Επιστολή της Αντιδημάρχου Λέσβου κας Αντωνελλη για την επικείμενη κατάργηση των έως τώρα ωφελουμένων του ΤΕΒΑ

Επιστολή της Αντιδημάρχου Λέσβου κας Αντωνελλη για την επικείμενη κατάργηση των έως τώρα ωφελουμένων του ΤΕΒΑ


Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, έστειλε στην Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου, την παρακάτω επιστολή με θέμα: ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ  ΤΕΒΑ (του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους) ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ Κ.Ε.Α- Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Προς την αξιότιμη κυρία Θεανώ Φωτίου,

Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης,
  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σταδίου 29, Τ.Κ.. 101 10, Αθήνα

  ΘΕΜΑ: ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ  ΤΕΒΑ (του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους) ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ Κ.Ε.Α- Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Την Τρίτη 25/4/2017 λάβαμε στα μέηλ μας από την κυρία Ελένη Λαμπριτζή Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής ΤΕΒΑ  (Ε.Π Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής),  το εξής μήνυμα:

«Σας ενημερώνουμε ότι από 1/6/2017, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως, καταργούνται οι υφιστάμενες λίστες ωφελούμενων του ΤΕΒΑ, στο πλαίσιο της εναρμόνισης του προγράμματος με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Θα δημιουργηθούν νέες λίστες στις οποίες θα περιλαμβάνονται όσοι δηλώσουν στην υπάρχουσα πλατφόρμα του ΚΕΑ ότι επιθυμούν να είναι και ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν τόσο οι Δήμοι όσο και οι δυνητικά ωφελούμενοι για την διαδικασία ένταξης.

Δεδομένης της νέας διαδικασίας θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν διανομές στο διάστημα 1-20 Ιουνίου.

Στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις, Με εκτίμηση.»

            Με το παρόν έγγραφο μου, ως αρμόδια Αντιδήμαρχος και Νόμιμη εκπρόσωπος του ΤΕΒΑ για τον Δήμο Λέσβου, έχω την υποχρέωση, εκ μέρους των 4.744 ωφελουμένων του προγράμματος στο Δήμο μας, να σας εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου για την επιχειρούμενη αυτή αλλαγή των ωφελουμένων του Προγράμματος, για τους κάτωθι λόγους:

Κατ’ αρχήν, οι μέχρι τώρα διανομές που έγιναν στον Δήμο μας στους ωφελούμενους του Προγράμματος προέρχονταν από προμήθειες του Υπουργείου σας και δεν κάλυπταν ούτε κατ’ ελάχιστον τις ανάγκες των ενταγμένων στο Πρόγραμμα, αλλά ούτε και τους στόχους του Προγράμματος αυτού.

Λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Δήμων, αλλά και όχι μόνο εξ αυτών…- , επιτέλους καταφέραμε προχθές Δευτέρα 24/4/2017 να βγει «στον αέρα» ο δικός μας διαγωνισμός, ο οποίος συντάχθηκε σύμφωνα με την δική μας μελέτη- με πλήρη επίγνωση των αναγκών τροφοδοσίας κ.λ.π. των ωφελουμένων μας-,  συνολικού προϋπολογισμού 1.071.472 ευρώ. Έτσι είπαμε «Δόξα το Θεό» μιας και επιτέλους θα έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια, με τρόφιμα όλων των ειδών, απορρυπαντικά, χαρτικά, είδη ατομικής υγιεινής, ρούχα και υπηρεσίες  στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και οι οποίοι από το 2015 περιμένουν για μια πραγματική και όχι σποραδική στήριξη των βιοτικών τους αναγκών, εκ μέρους μας, δια μέσου του προγράμματος.

Από χθες όμως λέμε «Βοήθα Παναγιά» μετά το μήνυμα  της κυρίας Λαμπριτζή, Προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής ΤΕΒΑ  (Ε.Π Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής).

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αν πράγματι ισχύσουν τα όσα η κυρία Λαμπριτζή μας ενημερώνει, οι έως τώρα ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ, απόλυτα δικαιολογημένα κατά την γνώμη μου, θα έχουν υποστεί έναν εμπαιγμό άνευ προηγουμένου, μιας και μπήκαν στην διαδικασία να υποβάλλουν αίτηση στο ΤΕΒΑ, προσδοκώντας τα όσα είχαμε εξαγγείλει ότι θα ελάμβαναν ως παροχές, όπως αυτές περιγράφονταν  από το Πρόγραμμα και για το οποίο υπήρξε έγκριση προϋπολογισμού! Δηλαδή τώρα τι θα τους πούμε; «Εντάξει βολευτείτε με κάποια πακέτα που σας δώσαμε, μερικά κιλά φρούτα, λίγα  κοτόπουλα και λίγο κρέας»;;; Ή μήπως θα ζητήσουμε την κατανόηση τους γιατί τα προϊόντα και τα είδη βασικής υλικής συνδρομής θα πάνε σε πιο φτωχούς ;;;;;;;;

Σε ότι αφορά την αναφορά μου σε πιο φτωχούς:

Βεβαίως και είναι κατά τεκμήριο φτωχότεροι οι δικαιούχοι του Κ.Ε.Α από εκείνους του ΤΕΒΑ. Ως γνωστόν για να είναι ένας άνθρωπος δικαιούχος του ΚΕΑ θα πρέπει το ετήσιο εισόδημα του να μην ξεπερνά τα 1.800 ευρώ, ενώ για το ΤΕΒΑ το ατομικό ετήσιο εισόδημα ήταν 3.000 ευρώ.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σας γνωστοποιώ  ότι το 2013 που είχα την τιμή να είμαι και τότε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λέσβου, το όριο της φτώχιας  με βάση το οποίο μπορούσε τότε κάποιος να είναι ωφελούμενος ενός άλλου επισιτιστικού προγράμματος, ήταν για ένα άτομο έως 7.200 ευρώ εισόδημα ετησίως.
Το Καλοκαίρι  του 2015 όταν ξεκίνησε το ΤΕΒΑ ήταν για ένα άτομο 3.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή μέχρι 250 μηναίο εισόδημα!

Και σήμερα μας λέτε, ότι πλέον μπορεί να είναι κάποιος δικαιούχος επισιτιστικής συνδρομής μόνον εάν έχει  μηναίο εισόδημα μέχρι 150 ευρώ ή 1.800 ευρώ περίπου το χρόνο!

Γνωρίζουμε βεβαίως ότι, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης απειλούμενος με φτώχεια είναι κάποιος ο οποίος ζει με λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος του συνολικού πληθυσμού μιας χώρας. Και ξέρουμε που έχει κατρακυλήσει το μέσο αυτό εισόδημα των πολιτών της Χώρας μας….

Μήπως όπως είναι καιρός μια Κυβέρνησης της Αριστεράς,  της οποίας είστε ενεργό μέλος, να παλέψει τουλάχιστον  ώστε ο ορισμός της φτώχιας να είναι κοινός για όλα τα Κράτη που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση;;;;; Δεν κατανοώ γιατί ο Γερμανός είναι φτωχός εάν έχει εισόδημα 719 ευρώ μηνιαίως και δικαιούται κάθε στήριξη από το νεοφιλελεύθερο Κράτος της Γερμανίας αλλά ο Έλληνας δεν είναι φτωχός με μηναίο εισόδημα 250 ευρώ και δεν δικαιούται καμία στήριξη από το Ελληνικό Κράτος, με παρόμοιο κόστος ζωής στις δύο χώρες!! Τελικά είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού και οι φτωχοί στην Ελλάδα;;; 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Γνωρίζω την ευαισθησία σας και σε αυτήν απευθύνομαι: Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε ως Χώρα την συμπίεση προς τα κάτω των ορίων της φτώχιας για τους Έλληνες πολίτες;;;;;;;; Δηλαδή για να μπορεί κανείς να τύχει της «ευεργεσίας» των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων θα πρέπει να μην έχει στον ήλιο μοίρα; Θα πρέπει να α ζει σε καλύβα και να λιμοκτονεί αυτός και η οικογένεια του;;;;

Πέραν όλων των ανωτέρω, σας ενημερώνω ότι  θα προκύψουν και πρακτικά προβλήματα για την υλοποίηση του εν λόγω Προγράμματος, έτσι όπως αυτή προτείνεται. Πιο συγκεκριμένα:

Α)  Οι αποκεντρωμένες προμήθειες του προγράμματος, δηλαδή οι εκ μέρους μας, έχουν γίνει με βάση τις μέχρι τώρα υφιστάμενες λίστες των ωφελουμένων του ΤΕΒΑ. Αν αλλάξει μέσα στο 2017 ο αριθμός των ωφελουμένων θα διαφοροποιηθεί η βάση κατανομών.

Β). Οι δικαιούχοι που θα περιλαμβάνονται στις νέες λίστες είναι προφανές ότι θα είναι πολύ περισσότεροι, με αποτέλεσμα την διανομή  ελαχίστων  ποσοτήτων  προϊόντων ανά οικογένεια, με  διεύρυνση της είδη υπάρχουσας δυσαρέσκειας. 

Εν κατακλείδι και ανακεφαλαιώνοντας:

Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο, έστω και την ύστατη τούτη ώρα, να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου να μην γίνει πράξη ο επιχειρούμενος εμπαιγμός και η διάψευση των προσδοκιών των 4.744 ωφελουμένων του ΤΕΒΑ του Δήμου μας, αλλά και άλλων πολλών δικαιούχων ανά την επικράτεια όπως έχω πληροφορηθεί, οι οποίοι και έχουν πραγματικά την ανάγκη στήριξης του εν λόγω προγράμματος, αφού είναι αδιανόητο να ζήσει κάποιος με 250 ευρώ και να ανταποκριθεί και στα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού του και στις ανάγκες τροφής και ένδυσης του.

Είμαι σίγουρη, από την μέχρι τώρα δράση σας και την αποδεδειγμένη δυνατότητα παρεμβάσεων σας,  για την κατανόηση και την επίλυση του ως άνω προβλήματος, καθώς επίσης και για την εξεύρεση άλλης λύσης προκειμένου να βοηθηθούν περαιτέρω και οι δικαιούχοι του ΚΕΑ, που πράγματι έχουν ανάγκη. Όχι όμως εις βάρος των ωφελουμένων του ΤΕΒΑ. Θα ήταν άδικο και κατά την γνώμη μου μη ηθικό.

Αναμένοντας τις ΑΜΕΣΕΣ ενέργειες σας,
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

με Τιμή,
Αναστασία Αντωνέλη
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Λέσβου

& Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου»