Ευθύμιος Λέκκας για τον τελευταίο σεισμό των 5,2 R «Μας έλειπε ένας μετασεισμός τέτοιου μεγέθους»

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε απόψε, στις 10.50 το βράδυ, νότια της Λέσβου.


Η σεισμική δόνηση σύμφωνα με την αυτόματη, προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Λίγο αργότερα το μέγεθος του σεισμού αναθεωρήθηκε στα 5,2 Ρίχτερ. 

To επίκεντρο του σεισμού ήταν 31 χιλιόμετρα νότια της Λέσβου.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν έχουν καταγραφεί προς το παρόν, ζημιές από τον νέο σεισμό.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο enikos.gr σημείωσε ότι ο σεισμός που ταρακούνησε απόψε τη Λέσβο ήταν πιθανότατα στο πλαίσιο της φυσιολογικής μετασεισμικής ακολουθίας. "Μας έλειπε ένας μετασεισμός τέτοιου μεγέθους" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας στο enikos.gr.

Η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου για τον σεισμό στη Λέσβο

Στο πλαίσιο της φυσιολογικής μετασεισμικής ακολουθίας του ισχυρού σεισμού της περασμένης Δευτέρας, ήταν σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10.50 το βράδυ νότια Λέσβου. Πρόκειται για την ισχυρότερη από τότε, μετασεισμική δόνηση με το ίδιο περίπου, επίκεντρο. Ακολούθησαν πάντα με το ίδιο επίκεντρο, τρεις σεισμικές δονήσεις στα 3, 3,2 και 3.5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου που είναι επικεφαλής του Συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πρόσφατης σεισμικής διεργασίας, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Πηγή: ΑΜΠΕ, enikos.gr