Δημιουργία νέων χώρων parking δικύκλων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και συνεργασία με το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ από την Δ/Κ Μυτιλήνης

Απόφαση της Δ/Κ Μυτιλήνης (parking δικύκλων & συνεργασία με ΚΤΕΛ)


Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης, επανήλθε προς συζήτηση και επεξεργασία, η περσινή απόφαση που αφορά στη δημιουργία νέων χώρων parking δικύκλων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπως αυτή είχε δρομολογηθεί, μετά την ολοκληρωμένη εισήγηση της Επιτροπής Εργασίας, η οποία είχε εξουσιοδοτηθεί τόσο από τη Δ/Κ Μυτιλήνης, όσο και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, να οριοθετήσει τις νέες θέσεις στάθμευσης δικύκλων.

Η πλήρης εισήγηση του Προέδρου της Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σώμα, ήταν η ακόλουθη:  

«Όπως ενθυμίστε, πέρυσι η εξουσιοδοτημένη Επιτροπή Εργασίας για την εξεύρεση, καταγραφή και οριοθέτηση των νέων χώρων parking μηχανοκίνητων δικύκλων στο κέντρο της πόλης, απαρτιζόμενη από τους Γιάννη Τσεκούρα (Πρόεδρο), Πάνο Πίτσιο, Νίκο Καρασάββα, Θεόδωρο Στεργίου, Μαρία Χρήστου και Παναγιώτη Γιαννούλο, αφού επί αρκετές ημέρες είχε προβεί σε επιτόπιες αυτοψίες, διαβουλεύσεις και συζητήσεις με περιοίκους – καταστηματάρχες, είχε αποφανθεί και εισηγηθεί αρμοδίως τις νέες θέσεις στάθμευσης δικύκλων.

Η εισήγηση της Επιτροπής αυτής δεν υλοποιήθηκε ακόμη, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να δημιουργείται σε καθημερινή βάση το φαινόμενο της πλήρους αταξίας στο κέντρο της πόλης, το οποίο εμφανίζει μία τριτοκοσμική εικόνα, σε ένα απόλυτο συνονθύλευμα σταματημένων δικύκλων & αυτοκινήτων, τραπεζοκαθισμάτων, πεζών, κ.λπ., που δεν συνάδει με τη λειτουργία μιας σύγχρονης μοντέρνας ευρωπαϊκής πόλης, πόσο μάλλον όταν επιθυμία όλων είναι να αποκτήσει τουριστική ταυτότητα.  

Με δεδομένη τη βούλησή μας για δημιουργία και νέων πεζοδρόμων στο ιστορικό κέντρο (περιοχή Λαδάδικα), το υφιστάμενο αυτό πρόβλημα διογκώνεται ακόμη περισσότερο. Με την πλημμελή δε επιτήρηση και αστυνόμευση από την Τροχαία, τελευταία παρατηρείται εντονότατα το τραγελαφικό φαινόμενο, της διέλευσης και στάθμευσης των δικύκλων, όχι μόνο στους χαρακτηρισμένους πεζόδρομους, αλλά ακόμη και επί της Πλατείας Σαπφούς, χωρίς να “ιδρώνει το αυτί κανενός”. 

Σε καθημερινή βάση, αυτοκίνητα και δίκυκλα, σταθμεύουν προκλητικά και ανενόχλητα, μπροστά από την είσοδο πεζοδρόμων, όπως στην Αρχιπελάγους, στη Σάμου, στην Αιγαίου, στην Κομνηνάκη, κ.α., παρεμποδίζοντας την απρόσκοπτη διέλευση και είσοδο των πεζών.  

Απ’ την άλλη μεριά, είναι επίσης δεδομένη η βούληση όλων, να ενισχύεται η χρήση δικύκλων έναντι των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα (υπό άλλες καινοτόμες συνθήκες, που ακόμη έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, ούτε η χρήση των μηχανοκίνητων δικύκλων θα έπρεπε να ενισχύεται). 

Η άμεση και εφικτή λύση για αποσυμφόρηση από την ανεξέλεγκτη στάθμευση δικύκλων – μηχανακιών, ιδιαίτερα για τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η δημιουργία των νέων χώρων parking, πέραν των υφιστάμενων, αποκλειστικά μοτοποδηλάτων στο κέντρο της πόλης και πλησίον των πεζοδρόμων εις βάρος των αυτοκινήτων, ώστε να μην ευσταθεί η φθηνή δικαιολογία που χρησιμοποιείται: “πάω με το μηχανάκι μέχρι τον προορισμό μου, γιατί δεν έχω που να το βάλω !!!”. 

Με τη δημιουργία των νέων ειδικών χώρων parking δικύκλων (που ούτως ή άλλως υπάρχουν πολλοί), όλοι οι δικυκλιστές θα “διδαχθούν” ότι δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν με το μηχανάκι ακριβώς απ’ έξω από τον προορισμό τους. Θα αλλάξουν νοοτροπία και συμπεριφορά, θα απολέσουν ένα μέρος της βολής τους, θα παρκάρουν στους οριοθετημένους με σαφείς πινακίδες χώρους parking δικύκλων και θα περπατούν λίγο περισσότερο απ’ ότι μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, η εφαρμογή του μέτρου αυτού, που ουσιαστικά θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό, την κυκλοφορία και τη στάθμευση των αυτοκινήτων στους δρόμους του κέντρου της πόλης, θα δημιουργήσει μία άλλη παρενέργεια. Θα αναγκάσει τους οδηγούς των Ι.Χ. αυτοκινήτων, να τα σταθμεύουν στα διάφορα περιφερειακά parking της πόλης, όπως στο επιβατικό λιμάνι, στο κλασικό parking, στο αυτοσχέδιο parking του εμπορικού λιμανιού, στο νέο parking του Μακρύ Γιαλού, στην Επάνω Σκάλα, ή ακόμη ακόμη και στην είσοδο της πόλης στα νταμάρια.

Η μεθόδευση αυτή, θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα της μερικής απομάκρυνσης των αυτοκινήτων από το κέντρο της πόλης, αλλά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε οι οδηγοί να μπορούν εύκολα μετά τη στάθμευση των οχημάτων τους, να εισέρχονται εύκολα σ’ αυτό.

Η λύση γι’ αυτό, με τις παρούσες συνθήκες, είναι μόνο μία και προτείνεται ανεπιφύλακτα να εφαρμοστεί στη Μυτιλήνη, όπως ακριβώς εφαρμόζεται σε πολλές άλλες πόλεις αντίστοιχου μεγέθους της χώρας (μεταξύ των οποίων, η Χίος και η Κατερίνη).

Με ειδική σύμβαση που θα γίνει μεταξύ Δήμου Λέσβου και Αστικών ΚΤΕΛ Μυτιλήνης, στα πρότυπα των συμβάσεων που υπάρχουν σε άλλες ελληνικές πόλεις και τις οποίες σας παρουσιάζω, 4 ευέλικτα “mini bus” θα κινούνται όλη την ημέρα και κυρίως βέβαια τις ώρες αιχμής στο κέντρο της πόλης, συνδέοντας τα προαναφερόμενα parking μεταξύ τους. Αποκλειστικός σκοπός θα είναι η παραλαβή των οδηγών των Ι.Χ. αυτοκινήτων, που θα έχουν σταθμεύσει στα εν λόγω parking και η δωρεάν μεταφορά τους στο κέντρο της πόλης και αντίστροφα (με τρεις ή τέσσερεις στάσεις).

Είναι προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί επιτέλους μία λύση, στο πολύ μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη μας εδώ και πολλά χρόνια, το οποίο με την πάροδο των χρόνων συνεχώς επιδεινώνεται».

Η παραπάνω εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από το Σώμα και προωθείται δεόντως προς τους έχοντες την αρμοδιότητα από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Λέσβου, να επεξεργάζονται και να εφαρμόζουν τις όποιες αποφάσεις των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, δήλωσε για το θέμα αυτό: «Στη Μυτιλήνη, πρέπει να εφαρμόσουμε άμεσα τα αυτονόητα, αυτά που σε άλλες πόλεις της χώρας αποτελούν κοινή λογική και έχουν γίνει κεκτημένο εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς ακόμη, είμαστε πολύ πίσω. Κι’ αν θέλουμε να φτιάξουμε μια πόλη που θα σέβεται τον εαυτό της, την ιστορία της και τους κατοίκους της, πρέπει να την οργανώσουμε σωστά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Αν θέλουμε δε κάποτε να αρχίσει να γίνεται και τουριστική, πρώτη προτεραιότητα είναι να δημιουργήσουμε το τουριστικό της προϊόν, που σήμερα είναι ανύπαρκτο. Και ποιο είναι αυτό; H τουριστική οργάνωση του ιστορικού της κέντρου. Προς αυτή και μόνο την κατεύθυνση πρέπει να συμπορευθούν όλοι. Δημοτικοί άρχοντες, αστυνομία, επιχειρηματίες, δημότες. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η εν λόγω εισήγηση, διότι μόνο έτσι θα περιορίσουμε την όχληση στην πόλη μας, θα βελτιώσουμε την εικόνα της και ταυτόχρονα θα “ανεβάσουμε” την ποιότητα ζωής μας, που θα βασίζεται στο σεβασμό των συνανθρώπων μας». 


Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου

   Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                               Γιώργος Καρίνος