Ανακοίνωση της «Συνύπαρξης» για τον ένα χρόνο συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την κοινή δήλωση (συμφωνία ) Ε.Ε. – Τουρκίας.

Οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα μειώθηκαν δραστικά. Τώρα οι πρόσφυγες δεν πνίγονται στο Αιγαίο, αλλά στην Κεντρική Μεσόγειο! Οι επαναπροωθήσεις στην ημερήσια διάταξη. Η Ελλάδα της «αλληλεγγύης» μετατρέπεται σταδιακά σε τμήμα της «Ευρώπης Φρούριο». Για τους ανθρώπους της ανάγκης, πρόσφυγες πολέμων, θύματα της πείνας, που μαστίζουν την Μέση Ανατολή και τις δυτικές και υποσαχάριες χώρες της Αφρικής, όλα οδεύουν προς το χειρότερο. Η Ε.Ε. ετοιμάζεται να  υπογράψει συμφωνίες με όλες τις χώρες της βόρειας Αφρικής, ανάλογες με αυτήν της Τουρκίας για τον αποκλεισμό των προσφύγων.

Αυτές οι πολιτικές αποκλεισμού συνοδεύονται από μακροχρόνιο εγκλωβισμό σε κέντρα κράτησης και φιλοξενίας όσων αψηφούν τα μέτρα και συνεχίζουν να περνούν σε Ελλάδα και Ιταλία. Παρά τις όποιες βελτιώσεις στις υποδομές, στην διαβίωση και στην περίθαλψη, το Άσυλο χορηγείται με το σταγονόμετρο.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες πρακτικά αρνούνται να εφαρμόσουν την συμφωνία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία. Επιπλέον απειλούν με επαναπροώθηση (Δουβλίνο 3) στις δύο χώρες, όσων προσφύγων και μεταναστών καταφέρουν να φτάσουν σ' αυτές. Η απέλαση διαγράφεται πια ως η μόνη σίγουρη προοπτική για τους περισσότερους.

Απέναντι σ' αυτήν την υποχώρηση της Ευρώπης από τις αρχές και τις ιδέες του ανθρωπισμού, απέναντι στη ραγδαία αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης οφείλουν να αντιτάξουν σθεναρή αντίσταση.

Είναι ντροπή για την Ευρώπη του πλούτου και της ευημερίας, την Ευρώπη των 500 εκατ. κατοίκων να μην μπορεί να προσφέρει καταφύγιο και αξιοπρέπεια σε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των πολέμων και των λιμών.

Η κύρια ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας – αναγκαστική με τα σημερινά δεδομένα - αλλά η συμβολή της στην αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στον άμεσο τερματισμό των πολέμων, στην αποτελεσματική συνδρομή για την αντιμετώπιση της πείνας.
           

Η «Συνύπαρξη» θα συνεχίσει να συμβάλλει με τις μικρές της δυνάμεις στην ανακούφιση των ανθρώπων που φιλοξενούνται στην Λέσβο. Με την Συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας, επισφαλή απ την φύση της ,έτοιμη να αθετηθεί κάθε στιγμή, τίποτε δεν έχει τελειώσει. Όσο οι πόλεμοι και η πείνα συνεχίζονται, θα φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί. Είναι καθήκον μας να απαιτούμε να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι , τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τις τοπικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες.-