Δωρεάν σεμινάριο της SAP για εκπαίδευση προγραμματισμού στην Λέσβο

Ένα διήμερο εργαστήριο εκμάθησης προγραμματισμού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και τη Μυτιλήνη στις 26 και 27 Ιουνίου


Ένα διήμερο εργαστήριο εκμάθησης προγραμματισμού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και τη Μυτιλήνη στις 26 και 27 Ιουνίου, με ελεύθερη συμμετοχή που θα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γίνουν και οι ίδιοι εκπαιδευτές, που θα μεταδίδουν σε άλλους βασικές γνώσεις προγραμματισμού!

Πρόκειται για ένα από τα “train-the-trainer” events της SAP, που φέρνει στην Ελλάδα το Changemakers Lab σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Πειραιώς, Αιγαίου και άλλους συνεργάτες. Το εργαστήριο έχει σαν στόχο να προετοιμάσει τους εκπαιδευτές, που θα συμμετάσχουν στο Refugee Code Week, που από τις 15 έως 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ειδικοί εκπαιδευτές θα έρθουν στην Αθήνα και τη Μυτιλήνη για να δώσουν στους συμμετέχοντες όλα τα απαραίτητα εφόδια για να γίνουν και οι ίδιοι εκπαιδευτές! Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, όσοι συμμετέχουν σε αυτά, θα έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν κώδικα σε μία ή περισσότερες από τις ηλικιακές ομάδες 8-11, 12-17 και 18-24.

Στην Αθήνα τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο campus του Πανεπιστημίου Πειραιώς και στη Μυτιλήνη στον Λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και θα αφορούν:
Scratch (Επίπεδο 1 & 2): Βασικές γνώσεις προγραμματισμού με χρήση της πλατφόρμας Scratch του ΜΙΤ κατάλληλη για ηλικίας 8-11 (επίπεδο 1) και 12-17 (επίπεδο 2) ετών. Ως εκπαιδευόμενοι εκπαιδευτές μπορούν να συμμετάσχει οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως background και χωρίς να είναι απαραίτητες οι γνώσεις προγραμματισμού.

Web Programming: Βασικές γνώσεις κατασκευής ιστοσελίδων σε άτομα ηλικίας 18-24 ετών. Οι εκπαιδευόμενοι εκπαιδευτές καλό είναι να έχουν πολύ βασικές γνώσεις βάσεων δεδομένων και HTML. Άτομα με σπουδές στον χώρο της Πληροφορικής θα ήταν ιδανικοί υποψήφιοι, άλλα αυτό δεν αποκλείει οποιονδήποτε άλλο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν σε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω workshops σε τμήμα της επιλογής τους. Η εκπαίδευση σε Scratch 1 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, σε Scratch 2 την Τρίτη 27 Ιουνίου και σε Web Programming και τις δύο ημέρες. Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο www.changemakerslab.com/refugeecodeweek

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν και δίνεται πιστοποιητικό παρακολούθησης.

To Refugee Code Week

To Refugee Code Week αποτελεί μια πρωτοβουλία της SAP σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Galway και κατά τόπους φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκπαιδευτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Αφορά πρόσφυγες και ντόπιους και το πρόγραμμα έρχεται στην Ελλάδα ύστερα από τις συντονισμένες προσπάθειες του Changemakers Lab και ως αποτέλεσμα των συζητήσεών του με την SAP τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για μια ενέργεια, που ακολουθεί το πολύ επιτυχημένο Africa Code Week της SAP το 2016, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 500.000 παιδιά και νέοι από 30 διαφορετικές χώρες της Αφρικής. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διοργάνωσης έτρεξε και το πρώτο Refugee Code Week με τη συμμετοχή 10.000 προσφύγων, που είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε βασικές γνώσεις προγραμματισμού και ICT αποκτώντας σημαντικά εφόδια για την αγορά εργασίας.

Φέτος το Refugee Code Week θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 23 Οκτωβρίου στην Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο, Τουρκία, Ελλάδα, Γαλλία και Σουηδία, ενώ ειδικά webinars θα πραγματοποιηθούν σε Παλαιστίνη και Ιράκ.

Οι νεότεροι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στην απλοποιημένη πλατφόρμα προγραμματισμού Scratch του ΜΙΤ και οι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα εκπαιδευτούν στη δημιουργία ιστοσελίδων με χρήση HTML, CSS, JavaScript, PHP και SQL και θα έχουν μια γνωριμία με το λογισμικό Business One της SAP. Επίσης θα έχουν την ευκαιρία συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα 15 εβδομάδων για να αποκτήσουν γνώσεις μηχανικών υπολογιστών, αρκετές για να απασχοληθούν επαγγελματικά σε αυτόν τον τομέα.

Περισσότερες πληροφορίες: www.refugeecodeweek.org
Βίντεο από την περσινή δράση: https://www.youtube.com/watch?v=wiMVZrrbsag

Οι δράσεις του Changemakers Lab συνεχίζονται

Τα παραπάνω εργαστήρια και η συνεργασία του Changemakers Lab με την SAP, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εντάσσονται στο σύνολο δράσεων, που έχουν σαν στόχο τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος υγιούς κοινωνικής επιχειρηματικότητας στη Λέσβο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μια σειράς στρατηγικών συνεργασιών με οργανισμούς και φορείς στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, στις 13 Ιουνίου το Changemakers Lab συμμετείχε με την πραγματοποίηση workshop στο Βερολίνο, στην πρωτοβουλία Children On The Move της Terres des Hommes, με θέμα την καινοτόμα προσέγγιση στην προστασία των ανήλικων προσφύγων. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, όπως και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Zeid Ra’ad Hussein, o επικεφαλής της UNICEF Anthony Lake κ.α.

Επίσης στο τέλος του μήνα θα επισκεφθεί τη Λέσβο ο Jonathan Robinson, ιδρυτής του παγκόσμιου δικτύου συνεργατικών χώρων Impact Hub, συνοδευόμενος από ανθρώπους του Global Humanitarian Lab ύστερα από πρόσκληση του Changemakers Lab για να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας.


Περισσότερες πληροφορίες για το Changemakers Lab: www.changemakerslab.com