Οι 5 αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου

Συνεδρίασε, στην Καλλονή, η συντονιστική επιτροπή για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου.


Κατά την συνεδρίαση αυτή διαπιστώθηκαν, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν, ομόφωνα,  τα εξής:

Ο «Καλλικράτης» ήταν μια τομή στην αυτοδιοίκηση, που επιχείρησε να αλλάξει κατεστημένα συμφέροντα και αξίες. Προκάλεσε μια τεραστίων διαστάσεων αναδιανομή εξουσιών επιχειρώντας να αμβλύνει ποικίλες αδυναμίες στην τοπική αυτοδιοίκηση και να νοικοκυρέψει τα οικονομικά των δήμων.

Η Λέσβος, αποτέλεσε τη μόνη περίπτωση, όπου τα πράγματα δεν λειτούργησαν καθόλου καλά. Οι τοπικές μας δυσλειτουργίες που οφείλονται και σε ενδογενείς τοπικές αδυναμίες αλλά και στο τεράστιο μέγεθος του νησιού μας κρατούν, ιδιαίτερα την Λεσβιακή περιφέρεια, καθηλωμένους εδώ και χρόνια.

Παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Προέδρων και λοιπών προσώπων της διοίκησης εκλεγμένων και μη, είναι πλέον πασιφανές ότι το νησί δεν λειτουργεί επ΄ωφελεία των κατοίκων του. Τα συσσωρευμένα προβλήματα και η διαχειριστική αδυναμία τόσο των πολλών προβλημάτων όσο και των υποδομών αλλά και μιας αναγκαίας ανάπτυξης απαιτούν το σπάσιμο του δήμου Λέσβου.

Η επαναχάραξη των Δήμων του νησιού θέτει ως προϋπόθεση, απολύτως αναγκαία, ΟΧΙ την απλή γεωγραφική αναδιάταξη, αλλά την δημιουργία Δήμων με δυνατότητες   πολιτικής, διοικητικής, προγραμματικής, οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισης. Χρειαζόμαστε ΟΤΑ οικονομικά αυτοδύναμους και λειτουργικά ανεξάρτητους ώστε με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της αποκέντρωσης και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων να μπορούν να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν, να υλοποιήσουν και να ελέγξουν τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως άλλωστε επιβάλλει η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα  προς όφελος των δημοτών τους.

Σ΄αυτόν τον αναγκαίο αγώνα για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου,  η συντονιστική επιτροπή καλεί ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους διοικητικούς και πολιτικούς παράγοντες του νησιού, τους αυτοδιοκητικούς εκπροσώπους της Περιφέρειας, του Δήμου και των τοπικών κοινωνιών,  τους Βουλευτές, τις συλλογικές εκπροσωπήσεις των δημοτών της Λέσβου εδώ,  στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, να συνταχθούν στον κοινό αγώνα των κατοίκων του νησιού για το σπάσιμο του δήμου Λέσβου.  Η ευθύνη, για το μέλλον του νησιού μας είναι τεράστια για όλους και αφορά στην μελλοντική επιβίωση της Λέσβου και των κατοίκων της.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπή


Άρης Ελευθερίου,
πρώην Δήμαρχος Καλλονής, συντονιστής της επιτροπής
Ταξιάρχης Βέρρος,
αντιδήμαρχος Καλλονής, Πέτρας, Μήθυμνας
Αρμενάκας Εμμανουήλ,
αντιδήμαρχος Πλωμαρίου
Ρούσης Μιχάλης,
αντιδήμαρχος Ερεσού – Αντίσσης
Ροδίτης Αλέξανδρος,
πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Β.Αγαίου
Προκόπης Συνάνης,
Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου
Καραθεοδώρου Ιγνάτιος,
πρόεδρος Δ.Κ. Καλλονής
Ιπποκράτους Αναστάσιος,
πρόεδρος Τ.Κ Παρακοίλων
Δημήτρης Βατής,
πρώην Δήμαρχος Μήθυμνας, μέλος της Επιτροπής Παρέμβασης “Φορέα Τουρισμού Μολύβου.
10. Κωνσταντιδέλλης Εμμανουήλ,
πρώην αντιδήμαρχος Ερεσού Αντίσσης.
11. Φαϊδάς Κων/νος,
πρώην αντιδήμαρχος Γέρας
12. Βικτώρια Διαλεχτού – Αγοραστού,
εκρπόσωπος Δ.Σ. ΟΛΣΑ
13. Ραλλού Κράλλη – Κωνσταντέλλη,

γεν. Γραμ. Επιτροπής Παρέμβασης Φορέα Τουρισμού Μολύβου.