Πάσχα στο Πλωμάρι και επίσκεψη στο Μουσείο της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης «Ο Κόσμος του Ούζου» (VID)

Δογματικά παραδοσιακό, συνειδητά λυτρωτικό και βαθιά ελληνικό, το Πάσχα στο Πλωμάρι έχει άρωμα γλυκάνισου και εκλεπτυσμένα σπιρτόζικο χαρακτήρα.


Και αν η Λαμπρή στην Λέσβο επαναφέρει λαογραφικές θύμησες, ουσιώνει μνημονικές εικόνες αυτοσχέδιων πανηγυριών στα ουζερί του νησιού ντυμένες γευστικά με το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου και τους εθιμικούς ήχους του σαντουριού, η ανάβαση της Μεγάλης Εβδομάδας συντελείται συγκινητικά, μυσταγωγικά με τα έθιμα να συντελούνται στο Πλωμάρι, άμβυκα πολιτισμού όπου αποστάζεται η παράδοση και η ιστορία του τόπου.

Στους κεχριμπαρένια φωτισμένους τρούλους του Πλωμαρίου τα έθιμα ξεκινούν την Μ. Πέμπτη με τον ολονύκτιο στολισμό για να συνεχιστούν το πρωί της επομένης όπου από τα ψιλόλιγνα κτήρια με τα «σαχνισιά», ξεπροβαίνουν αυτοσχέδια στολισμένα καλάθια με σπαρτολούλουδα για να συνοδεύσουν την περιφορά του επιταφίου. Ωδή στην Πλωμαρίτικη ναυτοσύνη είναι και το μοναδικό έθιμο της Δευτερανάστασης με την ρίψη του ποτηριού στην ναυτική συνοικία των  ταξιδευμένων  Πλωμαριτών που ριζωμένοι στέρεα με την παράδοση απολαμβάνουν τις χαρές τη ζωής συντροφιά με το αγαπημένο τους Ούζο.  

Η παρουσία το Πάσχα στο  Πλωμάρι, την πρωτεύουσα του Ούζου, δε μπορεί να μη συνοδευτεί από μία  επίσκεψη στο αποστακτήριο και το Μουσείο Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, τον «Κόσμο του Ούζου», όπου, τοποθετημένο σε έναν γραφικό ελαιώνα  υπογραμμίζει διακριτικά την λεσβιακή κουλτούρα και τονίζει λαογραφικά τις  μνήμες με δυνατά αρώματα, μετατρέποντας  τους επισκέπτες σε μύστες των μυστικών του Ούζου Πλωμαρίου. Αγγίζοντας τα βότανα της Λεσβιακής γης, συναντώντας την εντυπωσιακή συλλογή μουσειακών αντικειμένων, ακούγοντας την ιστορία του εθνικού μας ποτού, μυρίζοντας τα μοναδικά αρώματα και παρακολουθώντας την ιεροτελεστία της απόσταξης στους μικρούς χάλκινους άμβυκες βαδίζουμε στα χνάρια του Ισίδωρου Αρβανίτη. 

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, παράγεται από το 1894 στον ίδιο τόπο, το Πλωμάρι, από 100% διπλή απόσταξη και την ίδια, αναλλοίωτη στο χρόνο μυστική συνταγή.  
παραγωγή γίνεται σε χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες με το ίδιο μεράκι και αγάπη. Μια ξενάγηση για όλες τις αισθήσεις που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει.

Το Πάσχα στην Λέσβο συνοδεύεται με πλουραλισμό εικόνων και εθίμων με το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου να πυροδοτεί την διάθεση περιπαικτικά σε ένα ταξίδι στον Κόσμο του Ούζου.


Λεπτομέρειες για το Μουσείο του Ούζου: http://www.theworldofouzo.gr
Ιστοσελίδα: http://www.ouzoplomari.gr/