Αυτά είναι τα χρηματικά ποσά και οι παροχές που χορηγούνται στους σεισμόπληκτους της Λέσβου

Αυτά είναι τα χρηματικά ποσά και οι παροχές


Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων της Λέσβου στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος που επισκέπτεται τη Μυτιλήνη στα πλαίσια προγραμματισμένης από καιρό επίσκεψης του στο νησί.

Όπως σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος, έχει ήδη δώσει προφορικές οδηγίες και άμεσα θα εκδοθεί και σχετική υπουργική απόφαση με την οποία θα εφαρμοστούν σημαντικές διευκολύνσεις για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό.

Συγκεκριμένα θα εφαρμοστούν τα παρακάτω μέτρα:

Κεφαλαιοποίηση των τρεχουσών και καθυστερούμενων εισφορών μέχρι το τέλος του Μαΐου 2017 (μετά των πρόσθετων τελών, τόκων, και λοιπών επιβαρύνσεων).

Αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο μέχρι και το Νοέμβριο χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό, πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

Δυνατότητα εξόφλησης των παραπάνω εισφορών, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής σε 12 έως και 24 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις.


Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Ν.Π. ανέλαβε την καταγραφή των αιτημάτων των πολιτών σεισμόπληκτων περιοχών για διενέργεια αυτοψιών. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε έκτακτο τηλεφωνικό κέντρο το οποίο λειτουργεί στα τηλέφωνα: 2251350280, 2251350281, 2251350282, 2251350283, 2251350284 και από 08:00 έως 20:00 . Οι πολίτες επίσης μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα αποζημίωσης οικοσκευών, εκτάκτων βοηθημάτων, επιδότησης δαπάνης στέγασης κ.λ.π., τα οποία άμεσα διαβιβάζονται στις κατά νόμο αρμόδιες υπηρεσίες για  έγκριση και υλοποίηση.

Διαπιστώθηκε  ότι ο έλεγχος  γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Ήδη τις δύο πρώτες μέρες πραγματοποιήθηκαν  587 αυτοψίες σε ολόκληρο το νησί, οι οποίες συνεχίζονται..  Από τον έλεγχο προέκυψε ότι 343 κτίρια  είναι μη κατοικήσιμα  και 244 μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ειδικώτερα για τις εκκλησίες  Αγίας Παρασκευής  (Ακράσι), Αγ. Νικολάου (Πλωμάρι), Μεταμόρφωσης (Μεγαλοχώρι) ,Αγίας Τριάδος (Πλαγιά), Κοιμήσεως  Θεοτόκου (Αφάλωνας), Ζωοδόχου Πηγής (Βρίσας) που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, δόθηκε εντολή από τον κ. Γιαννέλλη στον Επιθεωρητή Βορείου Αιγαίου της Ελληνικής Αστυνομίας κο Ζησιμόπουλο να μεριμνήσει για τον αποκλεισμό πρόσβασης των πολιτών στον περιβάλλοντα χώρο των παραπάνω εκκλησιών, για αποφυγή τυχόν ατυχημάτων.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, πέραν των ανακοινωθέντων εκτάκτων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων της νήσου Λέσβου από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, πληροφορεί τους πολίτες ότι εκ του νόμου έχουν και τις παρακάτω παροχές :

Επίδομα πρώτων αναγκών  

·         Οικονομική βοήθεια 586,94 € ανά  οικογένεια

·         Επιπλέον  επιδόματος 586,94 €  δικαιούνται :

- οι πολύτεκνοι που δικαιούνται επιδόματος πολυτέκνου,         
-   οικογένειες που επιδοτούνται γα μέλος ΑΜΕΑ

·         Οικονομική ενίσχυση 4.402,05 € σε κάθε άτομο που υπέστη μόνιμη σωματική βλάβη

·         Επιτρέπεται η καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους λόγω σεισμού ή άλλων φυσικών φαινομένων ( Ν.2768/1999 (ΦΕΚ 273Α)

Αντικατάσταση οικοσκευής  

Δικαιούχοι ενίσχυσης όλες οι οικογένειες των οποίων η 1η κατοικία τους επλήγη από φυσικές καταστροφές (ιδιοκτήτες 100%, ενοικιαστές 75%) (ενίσχυση καθαρά κοινωνικού χαρακτήρα).

Αντικατάσταση οικοσκευής – κριτήρια

- Αριθμός μελών οικογένειας 
- Βαθμός ζημιών (βαθμός των βλαβών, ως δείκτης για συγκριτική αξιολόγηση όχι για υπολογισμό κτιριακών ή άλλων ζημιών) (κατοικίας ή εξοπλισμού)

     - Κατηγορία Α΄- μικρές ζημιές      
     - Κατηγορία Β΄- σχετικά μεγάλες ζημιές   
     - Κατηγορία Γ΄- μη αποκαταστάσιμες ζημιές

- Μέγεθος κατοικίας  

   - Κατηγορία Μ.1 – Ε<50 m2="" o:p="">

   - Κατηγορία Μ.2 – 80  m Ε<50 m2="" o:p="">

   - Κατηγορία Μ.3 – Ε> 80  m2  (Π2/οικ 2673/2001/(ΦΕΚ 1185Β)              

Στέγη – διατροφή       

Η δαπάνη προσωρινής εγκατάστασης και διατροφής πληγεισών οικογενειών ή μεμονωμένων ατόμων σε ξενοδοχεία ή άλλους χώρους, καταβάλλεται υπό των αρμοδίων, για την κοινωνική  προστασία των θεομηνιόπληκτων, υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος απ΄ευθείας στους ξενοδόχους ή ιδιοκτήτες ετέρων χώρων, εις βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Περιβάλλοντος.          

(Ν.Δ 57/1973 (ΦΕΚ 149Α, Ν, 776/1978 (ΦΕΚ 68 Α), Π.Δ. 93/1993 (ΦΕΚ 39 Α)


Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Ν.Π. στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για τον συντονισμό των υπηρεσιών του Δημοσίου  του χώρου ευθύνης της για την αποτελεσματική εφαρμογή της Κυβερνητικής Πολιτικής συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου και τις άλλες Υπηρεσίες και Αρχές του τόπου.