Διαδικασία απόκτησης του σήματος “Ελληνικό Πρωινό” από τα ξενοδοχεία στην Λέσβο

Διαδικασία απόκτησης του σήματος “Ελληνικό Πρωινό”

Μετά την επιτυχή συμμετοχή του Δήμου Λέσβου και της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, στην κορυφαία επαγγελματική έκθεση για ξενοδοχεία και μαζική εστίαση (hotels, restaurants & cafes) “12η HO.RE.CA. 2017” (10 – 13 Φεβρουαρίου 2017), όπου στο πλαίσιο του προγράμματος “Ελληνικό Πρωινό” που υλοποιεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, παρουσιάστηκε εκ νέου μετά από 4 χρόνια το “Πρωινό της Λέσβου”, παρατίθεται η νέα αξιόπιστη διαδικασία απόκτησης του σήματος “Ελληνικό Πρωινό” από ένα ξενοδοχείο.   

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα “Ελληνικό Πρωινό”, υλοποιείται σε πανελλήνιο επίπεδο από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, εδώ και 6 περίπου χρόνια. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι, αφενός η γνωριμία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τις γεύσεις του κάθε τόπου και αφετέρου η διασύνδεση του τουριστικού με τον πρωτογενή τομέα, μέσω συνεργασίας ξενοδοχειακών και παραγωγικών επιχειρήσεων, ώστε τα οφέλη που προσπορίζεται ο πρώτος, να διαχέονται στο δεύτερο και γενικότερα στην τοπική κοινωνία.

Το σήμα “Ελληνικό Πρωινό” έχει κατοχυρωθεί για λογαριασμό του Ξ.Ε.Ε. και προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ παράλληλα εκκινεί τη διαδικασία για την πιστοποίησή του με εξουσιοδοτημένους από το Ξ.Ε.Ε φορείς, οι οποίοι είναι ήδη διαπιστευμένοι για την κατάταξη των καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών.

Συνεκτιμώντας το Ξ.Ε.Ε. τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχει εξασφαλίσει το κόστος του ελέγχου να είναι το χαμηλότερο δυνατό. Επισημαίνεται ότι η πιστοποίηση αυτή μπορεί να γίνει και παράλληλα με την πιστοποίηση για την κατάταξη του καταλύματος, σε κατηγορία αστέρων από τον φορέα πιστοποίησης που θα επιλεγεί για το σκοπό αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ξ.Ε.Ε. έχει εκδώσει κανονισμό που περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του σήματος “Ελληνικό Πρωινό”, με αναλυτική αναφορά στα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης του σήματος.

Συνοπτικά η διαδικασία έχει ως εξής:

Εγγραφή στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Ένταξης & Υποστήριξης Σήματος “Ελληνικό Πρωινό” του Ξ.Ε.Ε. cert.greekbreakfast.gr
Ενημέρωση και αποδοχή των όρων του προγράμματος “Ελληνικό Πρωινό”.

Συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας Σύνθεσης Εδεσματολογίου, η οποία περιλαμβάνει τα υποχρεωτικά εθνικά και τοπικά προϊόντα που πρέπει να παρέχει το κατάλυμα στο Ελληνικό Πρωινό του.

Επιλογή εξουσιοδοτημένου φορέα πιστοποίησης για τον έλεγχο του Ελληνικού Πρωινού.

Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης και δικαιολογητικών στο Ξ.Ε.Ε. και καταβολή του κόστους ένταξης και χρήσης του σήματος “Ελληνικό Πρωινό”.

Πραγματοποίηση της επιθεώρησης από το διαπιστευμένο φορέα.

Χορήγηση σήματος “Ελληνικό Πρωινό” από το Ξ.Ε.Ε., το οποίο ανανεώνεται ανά διετία, με αποστολή της σχετικής πινακίδας του σήματος “Ελληνικό Πρωινό”.

Προς ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του σήματος “Ελληνικό Πρωινό”, το Ξ.Ε.Ε.  προχωράει ταυτόχρονα και σε στενή συνεργασία με τη “Marketing Greece”, στη δημιουργία ενός σύγχρονου διεθνούς portal για το “Ελληνικό Πρωινό”, το οποίο θα έχει πλούσιο γαστρονομικό περιεχόμενο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με τη χρήση των πλέον εξελιγμένων ψηφιακών μέσων, προβάλλοντας προνομιακά τα ξενοδοχεία που παρέχουν “Ελληνικό Πρωινό”.

Παράλληλα, το Ξ.Ε.Ε. σχεδιάζει την υλοποίηση ενός φιλόδοξου πλάνου προώθησης και προβολής του “Ελληνικού Πρωινού” στις κύριες αγορές που τροφοδοτούν τον ελληνικό τουρισμό, ακολουθώντας ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ενεργειών marketing, προκειμένου να προσδώσει  άμεση προστιθέμενη αξία τόσο στο τουριστικό προϊόν, όσο και στα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Όλες αυτές  οι πολυσύνθετες  δράσεις, θα απορροφήσουν σημαντικούς πόρους από τα διαθέσιμα του Ξ.Ε.Ε. και γι’ αυτό το λόγο το Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. αποφάσισε να θεσπίσει ένα χαμηλό κόστος για τη χρήση του σήματος “Ελληνικό Πρωινό”, ως ελάχιστη συμβολή των ξενοδοχείων στην προώθησή του.

Δεδομένου ότι το εν λόγω “σήμα ποιότητας” αποτελεί μία πολύ σημαντική επένδυση, τόσο για τα ξενοδοχεία, όσο και για την τουριστική πρόοδο του τόπου, ενώ απώτερος στόχος είναι να υιοθετήσουν και να συμπεριλάβουν στο μπουφέ τους το “Λεσβιακό Πρωϊνό”, όσο παραπάνω ξενοδοχεία της Λέσβου γίνεται, ώστε να αναβαθμιστεί το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν όλου του νησιού, θα ακολουθήσει εντατική επικοινωνία με τα ξενοδοχεία που ακόμη δεν έχουν αποκτήσει το σήμα “Ελληνικό Πρωινό”, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα και στη συνέχεια να πιστοποιηθούν.


Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με: α) Δήμο Λέσβου, υπεύθυνος Πάνος Πίτσιος, τηλ. 22510 22143 & 6973 004872, emails: syndesmos1954@otenet.gr & pitsiosp@otenet.gr, και β) Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, υπεύθυνη Αρετή Μανιάτογλου, τηλ. 22510 41787 & 6974 712375, email: exlesvos@otenet.gr.