Στον Εισαγγελέα το Επιμελητήριο Λέσβου- Μηνυτήρια αναφορά για τον αποκλεισμό του λιμανιού από μετανάστες και αλληλέγγυους

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε το Επιμελητήριο Λέσβου ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης


Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε το Επιμελητήριο Λέσβου ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, με αφορμή περιστατικό παρεμπόδισης της διακίνησης επιβατών στο λιμάνι του νησιού εξαιτίας συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν την Τετάρτη μετανάστες και ΜΚΟ.

Το Επιμελητήριο ζητεί την παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να υπάρχει άμεση αντίδραση των αρχών σε κατασταλτικό και προληπτικό επίπεδο, ώστε να αποτρέπονται τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες αμαυρώνουν την ήδη πληγωμένη εικόνα του νησιού στο εξωτερικό και έχουν συνέπειες στον τουρισμό.

Διαβάστε τη μηνυτήρια αναφορά….

«Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ, την 26-4-2017, ημέρα Τετάρτη, από νωρίς το απόγευμα έως τις πρώτες βραδινές ώρες, είχε συγκεντρωθεί στον κεντρικό λιμένα Μυτιλήνης πλήθος μεταναστών, μελών Μ.Κ.Ο. και διαφόρων αγνώστων προσώπων, οι οποίοι με καθιστική τους διαμαρτυρία εμπόδιζαν την είσοδο οποιοδήποτε πεζού ή οχήματος εντός του λιμένα. Η απομάκρυνσή τους επετεύχθη μόνον κατόπιν επέμβασης των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης, έχοντας ήδη προκαλέσει την ταλαιπωρία των ταξιδιωτών και τον καθυστερημένο απόπλου του πλοίου Ε/Γ Ο/Γ Blue Star 1 προς τον Πειραιά. 

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας-αποκλεισμού του λιμένος, υπήρχαν διάφορα άτομα που μανγητοσκοπούσαν τα συμβάντα, με κάμερες σε διάφορα σημεία, ενώ παράλληλα διανέμονταν από τους μετέχοντες στην συγκέντρωση, φυλλάδια στην ελληνική και αγγλική γλώσσα (επισυναπτόμενα προς γνώσιν σας στην παρούσα), όπου γινόταν έκκληση στους διαθέτοντες βίντεο ή φωτογραφίες της συγκέντρωσης, να τις αποστείλλουν σε συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό, προφανώς προς περαιτέρω διοχέτευσή τους στον τύπο και στα πάσης φύσεως μέσα ενημέρωσης. 

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα ανωτέρω περιστατικά λαμβάνουν χώρα εν μέσω μίας τραγικής συγκυρίας για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία της Λέσβου. Η τουριστική κίνηση του νησιού μας έχοντας κυριολεκτικά συντριβεί κατά το περασμένο έτος και ενόψει της φετινής θερινής τουριστικής περιόδου, όπου άπαντες οι εμπλεκόμενοι φορείς ευελπιστούμε σε δειλή έστω ανάκαμψη στον τομέα του τουρισμού, ερχόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με συμβάντα που αναμφίβολα θα οδηγήσουν στον αφανισμό της Λέσβου από τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας. 

Είναι αν μη τί άλλο άδικο, η τοπική κοινωνία της Λέσβου, που με αξιοθαύμαστο τρόπο έχει συμπαρασταθεί παντοιοτρόπως στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν στον τόπο μας, να τιμωρείται εν τέλει από ενέργειες σαν αυτές και να σβήνει και η παραμικρή ελπίδα για διάσωση του τουριστικού προϊόντος και οικονομική επιβίωση στα χρόνια της άγριας κρίσης που διανύουμε. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι είναι δυνατόν να υπάρξει τουριστικό ενδιαφέρον για το νησί μας, όσο κάνουν το γύρο του κόσμου εικόνες εξεγέρσεων, συγκεντρώσεων, αναταραχών και γενικότερης ανασφάλειας και ανησυχίας. Όσο οι επισκέπτες της πόλης μας έρχονται αντιμέτωποι με δυσάρεστες εικόνες σε κάθε τους βήμα και εμποδίζονται στο αυτονόητο, στη χρήση δηλαδή των μέσων μεταφοράς και στην ακώλυτη κυκλοφορία τους, εντός μάλιστα της πρωτεύουσας του νησιού μας! 

Επειδή πολύ φοβούμεθα ότι περιστατικά σαν αυτά που έλαβαν χώρα την Τετάρτη, 26-5-2017, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, θα επακολουθήσουν με την ίδια ή με άλλες μορφές στο προσεχές μέλλον και με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη να περιφρουρηθεί η εικόνα του νησιού μας, η ασφάλεια και η ευημερία τόσο ημών των κατοίκων αυτού του νησιού, όσο και των επισκεπτών που αγωνιωδώς προσπαθούμε να προσελκύσουμε στον τόπο μας, ζητούμε την άμεση και δυναμική παρέμβασή σας, ώστε να υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση και άμεση αντίδραση των αρμοδίων αρχών, όχι μόνο σε κατασταλτικό αλλά κυρίως σε προληπτικό επίπεδο, ώστε να μην δημιουργούνται δυσάρεστες καταστάσεις, όπως εν προκειμένω, παρεμπόδιση απόπλου πλοίου, αλλά να αποτρέπονται αυτές εν τη γενέσει τους. 

Επειδή συμβάντα όπως τα προπεριγραφέντα έχουν φέρει σε οριακό σημείο ανοχής και αντοχής, μεγάλη μερίδα των πληττόμενων επαγγελματιών αλλά και απλών πολιτών του νησιού μας, ανησυχούμε σοβαρά ότι εάν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών, η γενικότερη αγανάκτηση σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία των συμπολιτών μας, θα φέρουν την τοπική κοινωνία αντιμέτωπη με πολύ δυσάρεστες καταστάσεις στο εγγύς μέλλον. 

Επειδή εκ της θέσεώς μας ως φορέων της τουριστικής ανάπτυξης της Λέσβου, κρούουμε ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε ενωμένοι σε κάθε απαραίτητη ενέργεια και προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να πατάξουμε οποιαδήποτε μεμονωμένα ή συντεταγμένα συμφέροντα υποκινούν τέτοιου είδους καταστάσεις και υπονομεύουν το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Σας υποβάλλουμε την παρούσα αναφορά μας και
ΖΗΤΟΥΜΕ

Όπως, προσπίζοντας τα δικαιώματά μας ως πολιτών και διαφυλάσσοντας την έννομη τάξη, πράξετε τα νόμιμα».

Πηγη tornosnews.gr