Πώς το «ηλεκτρονικό μάτι» της Εφορίας θα βλέπει τα πάντα

Πρόσβαση στην ακίνητη και κινητή περιουσία των φορολογουμένων αποκτά η Εφορία με τη σύνδεση του ΤΑΧΙS με μια σειρά από πληροφοριακά συστήματα.


Η αρχή γίνεται με το Κτηματολόγιο από το οποίο θα αντλεί στοιχεία με στόχο τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων οφειλετών και περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

Και το τελευταίο τετραγωνικό που κατέχει κάποιος θα βλέπει η Εφορία από το φθινόπωρο. Το μάτι του TAXIS θα είναι το Κτηματολόγιο, η Εφορία θα μπορεί να παίρνει όχι μόνο πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων, αλλά θα μπορεί απευθείας να εγγράφει ή να άρει κατασχέσεις και βάρη.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διασύνδεση του TAXIS με τις βάσεις δεδομένων άλλων φορέων άρχισε. Το Δεκέμβριο θα αντλεί στοιχεία από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τον αριθμό των απασχολουμένων κάθε επιχείρησης. Έξι μήνες αργότερα μέσω του μητρώου τραπεζικών λογαριασμών θα εντοπίζονται όλες οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Οι διασυνδέσεις αυτές θα αποκαλύπτουν ότι η Εφορία καθώς το Περιουσιολόγιο μετατίθεται για τον Μάρτιο του 2019.

Για την ώρα προέχει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις οποίες οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί για τους κατ΄επάγγελμα αγρότες μπλοκάρουν την υποβολή της δήλωσης για όσους δεν εμφανίζονται στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έως χθες είχε υποβληθεί το 15% των δηλώσεων. Μιά στις τρεις είναι χρεωστική. Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου και η πρώτη δόση του φόρου πληρώνεται έως τις 31 Ιουλίου.