Το ντοκιμαντέρ «Ελαίας Αίγλη» στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Το ντοκιμαντέρ «Ελαίας Αίγλη» 


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο του μηνιαίου κύκλου προβολών σε Μουσεία του Δικτύου του με τίτλο: «Ιχνηλατώντας τόπους, ανθρώπους και ιστορίες», προβάλλει την Παρασκευή 26 Μαΐου (ώρα 19:30), το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ελαίας Αίγλη» (1987, 60’), του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια κινηματογραφική απόδοση της ιδιότυπης αρχιτεκτονικής άνθησης των βιομηχανικών κτιρίων στη Λέσβο του περασμένου αιώνα σε συνδυασμό με την παράλληλη οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Μέσα από μια ιστορική αναδρομή στο ρόλο της ελιάς, που ήταν και είναι κύριος οικονομικός πόρος της Μυτιλήνης, διαφαίνεται και η σημασία αυτών των κτιρίων, μέσα στα οποία ο ελαιόκαρπος αλλάζει μορφές και χρήσεις και γίνεται συχνά κινητήρια δύναμη των μηχανών τους.

Ο παππούς αφηγείται στον εγγονό του –που ζει στην Αυστραλία- την ιστορία ενός πολιτισμού που βασίζεται στην ελιά· όταν ο εγγονός φτάνει στη Λέσβο αντιμετωπίζει μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα: Ο φακός οδηγημένος από τις αφηγήσεις δύο διαφορετικών γενεών, τις μνήμες ενός αιώνα και την συγχρονική ματιά μιας άμεσης επαφής με την πραγματικότητα, παρακολουθεί τη διαχρονική εξέλιξη αυτών των κτιρίων από την κατασκευή, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία τους ως την παρακμή τους στον 20ό αιώνα και τις πρόσφατες μετατροπές τους.

Σε παράλληλη παρουσίαση, ιστορικά γεγονότα, επιστολές, ντοκουμέντα, προσωπικές μαρτυρίες κι εκδηλώσεις των ίδιων των κατοίκων (έστω και ως απόηχοι) δίνουν το στίγμα εκείνης της ιδιαίτερης σχέσης νησιού, ελιάς και βιομηχανικής «έκρηξης», με αποτέλεσμα και τον ιδιόμορφο λεσβιακό πολιτισμό των αρχών του αιώνα.

Η ταινία απέσπασε Βραβείο Σκηνοθεσίας ΕΟΚ στο 28ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Κρατικό Βραβείο Ταινίας από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1988.

Σενάριο- σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης / Φωτογραφία: Ανδρέας Σινάνος, Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος / Ερμηνευτές: Δημήτρης Καρέλλης Μενελάος Καραμαγγιώλης/ Επιστημονικός σύμβουλος: Νίκος Σηφουνάκης /Παραγωγή: Δημήτρης Μαυρίκιος, Mirino Film ΕΠΕ – ΤΕΔΚ Νομαρχίας Λέσβου

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Αγία Παρασκευή, 811 02 Λέσβος Τ. 22530 32300 | www.piop.gr