Στην Λέσβο το παγκόσμιο συνέδριο «Changemakers Summit»- Η αφρόκρεμα από τον χώρο της έρευνας και τεχνολογίας, της πολιτικής και των ΜΚΟ στην Μυτιλήνη

Το Changemakers Summit, ένα νέο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη


Το Changemakers Summit, ένα νέο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη στις 9 Μαΐου,φιλοδοξεί να ανταπεξέλθει σε μια πρόκληση: να φέρει στο ίδιο τραπέζι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για να θέσουν και να συζητήσουν προβλήματα παγκόσμιας κλίμακας και να χαράξουν μια κατά το δυνατόν κοινή στρατηγική αντιμετώπισής τους!

Θέμα του πρώτου συνεδρίου είναι το Europe Day 4.0: Μια εναλλακτική προσέγγιση στην κρίση. Πιο συγκεκριμένα, το ερώτημα που θα τεθεί, είναι το αν και με ποιον τρόπο η δεδομένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την προσφυγική, μπορεί να «αξιοποιηθεί», μέσα από συνεργασίες και την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, για την επίτευξη θετικών αλλαγών. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καλούνται να δώσουν οι συμμετέχοντες ομιλητές, εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών φορέων, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων, επιχειρηματίες και επενδυτές κ.α. από όλο τον κόσμο.

Το Changemakers Summit πραγματοποιείται την Ημέρα της Ευρώπης, ημερομηνία διόλου τυχαία.

 Σε μια εποχή, που η Ευρώπη είναι σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι, επαναπροσδιορίζοντας το μέλλον της, το συνέδριο αποτελεί πεδίο διεθνούς διαλόγου, εμπνέοντας για μια κοινή πορεία (χωρίς αποκλεισμούς), προς τα εμπρός.

Το Changemakers Summit θα συγκεντρώσει αφρόκρεμα συμμετεχόντων από τον χώρο της έρευνας και τεχνολογίας, της πολιτικής και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν εκτός άλλων ο Riaan Conradie, συνιδρυτής και CEO της LifeQ, ο Emanuele Musa από τη Ρουμανία, ιδρυτής της πλατφόρμας κοινωνικής επιχειρηματικότητας Babele, o Φυσικός Daniel Dobos από το CERN, η Batoul Husseini της εταιρείας SAP, ο Thorsten Gleibs από το MLOVE, και ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος από τον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Workshop επιχειρηματικότητας

Λίγες ημέρες πριν το συνέδριο και πιο συγκεκριμένα στις 6 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί σειρά συνεργατικών εργαστηρίων επιχειρηματικότητας. Αντικείμενό τους θα είναι η ανάπτυξη, εφαρμογή και επιτάχυνση τεχνολογικών λύσεων, από τον χώρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και σ' αυτό θα συμμετάσχουν καλεσμένοι ομιλητές του συνεδρίου. Τα εργαστήρια θα είναι ανοικτά για κάθε ενδιαφερόμενο.
Στο πλαίσιο του workshop θα αναπτυχθούν και σχέδια, που τρέχουν στο πρόγραμμα του Changemakers Lab. Τρία από αυτά θα παρουσιαστούν και στο Changemaker Summit, διεκδικώντας εκτός των άλλων, επίσκεψη στο CERN για τα μέλη των ομάδων τους.

Το Changemakers Lab

Το Changemakers Summit πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Changemakers Lab (CML), μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας, που έχει ως μεσοπρόθεσμο στόχο την διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στη Λέσβο. Επιπλέον, έχει ως στόχο την ανάδειξη και ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων, με έμφαση σε μέλη αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στον τομέα της κοινωνικής και ανθρωπιστικής επιχειρηματικότητας.

Η ομάδα του CML έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε πρωτοβουλίες, όπως το StartupBoat σε Λέσβο και Σάμο το καλοκαίρι του 2015, διοργάνωσε το πρώτο Startup Weekend στη Λέσβο τον Οκτώβριο του 2016 και έχει συμμετάσχει σε διάφορα events σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα (CERN Hackathlon Οκτ. 2016, SMEG/CREA Innovation Awards (κριτική επιτροπή) Οκτ. 2016 κ.α.). Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών το CML έχει ανοίξει δίαυλο συνεργασίας ανάμεσα σε ομάδες και οργανισμούς στην Γενεύη (The Port CERN, G3iD κ.α.) και τη Λέσβο, διαμορφώνοντας τις συνθήκες ανάληψης επιχειρηματικών και ερευνητικών πρωτοβουλιών στο νησί, το αμέσως επόμενο διάστημα.


Επίσης, κατά την διάρκεια του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2016-2017, εμπλέκεται στα εργαστήρια του μαθήματος Επιχειρηματικότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υποστηρίζοντας συμβουλευτικά την ανάπτυξη βιώσιμων καινοτόμων λύσεων από τους ίδιους τους φοιτητές.