Την παράταση των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε δομές μεταναστών προαναγγέλλει το Υπουργείο

Συνέχιση της κοινωφελούς προαναγγέλλει το Υπουργείο

Την επανάληψη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων προαναγγέλλει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την ίδια ώρα που σήμερα οι εργαζόμενοι του προγράμματος στη Λέσβο πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

Αργά το απόγευμα με ανακοίνωσή του το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ανακοινώνει ότι :

«Το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας, ωφελούμενοι  του οποίου εργάζονται στις δομές φιλοξενίας, παρά τις πρώτες δυσκολίες, απεδείχθη χρήσιμο.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την επανάληψη του προγράμματος ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο που αποδίδουν οι ωφελούμενοι του για τις δομές φιλοξενίας».

Και οι εργαζόμενοι στη Σάμο στο ίδιο πρόγραμμα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας , συμπαραστεκόμενοι στα αιτήματα των συναδέλφων του στη Μυτιλήνη, ενώ υπήρξαν επαφές με τους εργαζόμενους του προγράμματος στα κέντρα κράτησης Λέσβου Χίου Σάμου αλλά και του κέντρου φιλοξενίας στον Ελαιώνα για κοινή δράση.




Την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, επισκέφθηκε χθες στο γραφείο της αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο HOT SPOT της Μόριας, λόγω απουσίας του Δήμαρχου στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους.

Η Αντιδήμαρχος, αφού παρέλαβε τα αιτήματα των εργαζομένων, τόνισε την πάγια θέση του Δήμου Λέσβου ότι η προσφορά τους στη λειτουργία του HOT SPOT είναι ιδιαίτερα σημαντική και τους παρέδωσε σχετική επιστολή του Δημάρχου, η οποία απεστάλη στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Μουζάλα, στην Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Ράνια Αντωνοπούλου, στον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Χαρίλαο Φλώρο και στη Διοικήτρια του Ο.Α.Ε.Δ. κα Μαρία Καραμεσίνη, στην οποία ο κ. Γαληνός τονίζει την αναγκαιότητα παράτασης του Προγράμματος Προώθησης  Απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών.    

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Λέσβου, έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Αναγκαιότητα παράτασης του Προγράμματος «Προώθηση Απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε Υπηρεσίες υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών».

ΣΧΕΤ  : Η υπ’ αριθμ. 6/2016 πρόσκληση του ΟΑΕΔ.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το νησί μας τα τελευταία χρόνια έχει έρθει αντιμέτωπο με μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ανεξέλεγκτες προσφυγικές – μεταναστευτικές εισροές, που επηρεάζουν ακόμα, ποικιλοτρόπως, πολλούς τομείς της καθημερινότητας του νησιού μας.

Η Λέσβος λόγω της γεωγραφικής της θέσης αναγκάστηκε να διαχειριστεί μεγάλο ποσοστό από τις μεταναστευτικές ροές που δέχονται τα ελληνικά σύνορα  συνεπεία των πολιτικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο  και μέχρι στιγμής το κάνει με αξιοπρέπεια. Η παροχή των υπηρεσιών των ωφελούμενων της πρόσκλησης 6/2016 του ΟΑΕΔ βοήθησε στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν από τη λειτουργία του Κέντρου Προσωρινής Υποδοχής στη Μόρια, της προσφυγικής Δομής του Καρά Τεπέ αλλά και τη διαμονή ενός μεγάλου αριθμού αιτούντων ασύλου στο νησί μας. Δυστυχώς όμως, πλησιάζει η λήξη του  προγράμματος  και  θα αποχωρήσουν οι πρώτοι ωφελούμενοι τον Απρίλιο του 2017.

Το κλείσιμο των συνόρων σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό όλων των Προσφύγων –Μεταναστών που έχουν φτάσει στη Λέσβο, στο νησί μας και δη στο Κέντρο Υποδοχής και ταυτοποίησης  της Μόριας, προκάλεσαν ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών το οποίο απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Το «Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου – πρώην Στρατόπεδο Παραδέλλη»,  είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα κέντρου υποδοχής, όπου εργάζονται αρμονικά μέλη από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών,  της Ελληνικής Αστυνομίας και ωφελούμενοι του ΟΑΕΔ. Με την επικείμενη αποχώρηση του προσωπικού που απασχολείται μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, το Κέντρο θα υποστεί τις δυσάρεστες συνέπειες της έλλειψης προσωπικού που δεδομένων των συνθηκών θα έχει τραγικές συνέπειες στη λειτουργία του.

Η προσφυγική δομή που λειτουργεί στον Καρά Τεπέ η οποία φιλοξενεί   πρόσφυγες και μετανάστες και μάλιστα οικογένειες και άλλες ευάλωτες ομάδες υπάγεται στο Δήμο Λέσβου και   κινδυνεύει και αυτή να μείνει χωρίς προσωπικό. Εν τω μεταξύ, από τους χώρους άφιξής τους οι πρόσφυγες και μετανάστες, κατά μήκος των βόρειων, ανατολικών και νοτιοανατολικών ακτών (περιοχές Μυτιλήνης, Θερμής, Παναγιούδας, Παμφίλων, Μανταμάδου, Μήθυμνας) και από εκεί σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας αλλά και στο κέντρο της πόλης, οι πλατείες, τα πάρκα, οι δρόμοι και το λιμάνι της Μυτιλήνης, γεμίζουν με σκουπίδια.

Παράλληλα, η απότομη  αύξηση του πληθυσμού που διαμένει στο Δήμο μας προκάλεσε  ποικίλες και επιτακτικές ανάγκες τόσο στον τομέα της καθαριότητας λόγω της αύξησης του όγκου των απορριμμάτων όσο και στον ευπρεπισμό, συντήρηση και καθαρισμό πάρκων πλατειών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων. Η εργασία που παρέχουν οι 369 ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας έδωσαν μια ανάσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Σήμερα από τους 369 ωφελούμενους που απασχολούνται συνολικά, οι 169 εργάζονται στο ΚΥΤ Μόριας, 188 στις υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ του Δήμου Λέσβου και την προσφυγική δομή του Καρά Τεπέ, 5 στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης και 7 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Παρακαλούμε πολύ για την εξέταση ενδεχόμενης παράτασης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας της σχετικής πρόσκλησης ν. 6/2016 του ΟΑΕΔ και σε περίπτωση που αυτό δεν καθίσταται δυνατό την άμεση έκδοση νέας προκήρυξης για τις Υπηρεσίες υποδοχής, ασύλου και διαχείρισης προσφυγικών ροών μια και οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται και η παραμονή μεγάλου μέρους των προσφύγων στο Δήμο μας είναι πια γεγονός.

Είμαστε βέβαιοι πως αναγνωρίζετε τις δύσκολες καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε, και πιστεύουμε πως ο τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και των συνεπειών της, θα πρέπει να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια και όρια των αρμοδιοτήτων που αντιστοιχούν στον καθένα μας, όπως άλλωστε πράττουμε και εμείς μέχρι σήμερα, ώστε από κοινού να δώσουμε πρακτικές και άμεσες λύσεις.

                                                                               O Δήμαρχος Λέσβου

                                                                                    Σπυρίδων Γαληνός