Στην Μυτιλήνη ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης- Τι ειπώθηκε στην διευρυμένη ενημερωτική σύσκεψη στο Δημαρχείο (vid,pics)

Στην Μυτιλήνη ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης


«Το αναπτυξιακό πρόγραμμα  που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα νησιά θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους  και σήμερα από τη Μυτιλήνη θα ξεκινήσει η συνδιαμόρφωσή του με τις τοπικές κοινωνίες» ξεκαθάρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη Λέσβο προκειμένου  να αναπτύξει το πλαίσιο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για  το Βόρειο Αιγαίο.

Το μεσημέρι, ο Υπουργός θα έχει σύσκεψη με αναπτυξιακούς φορείς της Λέσβου αλλά και του Β. Αιγαίου, με αντικείμενο την έναρξη των διαδικασιών σχεδιασμού του «Ειδικού Αναπτυξιακού προγράμματος του Β. Αιγαίου». Στις 7:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσει ομιλία στο επιμελητήριο Λέσβου, όπου  αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Κατά τη συνάντησή του στο δημαρχείο Λέσβου με την δημοτική αρχή ο κύριος Χαρίτσης τόνισε ότι:

«Το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα  για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου που ανακοινώθηκε στο τέλος του ’16 έχει αρχικό προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια για την κάθε μία γεωγραφική  περιοχή. Στόχος του προγράμματος είναι να εμπλουτιστεί και με άλλους πόρους εφόσον κατατεθούν προτάσεις για έργα  και προγράμματα τα οποία θα είναι ώριμα και θα υπάρχει ετοιμότητα να υλοποιηθούν άμεσα.  Αξιοποιώντας εθνικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων , θέλουμε να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία.. Όσον αφορά τώρα τις παρεμβάσεις αυτού του αναπτυξιακού προγράμματος , τόνισε ο κύριος Χαρίτσης, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε  και θέματα σε έργα υποδομών  που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, όμως είναι μια καλή ευκαιρία για να αξιοποιήσουμε τους πόρους για την υλοποίηση δράσεων  που σχετίζονται με την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της τοπικής κοινωνίας.»

Τέλος κάλεσε το δήμο της Λέσβου  να καταθέσει προτάσεις σε συνεργασία  με τους παραγωγικούς φορείς αλλά και την κοινωνία των πολιτών  για να μπορέσει να ενισχυθεί η παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΧΑΡΙΤΣΗ

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του στο Παλαιό Δημαρχείο, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρο Χαρίτση, εν όψει και της έναρξης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου.

Ο Δήμαρχος, παρουσία των Αντιδημάρχων Κώστα Κατσαρού, Αναστασίας Αντωνέλλη, Νίκου Καρασάββα, Παναγιώτη Τσουπή, Γιώργου Κατζανού, Γιάννη Αμπουλού, του Συντονιστή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, Προκόπη Σινάνη, του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ Αντώνη Γιαννάκη, του Βουλευτή Γιώργου Πάλλη και της Δημοτικής Συμβούλου Χρυσούλας Ζωγραφου - Στεριανού και συνεργατών του Αναπληρωτή Υπουργού, καλωσόρισε τον κ. Χαρίτση στη Λέσβο και αφού επεσήμανε την πολύ καλή συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο, τον ενημέρωσε διεξοδικά για όλα τα θέματα αρμοδιότητας του που αφορούν το νησί μας. Ο κ. Γαληνός, ζήτησε την αρωγή και υποστήριξη του Υπουργείου για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, αξιοποιώντας τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα έργα του βιολογικού της νότιας πόλης, του βιολογικού του Πολιχνίτου, της νότιας παράκαμψης, στην παραχώρηση του Παρκινγκ και του κτιρίου του Παλιού Λιμεναρχείου, στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και στην ανάγκη αποκατάστασης της παραλίας Ερεσού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης του προγράμματος τουριστικής προβολής της Λέσβου, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας του Δήμου Λέσβου για την τουριστική ανάκαμψη του τόπου μας.

Μετά από αναλυτική συζήτηση και τις τοποθετήσεις των Αντιδημάρχων για θέματα αρμοδιότητάς τους ο Δήμαρχος παρέδωσε στον κ. Χαρίτση, υπόμνημα με συγκεκριμένα έργα και ενέργειες για ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

Ο κ. Χαρίτσης, αφού άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις επισημάνσεις και τις προτάσεις του Δημάρχου, τον ευχαρίστησε για την αναλυτική ενημέρωση και τη φιλοξενία. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πηγές χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση των έργων που προτείνει ο Δήμος Λέσβου, ενώ για το θέμα της χρηματοδότησης των ενεργειών και δράσεων τουριστικής προβολής δήλωσε ότι θα εξετασθεί άμεσα η δυνατότητα ένταξης του έργου της προβολής του νησιού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της τουριστικής προβολής των νησιών που αντιμετώπισαν την προσφυγική κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δηλώσεις, ιδιαίτερα από τοπικούς παράγοντες, που δίνουν προς τα έξω λάθος εικόνα του νησιού, ζημιώνουν την προσπάθεια που γίνεται για την προσέλκυση επισκεπτών». 

Στο τέλος της συνάντησης, ο Δήμαρχος χάρισε στον κ. Χαρίτση εκδόσεις, με θέμα τη ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου.