Διευκρινήσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου για το λιμάνι Πλωμαριου

Για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και σε απάντηση όσων λανθασμένα διαδίδονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου κάνει γνωστά τα παρακάτω:


Αναφορικά με το λιμάνι Πλωμαρίου, η προσπάθεια για τη νομιμοποίησή του έχει ξεκινήσει από τις προηγούμενες διοικήσεις του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, αφού το σύνολο των λιμενικών εγκαταστάσεων, πλην του τουριστικού καταφυγίου, στερούνταν νομιμότητας. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, επικεντρωθήκαμε στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας και σήμερα 10 μήνες μετά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες θετικές γνωμοδοτήσεις. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο τελικό στάδιο και σε συνεργασία με την προϊστάμενη του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας Λέσβου κα Μητρίτσα, η οποία έχει συνδράμει αποφασιστικά στις θετικές εξελίξεις και την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Όμως δεν σταματάμε εδώ. Το επόμενο βήμα επικεντρώνεται στην εντατικοποίηση της προσπάθειας για την ίδρυση και λειτουργία πύλης Schengen, στο νόμιμο πια λιμάνι. Βρισκόμαστε ήδη σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων) και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών), ώστε να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα.

Ο δρόμος είναι ανηφορικός, οι διαδικασίες πολύπλοκες κα χρονοβόρες και οι γνωμοδοτήσεις πολλές, αλλά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, ξεκαθαρίζει και κωδικοποιεί τις διαδικασίες που απαιτούνται και στοχευμένα πλέον παρεμβαίνει για την βελτίωση και ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών του νησιού, αρνούμενο να υποκύψει στον πειρασμό βιαστικών και αναποτελεσματικών ενεργειών, που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται λύνουν.

Σχετικά με την ύπαρξη υποσκαφών στο τοιχίο της παραλιακής οδού Παν. Μιχαλέλλη, στο Πλωμάρι, η σύνταξη της έκθεσης επιτροπής αιγιαλού και παραλίας, που ουσιαστικά ενεργοποιεί την απαραίτητη διαδικασία για την αντιμετώπισης του προβλήματος  με βάση την κείμενη νομοθεσία έγινε στις 15 – 12 2016 και στις 12 – 4 – 2017, ο Καθηγητής κ. Ι. Μουτζούρης - τον οποίο και ευχαριστούμε για την αρωγή του - παρέδωσε στον Δήμαρχο Λέσβου και Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, τα σχέδια για το έργο προστασίας από υποσκαφή του εν λόγω τοιχίου. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι, η διαδικασία που ξεκίνησε με την παραπάνω έκθεση απαιτεί σειρά αδειοδοτήσεων από Υπουργεία και Αρχές.

Το συγκεκριμένο έργο είναι εκτός αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου και απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές που δεν αποτελούν σύνηθες αντικείμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ενώ κατά την εξέλιξη της όλης διαδικασίας αδειοδότησης θα πρέπει να συνταχθεί προμελέτη και οριστική μελέτη των απαιτούμενων έργων.  

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, εκμεταλλευόμενο τα πολλαπλά οφέλη της υπαγωγής στο Δήμο Λέσβου – που αποτελούσε αίτημα δεκαετιών – θα συνδράμει την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, τόσο στο πλαίσιο των απαραίτητων διαδικασιών αδειοδότησης, όσο και στην επίλυση των τεχνικών ζητημάτων που θα ανακύψουν στην πορεία υλοποίησης του έργου.

Αυτές τις διαδικασίες, αν δεν τις ήξεραν, τώρα τις γνωρίζουν όσοι απαιτούν έτσι απλά μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άμεση δημοπράτηση και έναρξη εργασιών.

Σε αυτούς, λοιπόν, που για μικροπολιτικούς λόγους βιάζονται και απαιτούν αποτελέσματα εδώ κα τώρα, απλά συστήνουμε να κάνουν λίγη παραπάνω υπομονή. Δυστυχώς, η ενασχόλησή τους με τα κοινά τόσα χρόνια δεν τους έχει κάνει σοφότερους.      

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ


                                                   ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ