Βιωματική συμμετοχή σε μερικά από τα Πασχαλινά έθιμα του Πλωμαρίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου « ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ»


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου « ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ», σεβόμενος την αποστολή του που αφορά την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην προκειμένη περίπτωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, πέρυσι το 2016 κατέγραψε και δημοσιοποίησε ένα μεγάλο μέρος των εθίμων του Πάσχα στο Πλωμάρι.

Εφέτος, το 2017, σας προσκαλεί να λάβετε μέρος σε ένα από τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα που είναι «το μοιρολόι της Παναγίας». Αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά του Ορθόδοξου Ελληνισμού, ένα από τα πιο όμορφα παραδοσιακά τραγούδια μας με κοινά χαρακτηριστικά με ορισμένα βυζαντινά κείμενα όσο και με κείμενα της νεότερης λαϊκής παράδοσης. Είναι ο θρήνος της μαρτυρικής πορείας του  Χριστού μέσα από τα μάτια και τα συναισθήματα της τραγικής του μάνας, "…σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα…"

Αυτό το έθιμο, ευρύτατα διαδεδομένο, αλλά και με πολλές τοπικές παραλλαγές, θα το παρακολουθήσουμε και θα λάβουμε μέρος στο χωριό του Τρίγονα, στον Ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου, στις 3,30 το απόγευμα, έτσι , όπως θα το τραγουδήσουν οι γυναίκες του χωριού.


Επίσης, εκτός από τη συνάντηση των επιταφίων της κάθε ενορίας του Πλωμαρίου στην κεντρική Πλατεία αργά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, γραφική και εντυπωσιακή για όλους επισκέπτες και ντόπιους, σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τη Δευτερανάσταση που γίνεται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, μόνο στο Πλωμάρι απ΄όλη τη Λέσβο, στην συνοικία σύμβολο της πλωμαρίτικης ναυτοσύνης, τον Ταρσανά. Μετά την εκκλησία στον Ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής Πλωμαρίου , οι ιερείς ακολουθούμενοι από το εκκλησίασμα πηγαίνουν σε παραθαλάσσια εξέδρα σπιτιού. Μετά από σύντομη ψαλμωδία, προχωρούν στην ρίψη του «ποτηριού» όπου το κοινό, με θέρμη και χιουμοριστική διάθεση, το διεκδικεί. Η Δευτεροανάσταση γινόταν και συνεχίζει να γίνεται το απόγευμα για να προλάβουν να έρθουν οι ναυτικοί με τα καΐκια με τα πανιά οι οποίοι βρισκόντουσαν, συνήθως μακριά στα απέναντι Μικρασιάτικα λιμάνια και έπρεπε να περιμένουν τον ευνοϊκό απογευματινό θαλασσινό αέρα για το ταξίδι τους.