48ωρη απεργία από τους συμβασιούχους εργαζόμενους των υπηρεσιών ασύλου στη Μυτιλήνη

Απλήρωτοι οι συμβασιούχοι στις υπηρεσίες ασύλου- Υποστελεχωμένη η υπηρεσία στη Μυτιλήνη


Τα δεδουλευμένα τους ζητάνε οι 350 συμβασιούχοι εργαζόμενοι των υπηρεσιών ασύλου σε όλη τη χώρα, πραγματοποιώντας 48ωρη απεργία χθες και σημερα.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά θέτουν και το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών που έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη αναμονή για την έκδοση αποφάσεων ασύλου που μπορεί να καθυστερήσει και ένα χρόνο.

Στις υπηρεσίες ασύλου εργάζονται συμβασιούχοι που έχουν προσληφθεί με τρία διαφορετικά προγράμματα αλλά σε όλα παρατηρούνται καθυστερήσεις πληρωμών . Ιδιαίτερα σε 60 εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών αφού η τελευταία πληρωμή τους έγινε το Δεκέμβριο. Μιλώντας στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Αλέξανδρος Χρυσόμαλλος από το σωματείο εργαζομένων συμβασιούχων στις υπηρεσίες ασύλου, τόνισε ότι «δημιουργείται πλέον ζήτημα επιβίωσης στους εργαζόμενους αφού προϋπόθεση πρόσληψης ήταν η ανεργία και αυτό σημαίνει ότι πολλοί από μας δεν έχουν άλλους τρόπους επιβίωσης. Συνάδελφοι επίσης που εργάζονται στα νησιά και προέρχονται από άλλα σημεία της χώρας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στα ενοίκιά τους αφού δεν πληρώνονται.»

Μετά τη δημιουργία αυτοτελούς υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής , απαιτούνταν δημιουργία οικονομικής υπηρεσίας  και μετάβαση τις μισθοδοσίας των εργαζομένων στη νέα υπηρεσία. Στην προηγούμενη κινητοποίηση που έκαναν στις 14 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι, το Υπουργείο τους διαβεβαίωσε ότι αρχές Μαρτίου το πρόβλημα θα έχει λυθεί.  Λίγες μέρες μετά πληρώθηκαν μόνο τα δεδουλευμένα δύο μηνών .

Αύριο στην Αθήνα συνεδριάζει το πανελλαδικό σωματείο εργαζομένων συμβασιούχων υπηρεσιών ασύλου για την εκτίμηση της κατάστασης και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Οι εργαζόμενοι θέτουν κι άλλα ζητήματα, λέει στο σταθμό μας ο κύριος Χρυσόμαλλος, οι υπηρεσίες ασύλου στα νησιά είναι υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες αναμονές στην έκδοση των αποφάσεων που πρέπει πρόσφυγες και μετανάστες να περιμένουν μέχρι και ένα χρόνο. Στη Μυτιλήνη είμαστε 20 χειριστές στην υπηρεσία ασύλου έχοντας να διεκπεραιώσουμε 3,5 χιλιάδες αιτήματα , τα οποία παρά την πίεση της υπηρεσίας για την ταχύτερη έκδοση αποφάσεων να χρειάζεται να περάσουν τρία  έως τρεισήμισι χρόνια . Επιπλέον, οι όροι των συμβάσεών μας είναι αόριστοι, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν έκτακτες ανάγκες και θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι αλλά οι εργαζόμενοι δεν είναι λάστιχα και να ανταποκρίνονται σε όλες τις ανάγκες. Από το υπουργείο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα αιτήματά μας, αύριο στη συνεδρίαση του σωματείου θα ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.»


Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ/ Μυρσίνη Τζινέλλη