ΚΟΣΜΟΣ: Στο αίμα πνίγεται η Κυριακή των Βαΐων στην Αίγυπτο, μια από τις σημαντικότερες γιορτές της χριστιανοσύνης

"Μαύρη Κυριακή" για τους Χριστιανούς στην Αίγυπτο

"Μαύρη Κυριακή" για τους Χριστιανούς στην Αίγυπτο μετά τις δυο επιθέσεις που έγιναν σε εκκλησίες στην πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου και στην Αλεξάνδρεια. 

Στην πρώτη επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι και άλλοι 70 τραυματίστηκαν και στη δεύτερη, επίσης στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου, ο πρώτος απολογισμός του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου αναφέρει πως οι νεκροί είναι έξι. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 30.

Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τάντα στο Δέλτα του Νείλου παραμένει αδιευκρίνιστο αν είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός μέσα στην εκκλησία ή αν καμικάζι αυτοκτονίας μπήκε στο Ναό την ώρα της λειτουργίας και ανατινάχθηκε. Στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου, η επίθεση έγινε από καμικάζι αυτοκτονίας.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας επιχείρησε να μπει στο Ναό, με σκοπό να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Στόχος του να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά μέσα στην Εκκλησία.

Το ίδιο έγινε και στην επίθεση στο Δέλτα του Νείλου. Όμως ένας αστυνομικός τον κατάλαβε και επιχείρησε να τον σταματήσει. Η θυσία του, αφού είναι ένα από τα θύματα της επίθεσης, έσωσε τις ζωές πολλών πιστών που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο ναό.

Και ενώ οι χριστιανοί της Αιγύπτου δεν έχουν συνέλθει από το σοκ των δυο εκρήξεων, έρχονται πληροφορίες πως στην Αλεξάνδρεια σημειώθηκε και τρίτη έκρηξη!

Η Κυριακή των Βαΐων, είναι μια σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στην Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σημερινή χριστιανική ημέρα είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

Η έκρηξη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Ήταν περίπου 10:00 το πρωί όταν σημειώθηκε πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε εκκλησία Χριστιανών Κοπτών στο Δέλτα του Νείλου. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς, υπάρχουν ο νεότερος απολογισμός είναι τουλάχιστον 25 νεκροί και 70 τραυματίες. Η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην κοπτική εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Nile news, ο κυβερνήτης της Γκαρμπίγια στρατηγός Άχμαντ Ντέιφ επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε μέσα στην εκκλησία. 

Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν εξονυχιστικά την περιοχή όπου βρίσκεται εκκλησία για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί κοντά.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, δεν είναι ακόμη γνωστό "αν είχε τοποθετηθεί βομβα στο εσωτερικό της εκκλησίας ή αν κάποιος ανατινάχθηκε". Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης και τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.

Η επίθεση σημειώνεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κάλεσε οι χριστιανοί να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά. Ήταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

O Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, κάνοντας έκκληση στους τρομοκράτες, τους κατασκευαστές όπλων, αλλά και τους διακινητές τους, να σταματήσουν.

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις αποτρόπαιες πράξεις. Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

Ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, newsit.gr