Εκδηλώσεις για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς στο Γεωπάρκο Λέσβου στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017

26 Μαΐου – 11 Ιουνίου 2017


Ξεκινάει από την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 ο εορτασμός της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, της μεγάλης γιορτής των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων που πραγματοποιείται ταυτόχρονα στα 70 Γεωπάρκα που λειτουργούν υπό την αιγίδα της UNESCO σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συμμετέχει στον εορτασμό οργανώνοντας ένα πρόγραμμα παρουσιάσεων, ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Σίγρι, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου και στη Μυτιλήνη, στο Κέντρο Πληροφόρησης.

Ο εορτασμός της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων πραγματοποιείται φέτος στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Διεθνούς Έτους Αειφόρου Τουρισμού 2017 που ανακηρύχτηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Το Παγκόσμιο και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων συνεργάζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού προωθώντας δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο την προβολή σε παγκόσμιο επίπεδο των 120 περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO και χαρακτηρίζονται Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, ως προορισμών αειφόρου τουρισμού.

Στόχος των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων 2017 είναι να προβάλλει και να αναδείξει τη μοναδική φυσική κληρονομιά μας. Κάθε Γεωπάρκο επιλέγει τις εκδηλώσεις στα πλαίσια του εορτασμού, με γνώμονα την προβολή της ευρωπαϊκής φυσικής – γεωλογικής  κληρονομιάς, τις ιδιαιτερότητες των μνημείων του αλλά και τις προτιμήσεις των επισκεπτών. Ο εορτασμός της Εβδομάδας Γεωπάρκων είναι παράλληλα μια αφορμή για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και ιδιαίτερα οι μαθητές και οι νέοι για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, οι επισκέπτες σε όλα τα Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα πληροφορούνται για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη και με τον τρόπο αυτό η Λέσβος προβάλλεται στους χιλιάδες επισκέπτες των Μουσείων και των Πάρκων που συμμετέχουν στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Ευρωπαϊκή καμπάνια προβολής της Λέσβου

Με πρωτοβουλία του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων κορυφώνεται στα πλαίσια της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων η πρωτοβουλία προβολής της Λέσβου από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ευρώπη, με την οποία τα Γεωπάρκα αποφάσισαν να στηρίξουν τη Λέσβο με το σύνθημα «VISIT LESVOS ISLAND». Η καμπάνια απευθύνεται στους φίλους  της Λέσβου στο εξωτερικό και βασίζεται στην κυκλοφορία μηνυμάτων μέσω των κοινωνικών δικτύων όλων των φορέων που συνδέονται με τα Γεωπάρκα σε όλη την Ευρώπη.

Μέσα από την καμπάνια ο φυσικός πλούτος και η πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου, τα τοπία, οι οικισμοί, οι διαδρομές, τα Μουσεία, η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα αλλά και οι δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης της ταξιδεύουν και προβάλλονται σε όλο τον κόσμο.

Κάθε μέρα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Γεωπάρκου Λέσβου στο Facebook ένα διαφορετικό μπάνερ με τον τίτλο «VISIT LESVOS ISLAND», το οποίο τα Γεωπάρκα και οι συνεργαζόμενοι φορείς κοινοποιούν στη συνέχεια μέσω κοινωνικών δικτύων. Έτσι, το «VISIT LESVOS ISLAND» ταξιδεύει στο διαδίκτυο, σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας και προτείνει σε όλους τους φίλους μας να επισκεφτούν τη Λέσβο και να γνωρίσουν τη μοναδικότητά της.

Εκδηλώσεις στη Λέσβο

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων που θα πραγματοποιηθούν από 26 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2017 στη Μυτιλήνη και το Σίγρι:

Α. Στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι:

Για όλους τους επισκέπτες του Μουσείου θα πραγματοποιούνται καθημερινά οι θεματικές παρουσιάσεις:

«Ένα υποτροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών» που παρουσιάζει τα μοναδικά φυσικά και ζωικά απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

«Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην αιωνιότητα» που παρουσιάζει τις εντυπωσιακές ηφαιστειακές δομές της Λέσβου και το φαινόμενο της ηφαιστειότητας στον ελληνικό χώρο.
«Η δημιουργία Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» που παρουσιάζει όλα τα μυστικά της δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

Για όλους τους μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πραγματοποιούνται καθημερινά:
Εκπαιδευτικά προγράμματα με θέματα φυσική ιστορίας

Β. Στο Κέντρο Πληροφόρησης του Μουσείου στη Μυτιλήνη:

Έκθεση και επιστημονική ενημέρωση επισκεπτών στην έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ».

Εκπαιδευτική ενημέρωση μαθητών στην έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ».
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ».

Γ. Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνει την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στη δυτική Λέσβο (Πληροφορίες: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου 22510 40716, 2251040135 και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου 22510 47033).

Εκδόσεις

Καθόλη τη διάρκεια του εορτασμού όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τις εκδόσεις του Μουσείου με 40% έκπτωση προκειμένου μικροί και μεγάλοι να γνωρίσουν τη φυσική κληρονομιά του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 22510-47033, 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr