Ευρωπαϊκό Ταμείο για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας στα νησιά ζήτησε από την Ευρωπαία Επίτροπο το επιμελητήριο Λέσβου

Ευρωπαϊκό Ταμείο για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας στα νησιά


Τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου το οποίο θα συγχρηματοδοτεί αποκλειστικά και μόνο την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας των Νησιωτικών Περιοχών της Ελλάδος ζήτησε  από την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κα Κορίνα Κρέτσου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς στην ενημερωτικ’η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα «Ευκαιρίες και Προκλήσεις για Επενδύσεις με Ευρωπαϊκούς Πόρους» στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργος οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Η Ευρωπαία Επίτροπο  ότι η ιδέα αυτή θα μπορούσε να συζητηθεί περαιτέρω κατά την προγραμματισμένη επίσκεψης της τον Ιούνιο στην Λέσβο, όπου θα ήθελε να συναντήσει και να ακούσει τις απόψεις τόσο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των λοιπών φορέων του νησιού.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου Λέσβου, την Τετάρτη 5 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι η Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα προσκάλεσε τους πολίτες σε «ανοικτό διάλογο» με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κα Κορίνα Κρέτσου.

Η Πρόσκληση είχε ως Θέμα: «Ευκαιρίες και Προκλήσεις για Επενδύσεις με Ευρωπαϊκούς Πόρους (ΕΣΠΑ 2014-2020) και Το Μέλλον της Ευρώπης (Η Λευκή Βίβλος του Προέδρου Juncker)».
Εκτός από την Επίτροπο κα Κρέτσου, η οποία αποτελούσε το Κεντρικό Πρόσωπο της Εκδήλωσης, συμμετείχαν ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission) στην Ελλάδα κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς.

Ο κ. Μυρσινιάς, στο πλαίσιο της παρέμβασής του, αναφέρθηκε στο έντονο πρόβλημα των περιφερειακών ανισοτήτων οι οποίες είναι υπαρκτές και τεκμηριωμένες όχι μόνο στατιστικά αλλά και βιωματικά για τους νησιώτες. Αναφέρθηκε επίσης στο κλίμα αποεπένδυσης που επικρατεί σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και το οποίο οξύνθηκε έντονα από το προσφυγικό / μεταναστευτικό πρόβλημα που αυτά αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου δεν έμεινε όμως μόνο στην παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης και στην άσκηση της όποιας κριτικής, αλλά προχώρησε και στην υποβολή συγκεκριμένης πρότασης προς την Ευρωπαία Επίτροπο. Συγκεκριμένα, ζήτησε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου το οποίο θα συγχρηματοδοτεί αποκλειστικά και μόνο την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας των Νησιωτικών Περιοχών της Ελλάδος.

Το Νέο αυτό Ταμείο θα μπορούσε να συγχρηματοδοτήσει ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στις Νησιωτικές Περιοχές οι οποίες πλήττονται από την οικονομική και μεταναστευτική / προσφυγική κρίση και ειδικότερα τον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών αυτών. Το Επιχειρησιακό αυτό Πρόγραμμα θα δρα συμπληρωματικά ως προς τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και το Τομεακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Το Ειδικό αυτό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου τόνισε ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν σωρευτικά να κατευθυνθούν σημαντικοί πόροι προς τα νησιά μας και να δοθεί η δυνατότητα αναστροφής του δυσμενούς οικονομικού κλίματος.


Τόσο η Επίτροπος κα Κρέτσου, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χαρίτσης άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου, με την πρώτη να σημειώνει ότι η ιδέα αυτή θα μπορούσε να συζητηθεί περαιτέρω κατά την προγραμματισμένη επίσκεψης της τον Ιούνιο στην Λέσβο, όπου θα ήθελε να συναντήσει και να ακούσει τις απόψεις τόσο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και των λοιπών φορέων του νησιού.