Θέλαμε νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Μυτιλήνη; Έρχεται αλλά στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της Επάνω Σκάλας

Θέλαμε νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Μυτιλήνη;

Νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ… στο εργοστάσιο της Επάνω Σκάλας και σε καμία περίπτωση στη Σαρακήνα για το νησί μας, καθώς η επιχείρηση αποφάσισε έστω και μετά από χρόνια να βάλει ένα τέλος στον εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας σταματώντας να καλλιεργεί ελπίδες για την κατασκευή νέας μονάδας.

Αυτό προκύπτει από την επίσημη απάντηση της ΔΕΗ διά του προέδρου της Μανώλη Παναγιωτάκη στον Σύνδεσμο «Πιττακός ο Μυτιληναίος» και συγκεκριμένα στον κ. Τάκη Ιορδάνη, που ξεκάθαρα αναφέρει ότι δεν θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου εργοστασίου.

Όπως αναφέρουν και σε σχετικό χθεσινό δημοσίευμα ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες βελτίωσης των εγκαταστάσεων του παλιού εργοστασίου στην Επάνω Σκάλα που έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο…..

Ο κ. Ιορδάνης αναφέρει:

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμμ. Παναγιωτάκης, μας απάντησε στην τελευταία επιστολή μας της 18.02.2018, εν σχέσει προς νέο εργοστάσιο των  120 ΜW της ΔΕΗ στη Σαρακήνα.

Στην επιστολή μας αυτή (18.02.2018) συνέχεια προηγουμένης μας της 08.05.2016, προς τον Πρόεδρο Παναγιωτάκη, ουσιαστικά θέταμε ένα και μόνο ερώτημα.

Επί λέξει, το :

<< Το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ ΑΕ, εξακολουθεί να περιλαμβάνει την κατασκευή του εργοστασίου αυτού στη Λέσβο (θέση Σαρακήνα), ή έχει καταργηθεί παντελώς στο νησί μας;;>>.

Η δισέλιδη απάντησή του, που κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Ενέργειας, στην Περιφερειάρχη, στους Κοινοβουλευτικούς μας Εκπροσώπους, στους ΓΓ ΑΔΑ και Νησιωτικής Πολιτικής, και στο Δήμαρχο Λέσβου, πυκνή περιεχομένου και στοιχείων, καταλήγει στο :

 << Υπό το καθεστώς αυτό της αβεβαιότητος του ενεργειακού σχεδιασμού για τα ΜΔΝ ( Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά ) ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η ΔΕΗ ΑΕ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην υλοποίηση της εκδοθείσας το 2009 Αδείας Παραγωγής και έχει ενημερώσει σχετικά τη ΡΑΕ».

Έχει  λέει, η ΔΕΗ ενημερώσει τη ΡΑΕ. Τον Λεσβιακό Λαό τον έχει ενημερώσει;; Αλλά φαίνεται για τους κρατούντες της ΔΕΗ, της Εκτελεστικής Εξουσία της χώρας, της Ελληνικής Πολιτείας γενικά, τούτο παρέλκει …
Ξέρουν αντί αυτού, οι τρανοί … Και αυτό φτάνει. Το πόπολο δεν χρειάζεται να ξέρει.

Έτσι, έστω κι αν ο «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» με το παρόν γίνεται ιμάντας πληροφόρησης (από τη ΔΕΗ προς το Λεσβιακό Λαό) μη ευχάριστου περιεχομένου ειδήσεως για το νησί μας και τους κατοίκους του, για ένα θεμελιώδη αναπτυξιακό παράγοντα, την ηλεκτρική ενέργεια,  θέλω να πιστεύω ότι του προσφέρει υπηρεσία και μάλιστα σημαντική.

Το αρνητικό δεδομένο της ηλεκτρενεργιακής πενίας του  νησιού, που κρατά μιά ολόκληρη πιά 25ετία,  έχει αρνητικά αποτελέσματα άμεσα ορατά, αφού συμβάλλει κατά μέγιστο βαθμό στην υπανάπτυξη και γενικά στη μιζέρια του νησιού μας. Τούτο , επί τέλους κάποτε πρέπει να εκλείψει.


Πάντως σε ότι μας αφορά ως σύνδεσμός, εμείς θα συνεχίσουμε να ενεργοποιούμαστε σχετικώς για να συμβάλλουμε καταλυτικά στην επίλυση του οξέως και διαχρονικού ατυχώς αυτού πιά προβλήματός του τόπου  μας.