"Μετανάστες στη Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια" στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017, ώρα 19:30 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


Με μεγάλη συμμετοχή κοινού συνεχίζονται οι Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις "Γιορτές της Γης" που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Περιλαμβάνουν ποικιλία δράσεων για μικρούς και μεγάλους, όπως διαλέξεις, προβολές ντοκιμαντέρ, κυριακάτικους περιπάτους, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις, περιηγήσεις με σκάφος με γυάλινο πυθμένα στο θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης.

Αυτήν την εβδομάδα, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διάλεξη με θέμα «Μετανάστες στη Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια - Το πέρασμα από την Αφρική στην Ευρώπη» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Ιουλίου και ώρα 19:30 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι, από την Κατερίνα Βασιλειάδου, Δρ. Γεωλόγο-Παλαιοντολόγο του Μουσείου.

Η παγκόσμια γεωγραφική κατανομή στεριάς και θάλασσας αλλά και το κλίμα είναι παράγοντες που ρυθμίζουν τις μετακινήσεις και τις ανταλλαγές χερσαίων ζώων μεταξύ περιοχών. Μια από τις σημαντικότερες μαζικές μεταναστεύσεις χερσαίων ζώων από την Αφρική προς την Ευρώπη σημειώθηκε πριν από περίπου 19 εκατομμύρια χρόνια, όταν, μετά από μια μακρά περίοδο απομόνωσής τους, δημιουργήθηκε μια γέφυρα ξηράς μεταξύ των δύο ηπείρων μέσω της Αραβικής Χερσονήσου και της Αιγηίδος χέρσου. Η Λέσβος, τμήμα της Αιγηίδος χέρσου πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια, χρησιμοποιήθηκε ως πέρασμα αφρικανικών ζώων προς την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν θηλαστικά ζώα που πέρασαν από την περιοχή της Λέσβου, με σημαντικότερα τα προβοσκιδωτά, εκπρόσωπος των οποίων είναι και το βαυαρικό προδεινοθήριο που έχει εντοπιστεί στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.


Για περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση lesvospf@otenet.gr.