Κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για το αν η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για τους μετανάστες

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ


Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εκδικάσει την Παρασκευή τις υποθέσεις δύο προσφύγων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου κρίθηκαν απαράδεκτες, με το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Επιπλέον, θα συζητηθούν οι αιτήσεις ακύρωσης της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, που αμφισβητούν τη συνταγματικότητα της σύνθεσης των νέων επιτροπών Προσφυγών, που συστάθηκαν τον Ιούνιο του 2016.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει «κρίσιμη» την αυριανή συνεδρίαση και αναφέρει για τον ένα από τους δύο πρόσφυγες, τον Σύρο Νούρι (το όνομα έχει αλλαχθεί) ότι παραμένει υπό αστυνομική κράτηση από τον Σεπτέμβριο του 2016 στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης, «σε άθλιες συνθήκες».

Όπως σημειώνεται, «ανεξάρτητος κοινωνικός λειτουργός έχει διαγνώσει ότι ο Νούρι πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία και η ψυχική υγεία του επιδεινώνεται λόγω των συνθηκών κράτησης και της αβεβαιότητας για το μέλλον του».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει ότι, αν και κανένας δεν έχει επιστρέψει μέχρι σήμερα αναγκαστικά στην Τουρκία, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα μεγάλο αριθμό επιστροφών αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, χωρίς πρώτα να εξεταστούν τα αιτήματά τους επί της ουσίας». Η απόφαση, συνεχίζει η οργάνωση, «θα είναι ένα κρίσιμο τεστ της βάσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και των αμφίβολων ισχυρισμών της ΕΕ ότι η Τουρκία είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική προστασία στους πρόσφυγες».

Ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα παρακολουθήσουν την αυριανή ακροαματική διαδικασία.

«Διακυβεύεται όχι μόνο η διεθνής προστασία στην Ελλάδα, αλλά το κράτος δικαίου και η ίδια η δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», σχολιάζουν οι δέκα οργανώσεις που έχουν συστήσει την «Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο» (Αίτημα, Άρσις, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία, Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου «ΛΑΘΡΑ;», PRAKSIS και Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων).

Ως προς τις Επιτροπές Προσφυγών, οι οργανώσεις αναφέρουν ότι η ακύρωση των προσβαλλόμενων πράξεων «είναι ζητούμενο κομβικής σημασίας, καθώς αφορούν καταστρατηγήσεις αρχών και κανόνων δικαίου αυξημένης τυπικής ισχύος, που άπτονται του πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης, το δικαίωμα ακρόασης, το δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή και βέβαια το δικαίωμα στο άσυλο».

Ένας χρόνος εφαρμογής της Συμφωνίας

Με αφορμή εξάλλου, την συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, μιας συμφωνίας που «υπονομεύει τα θεμέλια μιας Ευρώπης που εδράζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξία του Ανθρώπου» η Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και έξι ανθρωπιστικές οργανώσεις (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Αλληλεγγύη– SolidarityNow και Διεθνής Αμνηστία) θα δώσουν την επόμενη εβδομάδα συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα με στόχο να αναδείξουν τις συνέπειες της Συμφωνίας. Η συνέντευξη τύπου έχει οριστεί για τις 16 Μαρτίου, την ημέρα που με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανενεργοποιείται ο Κανονισμός του Δουβλίνου, με αποτέλεσμα την επιστροφή αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε.

Έκκληση προς τους Έλληνες βουλευτές από 13 οργανώσεις

Επίσης, 13 ανθρωπιστικές οργανώσεις απέστειλαν σήμερα κοινή επιστολή προς Έλληνες βουλευτές, με την οποία τους καλούν να μην ψηφίσουν τυχόν τροπολογίες που θα αφαιρούν δικλείδες ασφαλείας για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης και «να απορρίψουν τυχόν νομοθετικές αλλαγές που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση των ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

«Οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να υπερασπιστούν την προστασία που παρέχεται μέσω της ισχύουσας ελληνικής νομοθεσίας περί ασύλου, και να διασφαλίσουν πως οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και οι εν δυνάμει δικαιούχοι οικογενειακής επανένωσης, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, εξαιρούνται από τις διαδικασίες εξέτασης του παραδεκτού, που αφορούν στην επιστροφή των ανθρώπων στην Τουρκία», σημειώνουν.

Την επιστολή υπογράφουν οι οργανώσεις:

ActionAid
Care
Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων
International Rescue Committee
Jesuit Refugee Services
Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγε
Oxfam
Save the Children


Πηγη altsantiri.gr