Έρχεται «τυφώνας» για 1.000.000 επαγγελματίες

Ασφαλιστικός τυφώνας θα πλήξει ως το φθινόπωρο περίπου 1.000.000 επαγγελματίες και μπλοκάκια.


Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση θα ψηφίζει νέες περικοπές στις συντάξεις και δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά, οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ θα καλούνται να αντεπεξέλθουν σε ένα μπαράζ πληρωμών εισφορών δίχως προηγούμενο. Τα κρίσιμα ορόσημα του δραματικού επόμενου τετραμήνου είναι τα εξής:

Έως τις 12 Μαΐου θα πρέπει να καταβληθούν στον ΕΦΚΑ οι εισφορές του μήνα Μαρτίου (οι οποίες αναρτήθηκαν πριν από τρεις ημέρες) για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Στο μεταξύ, στις 31 Μαΐου θα πρέπει να πληρωθούν και οι εισφορές του Απριλίου (αν δεν δοθεί παράταση), δηλαδή μέσα στον ίδιο μήνα οι ίδιοι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν διπλό χαράτσι.

Εντός του Ιουνίου αναμένεται η αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ για την καταβολή των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση (7%) και τα εφάπαξ (4%), οι οποίες ισχύουν από 1/1/2017 και παραμένουν σε εκκρεμότητα. Εννοείται ότι θα ζητηθούν αναδρομικά οι εν λόγω εισφορές για όλους τους μήνες κατά τους οποίους δεν είχαν εισπραχθεί . Η Αναδρομική επιβολή της σωρευτικής εισφοράς 11% (7|% για την επικουρική ασφάλιση, 4% για το εφάπαξ) επί του εισοδήματος των επαγγελματιών θα γονατίσει περίπου 350.000 επαγγελματίες (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα αναδρομικά

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναδρομικές οφειλές θα πληρωθούν σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί. Ωστόσο, το Υπουργείο Εργασίας έχει προϋπολογίσει έσοδα 120.000.000 ευρώ από τις εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξ, τις οποίες πρέπει να καταβάλουν οι επαγγελματίες. Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός όλων των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων με βάση το εισόδημα του 2016. Παρότι ο νόμος προβλέπει συμψηφισμό μόλις εκκαθαριστούν όλες οι φετινές δηλώσεις, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2017, εντούτοις, οι ασφαλισμένοι που περιμένουν να μειωθούν οι εισφορές τους δεν πρόκειται να δουν καμία διαφορά και θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα χαράτσια στον ΕΦΚΑ με βάση τα εισοδήματα του 2015 τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο (αν όχι έως το τέλος του έτους).

Το ίδιο το υπουργείο παραδέχθηκε την καθυστέρηση στη διαδικασία συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω του ότι η ΗΔΙΚΑ, που έχει αναλάβει το έργο, προκήρυξε πρόσφατα τον διαγωνισμό για την προμήθεια του απαραίτητου λογισμικού που θα της επιτρέψει να κάνει τις αναγκαίες διασταυρώσεις και τον επανυπολογισμό των εισφορών.


Πηγή: Δημοκρατία, enikonomia.gr