ΕΦΚΑ: Αύξηση εισφορών από 1/1/2018

Νέες επιβαρύνσεις με αύξηση των εισφορών


Νέες επιβαρύνσεις με αύξηση των εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους έρχονται από το 2018, καθώς σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση από τις αρχές του επόμενου έτους αλλάζει  η βάση υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Οι εισφορές θα υπολογίζονται για όλους ως ποσοστό στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν, όμως, αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες για παράδειγμα για πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ανέρχονται στο 27%. Ειδικά για το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού των εισφορών, δηλαδή μόνο για την επόμενη χρονιά θα υπάρχει έκπτωση ύψους 15%.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική υπουργική απόφαση προέβλεπε ότι ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, καθώς και των επιστημόνων, γιατρών-δικηγόρων- μηχανικών- συμβολαιογράφων ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ, θα γίνεται στο καθαρό εισόδημα τους, δηλαδή, αφαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών καθώς και των ποσών που αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Η υπουργική απόφαση περιέχει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για εταιρείες, μέλη εταιριών και διαχειριστές ΙΚΕ με βάση τα μερίσματα που λαμβάνουν. Στις περιπτώσεις αυτές το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα για την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς αντιστοιχεί στο ποσό που προκύπτει κατ’ εφαρμογή του άρθρου 36 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (που αφορά τα μερίσματα).

Για φέτος οι εισφορές υπολογίζονται για όλους ως ποσοστό επί του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του προηγούμενου έτους, δηλαδή,  έσοδα μείον τις δαπάνες στις οποίες δαπάνες θα συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Η νέα υπουργική απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

1. Από 1.1.2018 και για κάθε επόμενο έτος, στη βάση υπολογισμού συμπεριλαμβάνονται και οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές.
2. Ειδικά για το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% της βάσης προσδιορισμού των εισφορών.
3. Μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση της βάσης υπολογισμού όπως ανωτέρω περιγράφεται για κάθε έτος δια του δώδεκα.
4. Για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης.


Πηγη news247.gr