Μη κατοικήσιμα 150 σπίτια- Συνολικά 350 κάτοικοι χωρίς σπίτι - Επιδοτήσεις ενοικίων στους πληγέντες (pics)

Τις πληγές της μετρά η Μυτιλήνη, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της χθεσινής ισχυρής σεισμικής δόνησης που ταρακούνησε ολόκληρο το νησί.


Από τα 254 σπίτια που ελέγχθηκαν χθες από τα συνεργεία, τα 150 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα στα Βρίσα και στις άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Προτεραιότητα δόθηκε στα 14 σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα, από τα οποία τα 12 κρίθηκαν κατάλληλα ενώ για τα άλλα δυο αναμένονται τα αποτελέσματα αργά το βράδυ της Τρίτης. 

 Στο νησί βρίσκονται πάνω από 100 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και άλλων υπηρεσιών, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοσθεί και στην Μυτιλήνη το σύστημα της επιδότησης ενοικίου όπως έγινε και στο σεισμό της Κεφαλλονιάς, δεν θα στηθούν δηλαδή καταυλισμοί. «Μέλημά μας είναι να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι για να προχωρήσουμε σε επιδοτήσεις ενοικίων και στις ανακατασκευές», τόνισε.

«Στους σεισμόπληκτους θα εφαρμοσθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αρωγής από το νόμο όπως επίσης θα υπάρξουν διευκολύνσεις στην πληρωμή του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ . Ήδη έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών που αντιμετωπίζονται θετικά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το σύνολο των μέτρων θα ανακοινωθεί στη Αθήνα όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα».

Ο υπουργός τόνισε ακόμα ότι «είναι ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τον οικισμό όπως πρέπει, διατηρώντας και την πολιτιστική κληρονομιά» και υπογράμμισε ότι δεν ευσταθούν όσα λέγονται για μετακινήσεις πληθυσμών.

«Δεν εφησυχάζουμε» είπε ο κ. Σπίρτζης, εξηγώντας ότι όσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη θα υπάρχει πλήρης επαγρύπνηση, και δήλωσε ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί 2 σταθμοί καταγραφής στο νησί και θα εγκατασταθούν ακόμη 4, οι μετρήσεις των οποίων θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο νησί, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του συντονιστικού, τόνισε νωρίτερα ότι:

«Από σήμερα θα αρχίσει ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, ήδη κοιτάζουμε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν αυτό το βοήθημα, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα, ένα 70% με 80% των σπιτιών του χωριού (σ.σ. Βρίσα) έχει καταρρεύσει, έχει υποστεί πολύ σημαντικές ζημιές. Πράγματι είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή στο συγκεκριμένο χωριό, αλλά, ευτυχώς, στον περίγυρο, στα άλλα χωριά δεν υπάρχουν μεγάλες καταστροφές, ίσως ελάχιστες».


Πηγη cnn.gr