Εντυπωσιασμένοι από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου οι συμμετέχοντες του Διεθνούς Συνεδρίου «Assemblage Thinking» του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου των συμμετασχόντων του Διεθνές Συνεδρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου Assemblage Thinking: Theory, Analysis, Practice and Governance


Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017 Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οι συμμετέχοντες του Διεθνούς Συνεδρίου «Assemblage Thinking: Theory, Analysis, Practice and Governance» το οποίο οργανώθηκε από την Καθηγήτρια Ελένη Μπριασούλη του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης επιστημόνων από την Αμερική, την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου από 2 έως 4 Ιουνίου 2017 και στο πρόγραμμά του περιλάμβανε ειδική επίσκεψη των συνέδρων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το υπαίθριο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους.

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας Καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης ο οποίος καλωσόρισε τους συνέδρους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στη Λέσβο και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του Πανεπιστημίου και στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Τμήματος γεωγραφίας που διοργανώνει τη συνάντηση.  Τους συνέδρους χαιρέτισε επίσης ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους Λέσβου Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος ο οποίος αναφέρθηκε στο νησί της Λέσβου χαρακτηρίζοντας τη " το νησί της φύσης και του πολιτισμού" στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και τα μνημεία της που συνέβαλαν στην ανακήρυξη της σε Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Οι συμμετέχοντες σύνεδροι συνοδευόμενοι από την Καθηγήτρια Ελένη Μπριασούλη επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου ενημερώθηκαν από τον κ. Ηλία Βαλιάκο, Γεωλόγο του Μουσείου,  για το απολιθωμένο οικοσύστημα ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών, τις εργασίες ανασκαφών και συντηρήσεων και επισκέφτηκαν τις μοναδικές εμφανίσεις προγονικών μορφών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων καθώς και τον γιγαντιαίο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σεκόιας, όπου και δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα μοναδικά ευρήματα που είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπου και περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του, ενημερώθηκαν από τον κ. Ηλία Βαλιάκο για τα φαινόμενα που έλαβαν χώρα στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια και οδήγησαν στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, ενός μοναδικού μνημείου που δημιούργησε η φύση. Παράλληλα ενημερώθηκαν για τις υποδομές και τις ερευνητικές δράσεις του Μουσείου αλλά και τις συνεργασίες με Πανεπιστήμια από το εξωτερικό.


Με το τέλος της επίσκεψης, οι σύνεδροι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα εκθέματα και τη λειτουργία του Μουσείου, τις ερευνητικές του δράσεις του Μουσείου και τις δυνατότητες που προσφέρει το Απολιθωμένο Δάσος για διεθνή έρευνα και επιστημονική συνεργασία.