«ΠΑΣΧΑ 2017 … στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ»- Μεγάλη Πέμπτη: Οι σημερινές εκδηλώσεις

… η Οργανωτική Επιτροπή δημιουργεί κάτι ξεχωριστό και μοναδικό στην πόλη της Μυτιλήνης και τα γύρω χωριά … για το φετινό Πάσχα …


ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Μόριας, ώρα 10 π.μ.: “Η περιφορά της  ρόκας”. Σύμφωνα με την παράδοση, οι πιστοί στολίζουν ένα μεγάλο βαγιόξυλο και στη συνέχεια ακολουθεί η περιφορά του στο χωριό από τον Ιππικό, Πολιτιστικό & Φυσιολατρικό Σύλλογο Μόριας “Άγιος Δημήτριος”, ψάλλοντας στοίχους που αναφέρονται στο συμβολισμό του πατροπαράδοτου εθίμου.

Ξωκλήσι Παναγίας Αμαλής, ώρα 10:30 μ.μ.: Μετάβαση με πούλμαν ή Ι.Χ. αυτοκίνητα στο βυζαντινό ξωκλήσι της Παναγίας, στην Αμαλή (διατηρητέο μνημείο, μέσα σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους). Στο ξωκλήσι αυτό, σύμφωνα με την παράδοση, μεταβαίνουν οι πιστοί που παρακολουθούν την Ακολουθία των Παθών στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας (στο ομώνυμο χωριό), μετά το 12ο Ευαγγέλιο. Εκεί θα τελεστεί  σύντομη ακολουθία, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και θα ακολουθήσει η περιφορά του “Εσταυρωμένου”. Στη συνέχεια θα προσφερθεί η παραδοσιακή “κρασοψυχιά”.

Όσοι δημότες ή επισκέπτες θέλουν να μεταβούν στην Αμαλή με πούλμαν, δεν έχουν παρά να βρίσκονται στην Πλατεία Σαπφούς στις 9:45 μ.μ. Ωστόσο, καλό θα είναι να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή, στα τηλέφωνα 22510 22143, 22510 37050 & 6937 476075.  


Προσκύνημα στα ξωκλήσια των Λουτρών, από τις 12 τα μεσάνυχτα, μέχρι το πρωί: Για όσους αντέχουν το ξενύχτι, μετάβαση με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα στα Λουτρά, όπου παραδοσιακά οι κάτοικοι του χωριού, παρέες – παρέες προσκυνούν τα δεκάδες ξωκλήσια της περιοχής, μέχρι το χάραμα.