ΚΥΑ για την καταβολή των έκτακτων βοηθημάτων και του επιδόματος ενοικίου στους σεισμοπαθείς της Λέσβου»

Κύριοι Υπουργοί,

Ο ισχυρός σεισμός της 12ης Ιουνίου που έπληξε τη Λέσβο, ισοπέδωσε έναν ολόκληρο οικισμό, τον οικισμό της Βρισάς, αλλά και πολλά σπίτια σε χωριά της νότιας πλευράς του νησιού, οι κάτοικοι των οποίων μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκαν στο δρόμο.

Όσοι εκ των οποίων δεν διέθεταν ιδιόκτητο, φιλικό ή συγγενικό σπίτι να φιλοξενηθούν προσωρινά, βρήκαν καταφύγιο σε ξενοδοχεία του νησιού, τα έξοδα των οποίων ανέλαβε ο Δήμος Λέσβου μέχρι τις 30 Ιουνίου, ελπίζοντας πως μέχρι τότε οι σεισμόπληκτοι θα έχουν λάβει τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, προκειμένου να προχωρήσουν στην ενοικίαση μιας μονιμότερης κατοικίας.

Σήμερα, 200 περίπου σεισμοπαθείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούσαν καθώς οι ξενοδόχοι έπρεπε να παραχωρήσουν τα δωμάτια σε τουρίστες που τα είχαν προκρατήσει πριν την ημέρα του μεγάλου σεισμού.

Οι 200 συμπολίτες μας, τα σπίτια των οποίων κρίθηκαν ακατάλληλα, έμειναν χωρίς τροφή και στέγη, κοιμούνται κυριολεκτικά σε δρόμους, πλατείες, ξωκλήσια, καλύβες και αυτοκίνητα.

Κύριοι Υπουργοί,

Η προστασία των σεισμόπληκτων θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησής σας.
Δεδομένου ότι το οικονομικό κόστος είναι ελάχιστο, έπρεπε άμεσα να είχατε διασφαλίσει τη σίτιση και τη διαμονή των πληγέντων από το σεισμό της 12ης Ιουνίου έως ότου λάβουν τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και να καταβάλετε άμεσα το επίδομα ενοικίου που οι ίδιοι τους υποσχεθήκατε.

Άλλωστε στη σύσκεψη της 22ας Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιώτικής Πολιτικής, ο κ. Σπίρτζης, αναλύοντας το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού,  ανέδειξε ως μείζον την υπογραφή δύο ΚΥΑ που απαιτούνται προκειμένου να απελευθερωθούν οι οικονομικές ενισχύσεις των σεισμόπληκτων της Λέσβου, δίνοντας μάλιστα περιθώριο μίας εβδομάδας.

Το περιθώριο αυτό έχει ήδη εξαντληθεί, με τις ανάλογες επιπτώσεις στη ζωή των συμπολιτών μας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί

Θα προβείτε άμεσα στην έκδοση των ΚΥΑ για να βρουν στέγη και τροφή οι πληγέντες από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου;

  Ο ερωτών
Χαράλαμπος Αθανασίου
Βουλευτής Νομού Λέσβου

Και ο Βουλευτής του ΚΚΕ Λέσβου λέει ότι 200 άτομα στη Βρίσα έμειναν στο δρόμο

Τη σεισμόπληκτη περιοχή της Βρίσας στη Λέσβο, η οποία εξακολουθεί να έχει όλα τα σημάδια της καταστροφής που υπέστη μετά το σεισμό της 12ης Ιούνη, επισκέφτηκε, για τρίτη φορά, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, την περασμένη Κυριακή το πρωί, και αντίκρισε ετοιμόρροπα σπίτια, φραγμένους από τα μπάζα δρόμους, κατοίκους που ψάχνουν στα ερείπια προσπαθώντας να περισώσουν ότι μπορούν.

Στην εικόνα της φυσικής καταστροφής προστίθεται η κοινωνική καταστροφή. 200 κάτοικοι της Βρίσας έχουν μείνει στο δρόμο αφού αναγκάστηκαν να φύγουν από τα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούσαν στα Βατερά επειδή οι ξενοδόχοι αφενός δεν έχουν πληρωθεί από το κράτος και αφετέρου υπάρχουν κρατήσεις για το καλοκαίρι.

Σε συνάντηση που είχε ο Στ. Τάσσος με τον πρόεδρο του χωριού Στρατή Παρακοίλα προβλήθηκαν τα άμεσα αιτήματα των κατοίκων, όπως:

• Να δοθούν άμεσα τα 580 ευρώ του επιδόματος, που θα έπρεπε να είχαν δοθεί αμέσως μετά το σεισμό.
• Να δοθεί άμεσα η επιδότηση ενοικίου, για να μπορέσουν οι άστεγοι να στεγαστούν αξιοπρεπώς για όσο διάστημα χρειαστεί.
• Η κατεδάφιση των ετοιμόρροπων σπιτιών να γίνει από την πολιτεία γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο.
• Η πολιτεία επίσης να αναλάβει την κατασκευή χώρων αποθήκευσης των οικοσυσκευών από τα σπίτια που έχουν καταστραφεί, γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο (2.500 ευρώ ανά πάνελ).

Ο Στ. Τάσσος επισκέφθηκε επίσης το ανενεργό γηροκομείο του Πολιχνίτου όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 4 άστεγοι υπερήλικες, οι οποίοι ζητούν να παραμείνουν εκεί γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε, και το κτίριο δεν έχει άλλους ενοίκους.

Ερώτηση Χ. Ζωγράφου: ενημερώστε με για την πραγματική κατάσταση στη Βρίσα

Προς  την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης  κα. Αντωνέλλη 
,
Κυρία

 Η πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Βρύσας μετά το σεισμό είναι περισσότερο από δύσκολη.

 Η συμπαράσταση που χρειάζονται είναι μεγάλη και αναγκαία. 

Και πράγματι, από την πρώτη στιγμή όλοι οι φορείς - κρατικοί και αυτοδιοικητικοί,οργανώσεις, σύλλογοι, ιδιώτες κ.α - προσπάθησαν να ανταποκριθούν σ΄αυτή την υποχρέωση.

 Μερικοί όμως θεωρούν ως μόνη   πράξη συμπαράστασης τους  τη  διόγκωση  των γεγονότων.

Διάβασα  λοιπόν στον  τύπο  ότι , τουλάχιστον, 200 σεισμόπληκτοι στη Βρύσα από την πρώτη Ιουλίου 2017 βρίσκονται στο δρόμο, ενώ η  δική μου γνώση της κατάστασης είναι  διαφορετική. Θα  μπορούσα  να κάνω και λάθος. 

Γι΄ αυτό παρακαλώ  ενημερώστε με, εσείς ως υπεύθυνη, για την πραγματική κατάσταση με αριθμούς και ονόματα  ει δυνατόν, προκειμένου να γνωρίζουμε το αληθινό  μέγεθος του προβλήματος της στέγασης αυτών των ανθρώπων.

Με εκτίμηση
Χρυσούλα Ζωγράφου 

Γιώργος Πάλλης: δεν υπάρχουν άστεγοι στη Βρίσα

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΛΛΗ

Από το Σάββατο το πρωί τοπικοί παραδημοσιογράφοι διακινούν σε τοπικές ιστοσελίδες αλλά και κεντρικά ΜΜΕ, τις δήθεν πληροφορίες ότι οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας, ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν αφεθεί στην τύχη τους και διαμένουν άστεγοι στους δρόμους και τις στάνες.
Βρέθηκα στα Βατερά εχτές το βράδυ. Συναντήθηκα τόσο με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, όσο και με κατοίκους της περιοχής. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανείς που να είναι άστεγος. Υπάρχουν κάποιες πολύ λίγες, περιπτώσεις οικογενειών στην ευρύτερη περιοχή που με δική τους επιλογή δεν στεγάζονται.

Μπορώ επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η διασπορά των ψεύτικων ειδήσεων έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή. Έχει επίσης φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση  όλους εκείνους τους κατοίκους, τις συλλογικότητες αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής Βρίσας, Βατερών και Πολυχνίτου, που όλο αυτό το διάστημα έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Δεν λέει κανείς ότι δεν έχουν εμφανιστεί προβλήματα συντονισμού της όλης υπόθεσης αλλά και καθυστερήσεις, όπως επίσης και μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των συνανθρώπων μας . Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι αυτά θα λυθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Όμως από αυτό μέχρι συνειδητά να διακινούνται ψέματα που έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούν επιπλέον ανασφάλεια και ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής υπάρχει μεγάλη απόσταση!

Μετά από όλα αυτά, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ζητήσουμε από την δικαιοσύνη να παρέμβει έτσι ώστε να σταματήσουν επιτέλους αυτά τα φαινόμενα. 

Η ανακοίνωση του vatera.gr


Πολλά τα προβλήματα που μας κληροδότησε ο σεισμός. Προβλήματα των οποίων η λύση σε άλλη περίπτωση ήρθε  γρήγορα και σε άλλη αργεί υπερβολικά.

Γρήγορα τακτοποιήθηκαν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα ή σε φιλικά σπίτια όσοι σεισμοπαθείς δεν είχαν ιδιόκτητο σπίτι στα Βατερά. Γρήγορα τακτοποιήθηκε και το θέμα της σίτισης όλων αυτών.

Η τακτοποίηση όλων είχε εκ των προτέρων γνωστή ημερομηνία λήξης. Και αυτή την ημερομηνία λήξης δεν έλαβαν υπόψη τους οι αρμόδιοι. Όπως δεν έλαβαν υπόψη τους και τις ανάγκες για αποθηκευτικούς χώρους .{Σήμερα γνωστός μου με παρακαλούσε να μου δώσει μια ολοκαίνουργια χειροποίητη ντουλάπα γιατί δεν είχε που να τη θέσει και φυσικά αρνήθηκα την προσφορά του γιατί ούτε εγώ έχω που να τη βάλω}

Δημιουργήθηκαν για το λόγο αυτό προβλήματα στην εξεύρεση στέγης μετά την 30η Ιουνίου σε μερικούς σεισμοπαθείς. Δεν θα δημιουργούνταν αν είχε δοθεί το επίδομα ενοικίου (και γινόταν η ενοικίαση σπιτιών απρόσκοπτα) και αν είχαν τοποθετηθεί κάποια κοντέινερ για να φιλοξενήσουν όσους δεν έβρισκαν σπίτι (και ήταν σίγουρο ότι αυτό  θα συνέβαινε).

Και έτσι δόθηκε αφορμή σε όσους επιζητούν να εντυπωσιάσουν να αρχίσουν τις υπερβολές.
Άρχισαν με το ότι οι ενοικιαστές ζητούν υπέρογκα ποσά και εκβιάζουν. Εμείς δεν θα ισχυριστούμε ότι αυτό δεν συνέβη σε καμιά περίπτωση γιατί δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε όμως ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα ενοικιαζόμενα σπίτια (και με βάση την εξαγγελία ότι το επίδομα ενοικίου θα δοθεί αναδρομικά από την πρώτη μέρα και θα είναι το ελάχιστο 300€) δόθηκαν με λογικές τιμές. Επικράτησε όμως η δυσφημηστική για τον τόπο μας (μερικοί μάλιστα βάλθηκαν να στοχοποιουν ολόκληρα χωριά) είδηση ότι εδώ επικρατεί η εκμετάλλευση και όχι η αλληλεγγύη. Και αυτό είναι ψέμα!

Αφού αυτό καταλόγιασε λίγο βρήκαν νέα υπερβολή για εντυπωσιασμό: Διακόσια άτομα που οι ξενοδόχοι έβγαλαν απ’ τα ξενοδοχεία έμειναν άστεγοι στους δρόμους!!! Έβγαλαν μάλιστα και φωτογραφίες ως πειστήρια! Ναι, διακόσια (και περισσότερα) άτομα  έφυγαν από τα ξενοδοχεία. Ναι, υπήρξαν οικογένειες που έμειναν άστεγες {Σήμερα μου εξομολογήθηκε κάποιος ότι η οικογένειά του (με δυο μικρά παιδιά) κοιμούνται στην αμμουδιά των Βατερών} Ναι, και ένας άστεγος μόνο να υπάρχει είναι τεράστιο πρόβλημα. Αλλά άλλο ένας ή δέκα και άλλο 200!

Και όσοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί θέλουν να βοηθήσουν την υπόθεσή μας μπορούν να προβάλουν τα άλυτα προβλήματά μας και να πιέζουν για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Να πιέζουν γιατί η Πολιτεία αδρανεί και ο φόβος όλων μας είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για μας και μας έχει ξεγραμμένους. Ο φόβος όλων μας είναι ότι από το φθινόπωρο θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα τεράστια, έτσι ώστε τα σημερινά να φαίνονται λεπτομέρειες. Με τις υπερβολές που άλλοι προβάλουν και άλλοι υιοθετούν αφενός χάνουν την αξιοπιστία τους και αφετέρου εμάς δεν μας βοηθούν. Το αντίθετο μάλιστα!

Και η δήλωση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Βρίσας

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βρίσας, Στρατής Παράκοιλας, τονίζει πως κανένας σεισμόπληκτος του χωριού του δεν είναι άστεγος. 

Όπως λέει, οκτώ άτομα μένουν στην αυλή παρεκκλησιού, σε κτήμα της περιοχής. Και είναι αυτοί που παρουσιάστηκαν σε ρεπορτάζ τοπικών ιστοσελίδων και αυτό αναπαράχθηκε αδιασταύρωτα από Μέσα Ενημέρωσης της Αθήνας.

«Πρόκειται» λέει ο κ. Παράκοιλας, «για μια οικογένεια που συνειδητά επέλεξε να ζει εκεί, αφού θέλει να είναι κοντά σε κτηνοτροφικές δραστηριότητες που έχει εκεί. 

Τους προτάθηκε να μεταφερθούν σε σπίτι στον Πολιχνίτο ή σε δωμάτια στο γηροκομείο της μονής Δαμανδρίου Πολιχνίτου, όμως το αρνήθηκαν λέγοντας πως θέλουν να είναι κοντά στα ζώα τους.


Πάντως, καθημερινά, από τις 12 Ιουνίου μέχρι σήμερα, εγώ ο ίδιος τους πηγαίνω κάθε μέρα φαγητό. Άρα, ούτε νηστικοί είναι, όπως γράφτηκε».