Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα στην Μυτιλήνη για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα στην Μυτιλήνη


Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Έναρξη του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ»» από το Επιμελητήριο Λέσβου σε συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ( ΕΤΕΑΝ Α.Ε.).

Την Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Βαγγέλης Μυρσινιάς, καλωσορίζοντας τόσο τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες όσο και τον κεντρικό ομιλητή τους ημερίδας κ. Κωνσταντίνο Γαλιάτσο, Πρόεδρο του Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΤΕΑΝ Α.Ε. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ρευστότητας και ύπαρξης χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επιχειρήσεις και σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει το ΕΤΕΑΝ του οποίου είναι και ο βασικός ρόλος.

Ο κ. Γαλιάτσος παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στο νέο ρόλο του ΕΤΕΑΝ για την ανάπτυξη τους χώρας, προς την κατεύθυνση της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων τους χώρας, καλύπτοντας ως αναπτυξιακός οργανισμός το έλλειμμα ρευστότητας των επιχειρήσεων από τις Τράπεζες.  Πιο συγκεκριμένα ανέλυσε διεξοδικά τα ακόλουθα:

Το Πρόγραμμα Εγγυοδοσίας, το οποίο θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον, πρόγραμμα που υπήρχε στο παρελθόν και είχε ατονήσει και το οποίο θα διευκολύνει τον τραπεζικό δανεισμό των επιχειρήσεων με εγγύηση του ΕΤΕΑΝ.

Στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), το οποίο θα παρέχει δάνεια και εγγυοδοτήσεις στις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών με ευνοϊκούς όρους, όπως χαμηλότερο επιτόκιο κατά 50%.

Στο θεσμό των Μικροπιστώσεων, που είναι ένας νέος θεσμός παροχής πιστώσεων  μέχρι  25.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις από το ΕΤΕΑΝ προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, έναν επίσης νέο θεσμό, το οποίο θα συμμετέχει στο συμμετοχικό κεφάλαιο των πολύ  μικρών επιχειρήσεων, κυρίως των νεοφυών.

Στο Ταμείο Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον ΙΙ (ΤΕΞΟΙΚ ΙΙ) το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και αναμένεται να δώσει ώθηση στον οικοδομικό κλάδο, ανέλυσε δε τις διαφορές από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, αναφέρθηκε στην πρόταση του Επιμελητηρίου για την ανάγκη δημιουργίας ενός Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας Β. Αιγαίου, πρόταση που το Επιμελητήριο Λέσβου έχει επίσης κάνει και στον Υπουργό κ.Χαρίτση και αφορά στη δημιουργία ενός Ταμείου που θα παρέχει χρηματοδότηση και ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου. Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ δεσμεύτηκε να προωθήσει την πρόταση αυτή και το ΕΤΕΑΝ να συνεργαστεί με το Επιμελητήριο Λέσβου, όπως και με τα άλλα Επιμελητήρια του Βορείου Αιγαίου, στην προσπάθεια υλοποίησής του.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τα νέα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ,  τα οποία προβλέπεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, επεσήμανε τις τροποποιήσεις τους σε σχέση με το παρελθόν, απαντώντας παράλληλα σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με τους όρους ένταξης σε αυτά.


Για τα Προγράμματα του ΕΤΕΑΝ, που παρουσίασε ο Πρόεδρος του στην Ημερίδα, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενημερωθούν για την έναρξή τους είτε από την ιστοσελίδα του Ταμείου, www.etean.gr, είτε μέσω ενημέρωσης που θα υπάρξει από το Επιμελητήριο Λέσβου.