Περί απεργίας των ΜΜΕ- και η «γελοία» ανακοίνωση του ΣΕΜΜΕΛ....Γιατί το LesvosPost.com δεν θα απεργήσει..

24ωρη απεργία


24ωρη απεργία στα έντυπα (εφημερίδες, περιοδικά) και διαδικτυακά ΜΜΕ, καθώς και στη ΓΓΕΕ, ΓΓΜΕ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα γραφεία Τύπου, από τις 06.00 το πρωί της Τριτης 16/5/2017 μέχρι τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης 17/5 κήρυξαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις.

Γράφει ο Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- Αρχισυντάκτης του LesvosPost.com και επικεφαλής του ομίλου LesvosPost Media)

«Έρχεται, λέει, απεργία και μάλιστα για το ασφαλιστικό και τα ταμεία. Η ΠΟΕΣΥ η ΕΣΗΕΑ και φυσικά το δικό μας ΣΕΜΜΕΛ που όλα τα κάνει τόσο καλά καλεί και τους "εργαζόμενους" και οχι δημοσιογράφους του διαδικτυακού Τύπου, αλλά να θυμίσουμε ότι δεν υπάρχει ταμείο που να τους καλύπτει.

Τελικά δεν ξέρω ποιοι είναι περισσότερο εκτός πραγματικότητας. Αυτοί που δεν αφήνουν τους ιντερνετικούς να μπουν ή όσοι ιντερνετικοί ακόμα προσπαθούν και θέλουν να μπουν σε κάτι τόσο παρωχημένο και χωρίς προοπτική που ποτέ δεν τους σεβάστηκε;".

Ακριβώς αυτό! Οι δημοσιογράφοι των sites, διότι δημοσιογράφοι είναι κι αυτοί, δεν αναγνωρίζονται από την ΕΣΗΕΑ και το ΣΕΜΜΕΛ ως δημοσιογράφοι αλλά καλούνται σε κινητοποιήσεις και απεργίες!

Το ΣΕΜΜΕΛ ζει ακόμη στη δεκαετία του '70 και φοβάται, ωσάν άλλο Βατικανό, καθετί νέο. Το φοβάται διότι δεν το γνωρίζει: μόνο η Ελένη Λουκά λείπει για να πεταχτεί καμιά ανακοίνωση του στυλ "αυτό το διαδίκτυο είναι εργαλείο του διαβόλου, παιδί μου".

Πώς να κάνουμε απεργία όταν σχεδόν όλα τα μέλη του ΣΕΜΜΕΛ μας κατηγορούν μας καθυβρίζουν και το όργανο τους δεν πήρε καμιά θέση ΠΟΤΕ;;

Πώς να κάνουμε απεργία όταν το τοπικό σωματείο των ΜΜΕ το έχουν καταντήσει κομματικό όργανο;;

Πώς να κάνουμε απεργία όταν με την ανέχεια ιδιοκτήτη τοπικού ραδιοφωνου γνωστή «αλληλέγγυα» δημοσιογράφος σε εκπομπή της πριν 3 μέρες έλεγε τις τοπικές ιστοσελίδες «παραδημοσιογραφικες» και έκανε μάλιστα κάλεσμα σε επιχειρήσεις του νησιού μας να μην διαφημίζονται στις τοπικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες γιατί χάνουν τα λεφτά τους.. Για αυτό θα βγάλει ανακοίνωση το ΣΕΜΜΕΛ;;

Ποια, άραγε, η δύναμη του διαδικτύου; Να σας θυμίσω τους πάνω από 7.800 καθημερινούς επισκέπτες- αναγνώστες που έχει το LesvosPost.com .. Ακόμα παραπάνω και από τα φύλλα που τυπώνουν οι εφημερίδες..!!! !

Εν κατακλείδι, ένα παρωχημένο ΣΕΜΜΕΛ αποφασίζει μαζί με τις άλλες ενώσεις να απεργήσουμε.

Και σε ένα μήνα, πάλι τα ίδια.

Κι αν μεσολαβήσει κάτι, θα βγάλει ανακοίνωση. Προσωπικά απορώ αν έχει πλέον λόγο ύπαρξης: από τα εκάστοτε μέλη του Δ.Σ. τα τελευταία 4-5 χρόνια που ασχολούμαι με το μιντιακό ρεπορτάζ, ανάθεμα κι αν έχω να σας αναφέρω δύο, άντε τρία ονόματα που πραγματικά προσπάθησαν εκεί μέσα. Κατά πλειονότητα υπήρξε ένα "καρεκλοκενταυρίζειν" και συνθέσεις με κομματικά κριτήρια.

Αυτά από εμάς….. Αν αποφασίστε κύριοι να αλλάξετε ρώτα φυσικά και θα μαστέ μαζί σας στους αγώνες και στις απεργίες…!!

Το παραπάνω κείμενο προς αποφυγή παρεξηγήσεων με συναδέλφους και ΜΜΕ που απεργούν… 


Παρακάτω η ανακοίνωση από το τοπικό σωματείο δημοσιογράφων «ΣΕΜΜΕΛ» που μέσα αναφέρονται τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.. ενώ επίσημα δεν μας αναγνωρίζει.. Δεν είναι για γέλια;


Το Σωματείο Εργαζομένων Μ.Μ.Ε. Λέσβου καλεί τους εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων στον Τύπο, να συμμετάσχουν μαζικά, δυναμικά και ενωτικά στην 24ώρη Πανελλαδική Απεργία της Τρίτης 16 Μαΐου 2017, που κήρυξαν οι Ενώσεις κι οι Ομοσπονδίες του κλάδου στα πλαίσια της Πανεργατικής Απεργίας της ΓΣΕΕ.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ενημέρωσης, ως ενεργό κομμάτι της σκληρά δοκιμαζόμενης κοινωνίας αντιδρούμε και εναντιωνόμαστε στα αντιλαϊκά μέτρα και στις νέες δεσμεύσεις του 4ου Μνημονίου που θα ψηφίσει μέσα στη βδομάδα η συγκυβέρνηση.

Για να υπηρετήσει τον στόχο των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων στα επίπεδα του διαβόητου 3,5% επιβάλλει νέα δραματική μείωση του αφορολόγητου στα 5.681 ευρώ. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, ακόμα και αυτοί που παίρνουν σύνταξη μέχρι 490 ευρώ, καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην – έτσι κι αλλιώς άδεια – τσέπη τους και να πληρώσουν νέους δυσβάσταχτους φόρους.

Η κυβέρνηση που υποτίθεται πως θα προστάτευε τις συντάξεις ακόμα και αυτών των χαμηλοσυνταξιούχων, προσυπέγραψε την δραματική περικοπή έως και 18%(!!) της προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Μετατρέπει έτσι τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα και καταδικάζει τους συνταξιούχους στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση.

Η συμφωνία προβλέπει ακόμα, μέτρα ύψους 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. Ευρώ.

Και σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω το νέο αντεργατικό πακέτο μέτρων προβλέπει την άλωση όσων εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων έχουν απομείνει. Καταργούν και τυπικά η κυριακάτικη αργία. Στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα επεκτείνονται και διαιωνίζονται οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ενώ διευκολύνεται η μαζική απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους.

Όλες αυτές οι δεσμεύσεις και τα μέτρα έρχονται να αποτελειώσουν τις ήδη διαλυμένες εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ της Λέσβου έχουμε δεχτεί και δεχόμαστε την μεγαλύτερη επίθεση που έγινε τα τελευταία χρόνια με απολύσεις, μειώσεις μισθών, εξαντλητικά ωράρια εργασίας,  και στραγγαλισμό των εναπομεινάντων εργασιακών μας δικαιωμάτων, ενώ η εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία έχει θεριέψει. Η απλήρωτη δουλειά έχει γίνει πλέον καθεστώς με καθυστερούμενους μισθούς που φθάνουν τους 9 και 11 μήνες πίσω.

Οι εργαζόμενοι στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι, οι διοικητικοί, οι τεχνικοί και όλες οι ειδικότητες οφείλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Φτάνει πια με τον εμπαιγμό, φτάνει πια με την κοροϊδία. Ήρθε η ώρα να βγάλουμε στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες και όχι εκείνες των εργοδοτών, της κυβέρνησης και του κουαρτέτου.

Διεκδικούμε δουλειά, αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη και δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας. Ζητάμε συλλογικά δικαιώματα, που θα εγγυώνται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και της Ενημέρωσης.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:

• Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζόμενων στο χώρο του τύπου.
• Την αυτονομία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
• Την υπογραφή και προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την υποχρεωτική εφαρμογή τους σε όλα τα Μ.Μ.Ε..
• Την επαναφορά του Νόμου 1876/90 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
• Την απαγόρευση των απολύσεων με νομοθετική ρύθμιση.
• Την ανατροπή των ατομικών συμβάσεων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, των αμοιβών ελεημοσύνης, της επισφαλούς κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενημερωτικά sites και portals, τις περικοπές στους μισθούς.
• Να απορριφθεί κάθε σκέψη για κατάργηση ή αλλαγή του 1264/1982.
• Την επιστροφή των κλεμμένων, μέσω PSI, καθώς και των απωλειών από το «τζογάρισμα» των αποθεματικών στα Ταμεία μας.

Έχουμε τη δύναμη να νικήσουμε! Τώρα είναι η ώρα!

Μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα καταχτιούνται!


ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16 ΜΑΗ 2017


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ