Αφιέρωμα παραλίες Λέσβου: Η "Παραλία του Θεού" στη Μυτιλήνη (ΦΩΤΟ)

Η γνωστή  “Παραλία … του Θεού”.

Η μικρή αυτή αμμώδες παραλία βρίσκεται μέσα στον κοινωνικό ιστό της πόλης και συγκεκριμένα στην περιοχή Σουράδα.  

Εκεί τη δεκαετία του 60 και του 70, οι περίοικοι και όχι μόνο, από τα μικρά παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, κάθε καλοκαίρι κολυμπούσαν και χαιρόταν την καταπράσινη θάλασσα, που φυσικά μετά μολύνθηκε.

Εκεί, ο αείμνηστος Μίμης Γαληνός, πατέρας του σημερινού Δημάρχου, είχε φτιάξει μια μικρή και όμορφη “σκάλα” πρόσδεσης σκαφών, η οποία εδώ και δεκαετίες έχει καταστραφεί, με τους τσιμεντένιους όγκους να παραμένουν στην ακτή παραπεταμένοι ως μία άμορφη μάζα.    

Όμως ενας Ρουμάνος κάτοικος της περιοχής ο κ. Augustin Todea, το 2015 είχε επιδοθεί με αποκλειστικά δική του προσωπική φροντίδα, στην πλήρη ανάπλαση της μικρής ακτής, ακριβώς μπροστά από το γνωστό “μονόπετρο” και παραδίπλα από το ξωκλήσι του Άγιου Γιάννη.

Ο κ. Augustin Todea, με προσωπική ανιδιοτελή εργασία και πιστή εφαρμογή των πλούσιων τεχνικών του γνώσεων, κατάφερε να την μετατρέψει από “κρανίου τόπο” σε μία αμμώδη παραλία, ιδανική για θαλάσσιο μπάνιο μέσα στο αστικό τοπίο της πόλης. Μέχρι και μικρό πρόβολο δημιούργησε, για να κόβεται κάπως το κύμα του καραβιού και του βοριά και να μην παρασύρεται πίσω στη θάλασσα η άμμος.

Ο ίδιος το 2015, “αυθαίρετα” την έχει ονομάσει “Παραλία του … Θεού”.


Μετά από 40 χρόνια εγκατάλειψη, ο κόσμος άρχισε να την “ξαναχρησιμοποιεί”. 

Και  εμφανίστηκαν οι πρώτοι λουόμενοι, που χαίρονται τα καταπράσινα νερά της και την υπέροχη αμμουδιά της, μαζί με το δημιουργό της κ. Αυγουστή.   

Είναι όμως τα νερά καθαρά;;

Το έχω πει και στο παρελθόν. Το αναφέρω ξανά δίχως να θέλω να ακυρώσω τις προσπάθειες της δημοτικής κοινότητάς μας και του αξιέπαινου εθελοντή και, ασφαλώς αναγνωρίζοντας την ομορφιά του τοπίου αλλά και την ιστορικότητα του τόπου (και τη σημασία του για μας τους Μυτιληνιούς, λόγω των επιχειρήσεων των Ιερολοχιτών). Δεν μπορεί επίσημο έγγραφο να αναφέρει ότι η ακτή είναι "ιδανική για θαλάσσιο μπάνιο", τονίζοντας με πρόδηλη χαρά ότι "εμφανίστηκαν οι πρώτοι λουόμενοι, που χαίρονται τα καταπράσινα νερά της", τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί ρύπανση από αστικά λύματα που εκβάλλονται στη θαλάσσια περιοχή από αγωγό της ΔΕΑΥΛ.

Συνεπώς πρέπει να ελεγχθεί αν το νερό είναι κατάλληλο για κολύμβηση, καθώς για χρόνια βγαίνει από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου η οδηγία ότι απαγορεύεται το κολύμπι "Από τον εξωτερικό λιμενοβραχίονα του λιμένα Μυτιλήνης μέχρι οικία Κ. Σιφναίου."