Επιστολή της ΛΑΣ του Δήμου Λέσβου στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για την συνεδρίαση της 20/4/2017 με θέμα τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου


Θέμα: Η κατεπείγουσα συνεδρίαση της 20ης/4/2017 με θέμα τις επικείμενες αλλαγές στο νόμου του «Καλλικράτη»

Κύριε Πρόεδρε,

Σας είναι ήδη γνωστή η βούλησή μας να συζητηθεί το θέμα των επικείμενων αλλαγών στον νόμο του Καλλικράτη στο δημοτικό συμβούλιο ολοκληρωμένα και με τη δέουσα σοβαρότητα, όπως αρμόζει και όπως άλλωστε είχαμε ζητήσει και σε παλαιότερη συνεδρίαση του συμβουλίου, όταν είχατε θέσει εισηγητικά δια της Αντιδημάρχου κ. Αντωνέλλη εκτός ημερήσιας διάταξης το ζήτημα σχετικά με το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου. Τότε μάλιστα η δημοτική αρχή είχε επισημάνει ότι όταν θα έρθει επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης (σχέδιο νόμου το ερμηνεύουμε εμείς) το θέμα θα συζητηθεί.

Την ίδια πρέπουσα αντιμετώπιση του ζητήματος σχετικά με τις συνολικές «αλλαγές» στο νόμο του Καλλικράτη ζητήσαμε και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που επρόκειτο να συζητηθεί ψήφισμα του Δικτύου Δήμων και Κοινοτήτων σχετικά με την κατάργηση των κοινοτήτων, όταν και λόγω του πολύ προχωρημένου της ώρας με ευθύνη της δημοτικής αρχής και της απουσίας της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων, με ευθύνη και των ίδιων των συμβούλων, ζητήσαμε να διακοπεί η συνεδρίαση και να συνεχιστεί άλλη μέρα για να συζητήσουμε το εισηγούμενο ψήφισμά αλλά και συνολικά τις αλλαγές που προωθούνται στην Τοπική Διοίκηση.
Τη επόμενη μέρα του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου, απαντώντας σε διάφορες αιτιάσεις η δημοτική αρχή εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αναφορικά με το χωροταξικό του Καλλικράτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα».

Καμία περεταίρω ενημέρωση δεν είχαμε ως εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι παράταξης που συμμετέχουμε ενεργά και ανελλιπώς στα δημοτικά συμβούλια για προγραμματισμένη συνεδρίαση του συμβουλίου έτσι ώστε να ρυθμίσουμε αναλόγως τις υποχρεώσεις μας, πλην της χτεσινής ενημέρωσης για προγραμματισμό έκτακτης - κατεπείγουσας συνεδρίασης.

Και πράγματι η συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους της Υ.Π.Α. (2ο θέμα) είναι δεδομένη, και δε μας αρκεί να τους αποδοθεί χώρος, γραφεία κλπ, ούτε να ξεκαθαριστεί απλά πόσοι και ποιοί θα παραμείνουν, όπως μπαίνει εισηγητικά, απαιτούμε και διεκδικούμε ως Λαϊκή Συσπείρωση να μη χάσει κανένας απολύτως εργαζόμενος τη δουλειά του.

Όμως, όπως αναφέρει η πρόσκληση, η συνεδρίαση κρίνεται ως κατεπείγουσα διότι «πρέπει να συζητηθεί άμεσα το Σχέδιο τροποποιήσεων του νόμου Καλλικράτης, όπως αυτό κυκλοφόρησε, προκειμένου το ΔΣ Λέσβου να καταθέσει έγκαιρα τις απόψεις και προτάσεις του στα ανάλογα θεσμικά όργανα πριν τη ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή».

Απ’ όσο γνωρίζουμε μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένα σχέδιο νόμου από την κυβέρνηση για το εν λόγω ζήτημα, υπάρχει όμως η από προ διμήνου περίπου δημοσιευμένη πρόταση της επιτροπής και οι γνωστές διατυπωμένες θέσεις της ΚΕΔΕ.

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως σας εξηγήσαμε και στη χθεσινή τηλεφωνική μας επικοινωνία, ειλικρινά αδυνατούμε να καταλάβουμε το λόγο της ένταξης του συγκεκριμένου θέματος ως κατεπείγοντος με ενημέρωση για την ημέρα και ώρα της συνεδρίασης κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χωρίς εισήγηση από πλευράς δημοτικής αρχής, δηλαδή για το αν υπάρχει συμφωνία ή διαφωνία με την πρόταση της επιτροπής και ποια είναι αυτή, χωρίς την πρέπουσα και έγκαιρη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων αλλά και των προέδρων των κοινοτήτων, τοπικών συμβούλων κλπ.

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως και θεωρούμε πως η συγκεκριμένη ενέργεια δεν αποπνέει τη σοβαρότητα που απαιτείται και πως η όλη αντιμετώπιση του θέματος περισσότερο θυμίζει προσχηματική φιέστα που δεν επιθυμούμε να νομιμοποιήσουμε, δεν προωθεί τον ουσιαστικό διάλογο και υποβαθμίζει την ολοκληρωμένη συζήτηση πολιτικού οργάνου που έχουμε ζητήσει επανειλημμένα εδώ και καιρό να γίνει γύρω από αυτό το θέμα, συζήτηση που θα στοχεύει στην ανάδειξη, κατανόηση και κριτική των βασικών πολιτικών κατευθύνσεων των αλλαγών που προωθούνται στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης και στη διεκδίκηση ριζικών ανατροπών που θα ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την προ ολίγων ωρών αποστολή στις ηλεκτρονικές μας διευθύνσεις του από 28/2/2017 κειμένου των 444 σελίδων της πρότασης της επιτροπής προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τη σημερινή συζήτηση.

Ζητάμε ακόμα και τώρα να αναβληθεί το θέμα και να οριστεί άμεσα τακτή συνεδρίαση με μοναδικό θέμα συνολικά τις προωθούμενες αλλαγές στο νόμο του Καλλικράτη και γενικά στην Τοπική Διοίκηση, με γραπτή - συγκεκριμένη εισήγηση, με έγκαιρη ενημέρωση και πρόσκληση όλων των προέδρων των κοινοτήτων του νησιού.

Σε περίπτωση μη αναβολής του θέματος και μη ένταξής του σε τακτή συνεδρίαση επισυνάπτουμε και παραθέτουμε τις θέσεις μας στις βασικές κατευθύνσεις αλλαγών που έδωσε η επιτροπή και παρακαλούμε για καταχώρησή τους στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Μυτιλήνη 20 Απριλίου 2017
Με εκτίμηση

Νίκη Τσιριγώτη

Δημοτική Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λέσβου»