Στον Δήμο Λέσβου το μοναδικό ψηφιακό μουσείο τέχνης στην Ελλάδα «Ψηφιακό Μουσείο Ιακωβίδη» που λειτουργεί στα Χίδηρα (PICS)

Στον Δήμο Λέσβου μεταβιβάζεται το μοναδικό Ψηφιακό Μουσείο Ιακωβίδη που ίδρυσε το ίδρυμα  Ν.Γ. Παπαδημητρίου στα Χίδηρα γενέτειρα του μεγάλου Λέσβιου ζωγράφου.


Στη συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού ο Αντιδήμαρχος, Κώστας Αστυρακάκης, πρότεινε την αποδοχή δωρεάς του Μουσείου στο Δήμο Λέσβου.

Το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης» στα Χύδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου, είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου ψηφιακό μουσείο τέχνης στην Ελλάδα.

Διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης.

Στο ισόγειο παρουσιάζεται η προσωπικότητα του ζωγράφου Ιακωβίδη μέσα από τους κυριότερους σταθμούς της ζωής του (1853-1932), με ψηφιακές εφαρμογές που αξιοποιούν αρχειακό υλικό από οικογενειακές στιγμές, τα επαγγελματικά επιτεύγματα και τον κοινωνικό του περίγυρο. Στον ίδιο χώρο, το CD-Rom «Γεώργιος Ιακωβίδης: η ζωή και το έργο του» προσφέρει στον επισκέπτη έναν εναλλακτικό τρόπο πλοήγησης στην εξελικτική πορεία του διακεκριμένου καλλιτέχνη.


Ο πρώτος όροφος είναι αφιερωμένος στην πολύπλευρη εργογραφία του Γεωργίου Ιακωβίδη. Μυθολογικά θέματα, σκηνές από την παιδική ηλικία, τοπία, προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις, ανθογραφίες, αναλύονται και ζωντανεύουν μέσα από μία ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης, όπως οθόνες TFT, οθόνες αφής, δίγλωσσα πάνελ, φωτιζόμενες διαφάνειες (duratrance), ολογραφικές παραστάσεις (holoscreen).