ΚΤΕΟ: Πότε θα πληρώνουν αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες επιπρόσθετο τέλος

Εγκύκλιο με διευκρινίσεις για τη διενέργεια αρχικού περιοδικού τεχνικού ελέγχου ΚΤΕΟ αντί επανελέγχου εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών.


Σύμφωνα με την εγκύκλιο σε περίπτωση που ένα όχημα προσέλθει για επανέλεγχο και έχουν παρέλθει 60 ημέρες από την ημερομηνία αρχικού ελέγχου κατά τον οποίο διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις, ανεξαρτήτως διενέργειας ή μη ενδιάμεσου ελέγχου, τότε διενεργείται πλήρης αρχικός έλεγχος και καταβάλλεται το αντίστοιχο τέλος κανονικού πλήρους ελέγχου.

Ειδικά για τις μοτοσικλέτες, το ανωτέρω χρονικό διάστημα καθορίζεται σε 90 ημέρες.
Όποιος προσκομίζει εκπρόθεσμα σε ΚΤΕΟ το όχημά του για αρχικό ή επαναληπτικό έλεγχο, επιπλέον από το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις τέλος διενέργειας του ελέγχου, υπόκειται και στην καταβολή πρόσθετου ειδικού τέλους. Ακολούθως καθορίζεται το ύψος πρόσθετου ειδικού τέλους που καταβάλλεται σε περίπτωση εκπρόθεσμης προσκόμισης οχήματος για τεχνικό έλεγχο, μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο το όχημα υποχρεούται να υποβληθεί, αντί του επαναληπτικού, σε αρχικό έλεγχο.

Σε περίπτωση που κατά τη διενέργεια του τεχνικού ελέγχου ενός οχήματος διαπιστωθούν σοβαρές ελλείψεις, τότε χορηγείται Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου που ισχύει για 20 ή 30 ημέρες, μέσα στις οποίες το όχημα θα πρέπει να επισκευασθεί και να προσκομισθεί για επανέλεγχο. Ειδικά για τις μοτοσικλέτες, σε περίπτωση διαπίστωσης σοβαρών ελλείψεων, προβλέπεται η χορήγηση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου που ισχύει για 30 ημέρες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα και προκειμένου να υπάρχει στα ΚΤΕΟ ομοιόμορφη αντιμετώπιση των περιπτώσεων διενέργειας σε όχημα αρχικού, αντί
επανελέγχου, διευκρινίζονται τα εξής:

α) Σε περίπτωση που κατά τη διενέργεια επανελέγχου που λαμβάνει χώρα εντός του χρονικού διαστήματος των 60 ή 90 ημερών από την ημερομηνία αρχικού ελέγχου κατά τον οποίο είχαν διαπιστωθεί σοβαρές ελλείψεις, διαπιστώνονται εκ νέου σοβαρές ελλείψεις, τότε εκδίδεται Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου που ισχύει για 20 ή 30 ημέρες, ανεξαρτήτως εάν στο διάστημα αυτό συμπληρώνονται οι 60 ή 90 ημέρες από τον αρχικό έλεγχο. Παράδειγμα 1:

Κατά τον αρχικό έλεγχο ενός επιβατικού οχήματος που διενεργείται την 1-8-2016 διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις και χορηγείται Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου που ισχύει για 30 ημέρες, δηλ. έως τις 31-8-2016.

Το όχημα προσέρχεται για επανέλεγχο στις 50 ημέρες από την ημερομηνία του αρχικού ελέγχου, δηλ. στις 20-9-2016, οπότε και διενεργείται εκπρόθεσμος επανέλεγχος. Εφόσον στον επανέλεγχο διαπιστωθούν εκ νέου σοβαρές ελλείψεις, τότε χορηγείται στο όχημα Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου που ισχύει π.χ. για 20 ημέρες, δηλ. έως τις 10-10-2016 και όχι έως τις 30-9-2016 που συμπληρώνονται οι 60 ημέρες από την ημερομηνία αρχικού ελέγχου.

Στις περιπτώσεις που μετά την παρέλευση 60 ή 90 ημερών από την ημερομηνία αρχικού ελέγχου, στον οποίο είχαν διαπιστωθεί σοβαρές ελλείψεις, διενεργείται σε όχημα πλήρης αρχικός έλεγχος (αντί επανελέγχου), το όχημα λογίζεται εκπρόθεσμο και υπόκειται στην καταβολή του πρόσθετου ειδικού τέλους, μόνον εφόσον προσκομίζεται για έλεγχο μετά την ημερομηνία λήξης του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση, το χρονικό διάστημα για το οποίο το όχημα λογίζεται εκπρόθεσμο ξεκινά να υπολογίζεται από την 60η ή 90η ημέρα από την ημερομηνία διενέργειας του αρχικού ελέγχου.

Αντίθετα, εάν το όχημα προσκομίζεται πριν την ημερομηνία λήξης του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου θεωρείται εμπρόθεσμο και δεν υπόκειται στην καταβολή τέλους εκπροθέσμου.

Παράδειγμα 2:

Το όχημα που αναφέρεται στο παράδειγμα 1 προσκομίζεται για τεχνικό έλεγχο στις 5-10-2016, δηλ. πριν λήξει η ισχύς του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου.

Στο εν λόγω όχημα διενεργείται πλήρης αρχικός έλεγχος (επειδή έχουν παρέλθει 60 ημέρες από την ημερομηνία αρχικού ελέγχου), ο οποίος λογίζεται εμπρόθεσμος και,
συνεπώς, δεν καταβάλλεται τέλος εκπροθέσμου.

Παράδειγμα 3:

Το όχημα του παραδείγματος 1 προσκομίζεται για έλεγχο στις 17-10-2016, δηλ. μετά τη λήξη του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου.

Στο όχημα διενεργείται πλήρης αρχικός έλεγχος (επειδή έχουν παρέλθει 60 ημέρες από την ημερομηνία αρχικού ελέγχου) και επιπλέον καταβάλλεται το πρόσθετο ειδικό τέλος.

Το όχημα θεωρείται εκπρόθεσμο για διάστημα 17 ημερών (από τις 30-9-2016 που συμπληρώνονται οι 60 ημέρες έως τις 17-10-2016). Παράδειγμα 4:

Κατά τον αρχικό έλεγχο ενός επιβατικού οχήματος που διενεργείται στις 3-10-2016 διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις και χορηγείται ΔΤΕ που ισχύει για 30 ημέρες, δηλ. έως τις 2-11-2016.

Το όχημα προσέρχεται για επανέλεγχο στις 22 ημέρες από την ημερομηνία του αρχικού ελέγχου, δηλ. στις 25-10-2016, οπότε και διενεργείται εμπρόθεσμος επανέλεγχος στον οποίο διαπιστώνονται εκ νέου σοβαρές ελλείψεις και χορηγείται στο όχημα νέο ΔΤΕ που ισχύει για 30 ημέρες, δηλ. έως τις 24-11-2016.

Ακολούθως, το όχημα προσέρχεται για τεχνικό έλεγχο στις 13-12-2016. Δεδομένου ότι στις 2-12-2016 έχουν συμπληρωθεί οι 60 ημέρες από την ημερομηνία του αρχικού ελέγχου, διενεργείται στο όχημα πλήρης αρχικός έλεγχος και επιπλέον καταβάλλεται το πρόσθετο ειδικό τέλος .

Το όχημα θεωρείται εκπρόθεσμο για διάστημα 11 ημερών (από τις 2-12-2016 που συμπληρώνονται οι 60 ημέρες έως τις 13-12-2016).