Στα 3,75 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο στην Λέσβο

Βγαίνει ο Ιούλιος, η συγκοµιδή της νέας χρονιάς πλησιάζει και οι τιµές κινούνται πέριξ των 4 ευρώ σε όλες τις ελαιοκοµικές ζώνες.


Για τη νέα σεζόν, αν και νωρίς για συµπεράσµατα, όλα συνηγορούν, ότι εκλείπει σοβαρός λόγος µείωσης των τιµών, παρά µόνο παγίωσης ή ανόδου, αφού αναµένεται ελλειµµατική παραγωγή στη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα, πληθαίνουν οι περιοχές µε ζηµιές από τον καύσωνα σε ξερικούς ελαιώνες, αλλά και τοπικά από χαλάζι κι ανέµους.

Σε επίπεδα άνω των 4 ευρώ το κιλό αναρριχήθηκαν οι τιµές παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιολάδου, εν µέσω θέρους κι ως αποτέλεσµα κυρίως των προβλέψεων για µια ελλειµµατική νέα σεζόν λόγω ξηρασίας στη λεκάνη της Μεσογείου. Το δικό τους ρόλο στην διαµόρφωση των τιµών παίζουν και οι ζηµιές από τις χαλαζοπτώσεις και τις ανεµοθύελλες που έπληξαν πρόσφατα ελαιοπαραγωγικές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Ηλεία και η Αχαία, της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, των Ιόνιων Νήσων και της Θεσσαλίας.

Πιο συγκεκριµένα τώρα και µε βάση το ρεπορτάζ της Agrenda από τις κύριες ελαιοπαραγωγικές ζώνες της χώρας, ακόµα και σε περιοχές, όπως ο νοµός Μεσσηνίας, όπου κινούνταν σαφώς χαµηλότερα όλους τους προηγούµενους µήνες απαρχής σεζόν, οι τιµές για το ποιοτικό ελαιόλαδο (0,3 βαθµούς) ξεπέρασαν το καλοκαίρι τα 4 ευρώ το κιλό.

Στην περιοχή των Γαργαλιάνων, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός «Ελαιώνας», που παρεµβαίνει στην αγορά, συγκεντρώνοντας ελαιόλαδο, εξασφαλίζει καθ’ όλη την διάρκεια του Ιουλίου, µια τιµή στα 4,10 ευρώ το κιλό.

Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρει µιλώντας στην Agrenda ο πρόεδρός του Αγροτικού Συνεταιρισµού «Ελαιώνας», Νίκος Αθανασόπουλος, «επικρατεί στασιµότητα στις εµπορικές πράξεις τις τελευταίες ηµέρες». 

Να σηµειωθεί πως στο νοµό Μεσσηνίας, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως µεγάλες ιδιωτικές τυποποιητικές επιχειρήσεις, αγόραζαν έξτρα παρθένο στην διόλου ευκαταφρόνητη τιµή των 4 ευρώ το κιλό, από την προτελευταία εβδοµάδα του τρέχοντος µηνός.

Σε χορό αυξήσεων µπήκε καθυστερηµένα εξάλλου και η Λέσβος, µε τις τιµές να «σκαρφαλώνουν» στα 3,75 ευρώ το κιλό, για πρώτη φορά, από την έναρξη της εφετινής περιόδου. Παράλληλα, στη Λακωνία, που διατηρεί την «πρωτοκαθεδρία» σε επίπεδο προσόδων του παραγωγού, σηµειώνει στην Agrenda, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης, «οι τιµές κυµαίνονται µεταξύ 4,05 -4,18 ευρώ το κιλό για τα ποιοτικά ελαιόλαδα», την τελευταία εβδοµάδα του Ιουλίου.

Ιδιαίτερη δυναµική διατηρεί το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στην περιοχή της Κρήτης, µε ανώτερη τιµή παραγωγού, τις τελευταίες ηµέρες, τα 3,90 ευρώ το κιλό. 

Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι µέσες τιµές στην συγκεκριµένη ζώνη αφορούν τιµές από 3,60 έως 3,85 ευρώ το κιλό, ενώ η ΕΑΣ Ρεθύµνου αύξησε την τιµή στα 3,50 ευρώ, από τα 3,40 ευρώ, σύµφωνα µε στοιχεία που επικαλείται στην ιστοσελίδα του ο Σύνδεσµος Ελαιοκοµικών ∆ήµων Κρήτης (ΣΕ∆ΗΚ).

στην ανταγωνιστικη Ισπανία, η µέση τιµή χονδρικής έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατά τις αρχές Ιουλίου, δεν ξεπέρασε τα 4,04 ευρώ και τα 3,81 ευρώ στο βιοµηχανικό, σύµφωνα µε στοιχεία που δηµοσίευσε το ιταλικό Ινστιτούτο Ismea. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η αντίστοιχη τιµή στο έξτρα παρθένο βάσει Ismea, ήταν 4,06 ευρώ το κιλό, για το παρθένο 3,73 ευρώ το κιλό και για το βιοµηχανικό 3,39 ευρώ το κιλό.

ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ ΜΠΙΚΑΣ

Απώλειες 40% ελέω ξηρασίας στην ελαιοπαραγωγή της Ιταλίας

Μείωση της ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου για τη φετινή σεζόν µεταξύ 35%-40% αναµένουν οι παραγωγοί στην περιοχής της Καλαβρίας µε τις απώλειες -λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερµοκρασιών- σε αξία να αγγίζουν τα 310 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η ιταλική εφηµερίδα La Stampa. Συνολικά, στα 2 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ζηµιές που υπέστησαν τα 2/3 του αγροτικού κλάδου της χώρας από την πρωτοφανή ξηρασία, σύµφωνα µε την ιταλική ένωση αγροτών Coldiretti.

Ο πρόεδρος της Coldiretti, Ροµπέρτο Μονκάλβο αναφέρει χαρακτηριστικά: «πρέπει να αναπτύξουµε µια νέα κουλτούρα πρόληψης, αν θέλουµε να διατηρήσουµε την ποιοτική γεωργία. Πρέπει να αναδιοργανωθούµε και να συλλέγουµε το βρόχινο νερό».

Στην Ισπανία, οι παραγωγοί αναφέρουν στα τοπικά µέσα ότι αυτή η ξηρασία είναι η πιο καταστροφική που έχουν βιώσει από το 1992. Πιο αναλυτικά έχουν επηρεαστεί (ελαιόδεντρα, σιτηρά, αµπέλια).

Επιπλέον, ξηροθερµικές συνθήκες έχουν σηµειωθεί σε πολλά µέρη στη Γαλλία, το Βέλγιο ακόµη και σε περιοχές της Βόρειας Ευρώπης.

Τέλος, εκτός από τα θερµικά κύµατα που επηρέασαν τη νότια Ευρώπη τις τελευταίες εβδοµάδες, δασικές πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τον ξηρό και τον ζεστό καιρό κατέκαψαν τις ιταλικές περιφέρειες της Καµπανίας, της Καλαβρίας, της Απουλίας και της Τοσκάνης και τµήµατα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κροατίας.

Κείμενο της Φανής Γιαννακοπούλου


Πηγη agronews.gr