Στις Βρυξέλλες οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου- Κοινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. και των Δημάρχων

Συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. και των Δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου

Κοινή συνέντευξη τύπου πραγματοποίησαν χθες το πρωί στα γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε. ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης και οι Δήμαρχοι: Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Κω Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου Μιχάλης Κόλιας, με θέμα τα αποτελέσματα των επαφών τους στις Βρυξέλες προσκεκλημένοι του Επιτρόπου Μετανάστευσης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στις επαφές που έγιναν με τον κ. Αβραμόπουλο, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, τον Επίτροπο, Χρήστο Στυλιανίδη, τον εκπρόσωπο τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, τον  και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν το προσφυγικό – μεταναστευτικό και την σταθερή πρόοδο της αποσυμφόρησης των νησιών, αλλά και ζητήματα ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς και στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Επεσήμανε την ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη της παράτασης για ένα ακόμη έτος του προγράμματος χορήγησης βίζας στις πύλες εισόδου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ο κ. Γαληνός, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαλέγεται απευθείας με τους Δημάρχους, γεγονός που φανερώνει την εμπιστοσύνη που δείχνουν υπεύθυνες και τεκμηριωμένες θέσεις που εκφράζουν. Δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την ανακοίνωση ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί τα νησιά και η αρμόδια Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, κ. Corina Creţu, η οποία θα εξειδικεύσει το Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα, ύψους 25 εκ. Ευρώ, για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Τέλος, οι Δήμαρχοι ευχαρίστησαν τον Επίτροπο, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, για την πρόσκληση να μεταβούν στις Βρυξέλες και την άριστη συνεργασία, καθώς και τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γιώργο Πατούλη, για την συνεχή στήριξη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η εφαρμογή της νησιωτικότητας στην πράξη, μπαίνει πλέον ως προτεραιότητα στον Σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με ρεαλιστικούς και άμεσα υλοποιήσιμους στόχους.