Τη νέα πτέρυγα του Μουσείου-Bιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη- Τεριάντ στην Μυτιλήνη εγκαινιάζει η Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τη νέα πτέρυγα του Μουσείου-Bιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη- Τεριάντ στη Βαρειά της Μυτιλήνης και την επανέκθεση σε αυτό των συλλογών του Μουσείου, εγκαινιάζει την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, στις 7.15 το απόγευμα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου.


Ο Στρατής Ελευθεριάδης-Τεριάντ (1899-1983) πήγε στη Γαλλία, από τη γενέτειρά του Μυτιλήνη, για να σπουδάσει νομικά, αλλά τελικά καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους τεχνοκριτικούς και εκδότες της εποχής του Μεσοπολέμου, αλλά και της μεταπολεμικής εποχής. 

Στο τέλος της δεκαετίας του 1930 εξέδωσε το περιοδικό VERVE (Οίστρος) με το οποίο επιδίωκε και κατάφερε να δημιουργήσει μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στους (εικαστικούς) καλλιτέχνες και στους συγγραφείς. Τα τεύχη του φέρουν τη σφραγίδα μεγάλων δημιουργών, όπως των Ματίς, Μπράκ, Μπονάρ, Ρουό, Μαγιόλ. 

Παράλληλα, εξέδωσε 26 εικονογραφημένα βιβλία, τα αποκαλούμενα «Grand's Livres» (Μεγάλα Βιβλία), με συνδυασμό κειμένου και εικόνας. Ενώ τα τεύχη VERVE είναι αναπαραγωγές ήδη υπαρχόντων πινάκων ζωγραφικής και σχεδίων, τα «Grand's Livres» είναι πρωτότυπα έργα τέχνης, χειροποίητα και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. 

Ο Στρατής Ελευθεριάδης-Τεριάντ ανέλαβε επίσης την επιμέλεια της ανατύπωσης μεσαιωνικών χειρογράφων διανθισμένων με εικονογραφήσεις.

Τέλος, ο Στρατής Ελευθεριάδης-Τεριάντ καθιέρωσε τον εμβληματικό λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο (Χατζημιχαήλ), αφού τον αξιολόγησε σαν ένα γνήσιο εκφραστή της λαϊκής τέχνης. Είναι πιθανόν ότι ο Τεριάντ διέκρινε στον Θεόφιλο, που χαρακτηρίζεται ως «λαϊκός ζωγράφος», στοιχεία που έβλεπε (και) σε πίνακες «μοντέρνων» ζωγράφων της εποχής στο Παρίσι (Πικάσο, Λεζε, Ματίς, κά), όπως το γρήγορο σχέδιο, τη χρήση του χρώματος, επιρροές από τη βυζαντινή τέχνη, κοκ, τα οποία υιοθέτησε στη συνέχεια στην Ελλάδα και η λεγόμενη «γενιά του '30» (Μαλέας, Γουναρόπουλος, Παρθένης). 

Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1920 ή στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Στρατής Ελευθεριάδης-Teriade συναντήθηκε με τον Θεόφιλο στη Μυτιλήνη και του ανέθεσε να δημιουργήσει μια σειρά από πίνακες που αποτυπώνουν την ώριμη εκφραστική παρακαταθήκη του ζωγράφου. 

Τη δεκαετία του 1960, ο Τεριάντ επέλεξε να δημιουργήσει το Μουσείο Θεοφίλου (1964 - που δώρισε στον Δήμο Μυτιλήνης το 1965), ενώ αργότερα δημιούργησε και το Μουσείο Τεριάντ (1979) στην περιοχή της Βαρειάς, κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης. Και τα δυο σε ένα χώρο δικής του ιδιοκτησίας, μέσα στους ελαιώνες, που ο Τεριάντ αγαπούσε ιδιαιτέρα. 

Με τη δημιουργία τους ολοκλήρωσε το δικό του όραμα: μετέφερε μια συλλογή σημαντικών έργων τέχνης, καθιερωμένων καλλιτεχνών, που χάρισε στα αντίστοιχα μουσεία, επιδιώκοντας να δημιουργήσει μια πολιτιστική εστία στο χώρο της Λέσβου. 
Σήμερα, σε ακολουθία αυτής της πολιτικής του Τεριάντ, η νέα πτέρυγα του μουσείου μαζί με την επανέκθεση των συλλογών του θεωρείται πως αποτελούν την συνάντηση του μουσείου με τα σύγχρονα ρεύματα της Τέχνης που αναπτύσσονται στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην παγκόσμια κοινότητα. 

«Το Μουσείο δεν θα υποκύψει στην εσωστρέφεια, αλλά αντίθετα θα εντείνει την προσπάθεια του να ενταχθεί στο πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι, αξιοποιώντας όχι μόνο τη μόνιμη έκθεση του συνόλου του εκδοτικού έργου του Στρατή Ελευθεριάδη - Τεριάντ, αλλά διοργανώνοντας και περιοδικές εκθέσεις ή ευρύτερα πολιτιστικά δρώμενα, με τη συνδρομή (και) της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας» λέει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Στα εγκαίνια, εκτός από την υπουργό Λυδία Κονιόρδου, θα παραστεί και η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.