Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου για το σπάσιμο του Δήμου: «Παιχνίδι εντυπώσεων στις πλάτες του λεσβιακού λαού»

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου για το σπάσιμο του Δήμου

Με ιδιαίτερη έκπληξη παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες να ξεδιπλώνεται ένα «παιχνίδι» εντυπώσεων στις πλάτες του λεσβιακού λαού που το μόνο που επιτυγχάνει είναι να αποκρύψει την ουσία του προβλήματος και να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Με αφορμή την αναθεώρηση του νόμου του «Καλλικράτη» η όλη μέχρι στιγμής συζήτηση έχει «στηθεί» γύρω από το ενδεχόμενο σπάσιμο του Δήμου Λέσβου και μόνο εκεί.

Κουβέντα δε γίνεται φυσικά από κανέναν άλλο για την αντιδραστικότητα του εν λόγω νομοθετήματος αλλά και του συνόλου των αλλαγών που προωθούνται στην Τοπική Διοίκηση, κουβέντα δε γίνεται για τις ανάγκες που έχει σήμερα ένας Δήμος για να μπορέσει να λύσει ή και να ανακουφίσει τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα.

Προ ολίγων ημερών μάλιστα δημοσιεύτηκε στον τύπο ένα κείμενο – απόφαση που υπογράφεται από πρώην και νυν στελέχη της Τοπικής Διοίκησης που ούτε λίγο ούτε πολύ αθωώνει και βγάζει λάδι τις αντιλαϊκές πολιτικές που επέβαλε στην Τοπική Διοίκηση ο νόμος του Καλλικράτη, υποστηρίζοντας πως ο Καλλικράτης ήταν μια θετική τομή που μόνο στη Λέσβο δε λειτούργησε καλά και πως το σπάσιμο του Δήμου σε μικρότερους Δήμους θα λύσει το πρόβλημα.

Υπενθυμίζουμε σε όσους συνυπογράφουν τη συγκεκριμένη απόφαση πως η κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα στην ύπαιθρο του νησιού μας δεν είναι απόρροια μόνο του ενός Δήμου – τέρατος και των «ενδογενών τοπικών αδυναμιών» και πως ο Καλλικράτης «μια χαρά» λειτούργησε και εδώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα και έγινε το όχημα για να επιταχυνθεί η παράδοση του φυσικού πλούτου και βασικών δομών και υπηρεσιών των δήμων στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, για να προωθηθούν και εφαρμοστούν όλα τα αντεργατικά μέτρα (οχτάμηνα, δίμηνα, μπλοκάκια κλπ), για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού μας η τοπική φορολογία που μας έχει γονατίσει.

Καλούμε λοιπόν το λαό της Λέσβου να απομονώσει τέτοιου είδους προσεγγίσεις που το μόνο που θα πετύχουν είναι να γίνουν το βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης που θέλει ανώδυνα και χωρίς πολλά – πολλά να περάσει τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των δήμων σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, αλλαγές που καμία σχέση δεν έχουν με τις λαϊκές ανάγκες και που σε αντίθεση με αυτές εστιάζουν:

Στην προσέλκυση επενδύσεων και συγκέντρωση πόρων (ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων κλπ) σε έργα και υποδομές που θα υπηρετούν στρατηγικούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων.

Στη ληστρική  αξιοποίηση από το ιδιωτικό κεφάλαιο επιχειρήσεις του συνόλου της δημοτικής ακίνητης περιουσίας

Στην πάρα πέρα ώθηση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας (ΜΚΟ – ΚΟΙΝΣΕΠ-δίκτυα και συνεταιρισμούς πρόσωπων κλπ) με την ειδική συνδρομή και συνεισφορά της Τοπικής Διοίκησης. 

Την σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και τη νομιμοποίηση (αντί για την κατάργηση) παλιών φόρων μέσω της είσπραξής τους από την Τοπική Διοίκηση (πχ  ο ΕΝΦΙΑ – ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά κλπ).

Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά πως είμαστε ενάντια συνολικά και στον παλιό και στο νέο αντιδραστικότερο Καλλικράτη. Πως αντιτασσόμαστε στην κατάργηση των κοινοτήτων και διεκδικούμε να χρηματοδοτηθούν οι κοινότητες επαρκώς ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινότητας των χωριών μας. Πως είμαστε υπέρ του σπασίματος του Δήμου, όμως το μέτρο αυτό δε θα βελτιώσει την καθημερινότητα του λαού μας εάν δε συνοδεύεται από:

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που θα δίνεται συνολικά στους δήμους του νησιού σε σχέση με αυτήν που δίνεται τώρα στο Δήμο Λέσβου. Αν μοιραστούν στα πέντε ή στα τρία τα ψίχουλα που δίνουν τώρα στον ένα δήμο, πολύ περισσότερο αν να μειώσουν κιόλας, το σπάσιμο δε θα λειτουργήσει θετικά.

Τη δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά για τις λειτουργικές ανάγκες. Αν οι δήμοι μοιραστούν, το μειωμένο προσωπικό που έχει σήμερα ο Δήμος, ακόμα πιο δύσκολα θα εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Αν μείνει το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων που ισχύει σήμερα και τους καθιστά πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αν δηλαδή μείνει σε ενέργεια ο Καλλικράτης με τα όποια αντιδραστικά φτιασίδια του, τότε το πιθανότερο είναι ότι και οι περισσότεροι δήμοι αντιδραστικές αποφάσεις θα λαμβάνουν και αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων θα υλοποιούν.

Μυτιλήνη 9 Μαΐου 2017
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου

Νίκη Τσιριγώτη