Χαράτσια, πρόστιμα και κατασχέσεις λογαριασμών – Η νέα “τσιμπίδα” της εφορίας

Ραντεβού μπορεί να έχουν με τον εφοριακό 1,3 εκατομμύρια πολίτες (σε πρώτη φάση) χωρίς καν να το γνωρίζουν ακόμη.


Ουσιαστικά η εφορία βάζει μπροστά τον “Μεγάλο Αδελφό” το σύστημα δηλαδή των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων όλων των κινήσεων των λογαριασμών σε συνδυασμό με τα εισοδήματα που δηλώνει ο καθένας.

Εάν στο σύστημα “χτυπήσει” κόκκινο, εάν δηλαδή κάποια κίνηση του λογαριασμού από έμβασμα, κατάθεση κλπ δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα τότε άμεσα το ποσό ή οι επανακαταθέσεις θα αφαιρούνται από τους λογαριασμούς.

Μικροποσά ( δεν έχει αναφερθεί συγκεκριμένο ύψος) δεν θα λαμβάνονται υπόψη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ωστόσο είναι βέβαιο ότι όταν κάτι “χτυπάει στο μάτι” των εφοριακών τότε εκτός της δέσμευσης των ποσών ή άλλων ποσών σε λογαριασμούς ο πολίτης θα καλείται να δώσει εξηγήσεις, οι οποίες εάν δεν είναι επαρκείς θα έρχεται αντιμέτωπος με πρόστιμα και χαράτσια.

Σε πρώτη φάση μπαίνουν στο στόχαστρο περίπου 500.000 άτομα τα οποία τα περασμένα χρόνια έχουν κάνει εμβάσματα ή έχουν κινήσεις λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ, όμως στη συνέχεια θα μπουν στο στόχαστρο και άλλοι.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί και θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή η κινήσεις που αφορούν σε περίπου 1.300.000 ΑΦΜ.

Με τη διασταύρωση γίνεται σύγκριση των ποσών που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς του φορολογούμενου ανά έτος με το ποσό που δηλώνεται ως εισόδημα στο ίδιο έτος από τον φορολογούμενο. Στο ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι με το νέο λογισμικό γίνεται φιλτράρισμα των μεταφορών ποσών μεταξύ λογαριασμών του ίδιου του φορολογούμενου καθώς και "παραμερισμός" των μικροποσών που έχουν διακινηθεί.

Όσοι εντοπισθούν στη διασταύρωση θα λάβουν ειδικό ειδοποιητήριο από την εφορία προκειμένου, εφόσον το επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.


Πηγη newsit.gr