Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ - Προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους

Προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους


Σημαντική προβολή της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων στα πλαίσια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης του Βερολίνου ΙΤΒ στην οποία συμμετείχαν 85 δημοσιογράφοι από μεγάλα Γερμανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης με θέμα την παρουσίαση των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO ως τουριστικών προορισμών ποιότητας.

Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου ΙΤΒ αποτελεί τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική έκθεση του κόσμου που πραγματοποιείται φέτος από 8 έως 12 Μαρτίου 2017.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού του 2017 ως Παγκόσμιου Έτους Αειφόρου Τουρισμού.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο οποίος παρουσίασε τα Παγκόσμια Γεωπάρκα  UNESCO, περιοχές με ιδιαίτερη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά που αξιοποιούν και αναδεικνύουν γεωλογικά μνημεία διεθνούς σημασίας. Τα Γεωπάρκα αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για την υλοποίηση δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού.

Οι δυνατότητες που προσφέρουν τα Γεωπάρκα ως εργαλεία τοπικής ανάπτυξης αναδεικνύονται από παραδείγματα  που αναγνωρίζονται ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO  σε 33 χώρες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάδειξη του Απολιθωμένου δάσους καθώς και στις δυνατότητες υλοποίησης εναλλακτικών δραστηριοτήτων που προσφέρονται στους επισκέπτες του Γεωπάρκου Λέσβου (περιπατητικός, παρατήρηση φύσης, ορνιθοπαρατήρηση, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις, θαλάσσια περιήγηση, αναρρίχηση, ποδήλατο, περιήγηση 4X4,  ιππασία, κλπ).

Η εκπρόσωπος της UNESCO Δρ. Margarete Patzak, αναφέρθηκε στα κριτήρια και στη διαδικασία αξιολόγησης περιοχών προκειμένου να αναγνωρισθούν ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO καθώς και στη διαδικασία επαναξιολόγησης η οποία πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια προκειμένου να πιστοποιηθεί η διατήρηση υψηλής ποιότητας στη λειτουργία και στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες. Το πιστοποιητικό αναγνώρισης μιας περιοχής ως  Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO αποτελεί ένα διεθνές σήμα ποιότητας.

Ακολούθως η Δρ. Marie-Luise Frey, Διευθύντρια της απολιθωματοφόρας περιοχής του Messel από τη Γερμανία αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και των Παγκόσμιων Γεωπάρκων για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού.  

Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της ΙΤΒ αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου για την έναρξη της ΙΤΒ, γεγονός που δείχνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα Γεωπάρκα στον τομέα του τουρισμού και τις δυνατότητες που προσφέρουν για την υλοποίηση ποιοτικών εναλλακτικών δραστηριοτήτων στους επισκέπτες τους.

Το Περίπτερο των Γεωπάρκων


Η Λέσβος ήταν παρούσα επίσης στο ειδικό περίπτερο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στο οποίο παρουσιάζονται οι δράσεις ανάδειξης των γεω-μνημείων της Λέσβου μέσω παρουσιάσεων από τους Ν. Ζούρο και Ηλία Βαλιάκο καθώς και οι δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο Γεωπάρκο Λέσβου σε συνεργασία με εξειδικευμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Λέσβο. Στο περίπτερο διανέμεται επίσης ενημερωτικό υλικό του Γεωπάρκου Λέσβου.