Ερώτηση Αθανασίου με θέμα τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου στον υπό τροποποίηση νόμο του Καλλικράτη

Ερώτηση Αθανασίου με θέμα τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου


Μυτιλήνη, 3/3/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση (αρ. πρωτ. 3888/3.3.2017) προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη κατέθεσε ο Βουλευτής Νομού Λέσβου, Χαρ. Αθανασίου, με θέμα τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου στον υπό τροποποίηση νόμο του Καλλικράτη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη

Θέμα: Διάσπαση του Δήμου Λέσβου στον υπό τροποποίηση νόμο του Καλλικράτη

            Ο Δήμος Λέσβου αποτελεί από το 2011 έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της χώρας (έχει έκταση 1.633 τετρ. χλμ).), που προήλθε από τη συνένωση  δεκατριών (13) καποδιστριακών Δήμων, με 74 Κοινότητες, που περιλαμβάνουν περί τους 200 οικισμούς.

            Η Λέσβος είναι το τρίτο σε έκταση νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και την Εύβοια και το έβδομο της Μεσογείου.

            Το ανάγλυφο του νησιού είναι ορεινό, κατά κύριο λόγο, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να είναι εντελώς απομονωμένες μεταξύ τους, δεδομένου ότι το μήκος του νησιού φθάνει τα 100 χλμ., ενώ υπάρχουν οικισμοί που απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 120 χλμ. Το δε οδικό δίκτυο λόγω του αναγλύφου είναι πολύ δύσβατο και η συγκοινωνία μεταξύ των χωριών σχεδόν ανύπαρκτη. Υπάρχει μόνο συγκοινωνία από και προς την πρωτεύουσα, τη Μυτιλήνη.

            Χαρακτηριστικό της έκτασης του νησιού είναι η ύπαρξη δύο ανεξάρτητων Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον 4ο αι. μέχρι σήμερα, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Ένας Δήμος δηλαδή να περιλαμβάνει δύο Μητροπόλεις, που αποτελούν κατεξοχήν διευρυμένες διοικητικές εκκλησιαστικά περιφέρειες. Είναι δε το μοναδικό νησί της Ελλάδας, πλην  της Εύβοιας, (μεγαλύτερη σε έκταση από τη Λέσβο) που διαιρείται σε δύο Μητροπόλεις.

            Η εφαρμογή του νόμου του Καλλικράτη το 2011, επέφερε το μαρασμό της Λεσβιακής υπαίθρου, την διακοπή εκπόνησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων που είχαν δρομολογηθεί από τους καποδιστριακούς Δήμους, τη συρρίκνωση και το κλείσιμο πολλών υπηρεσιών, που περιορίστηκαν μόνο στην έδρα του Δήμου και γενικά την απομάκρυνση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον δημότη.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στη διοικητική περιφέρεια καθεμιάς από τις 74 Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, περιλαμβάνονται αρκετά χιλιόμετρα αγροτικού και δασικού οδικού δικτύου, που συνολικά υπερβαίνει τις 6.000 χλμ., γεγονός που αγνοήθηκε στο νησί μας κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη, δεδομένου ότι οι αστικοί Δήμοι που τα όριά τους αποτελούν δημοτικές οδοί, δεν έχουν στη δικαιοδοσία τους αγροτικούς και δασικούς δρόμους.

Ο Καλλικράτης βασίστηκε, όσον αφορά τη διοικητική διαίρεση των Δήμων, στο σχέδιο του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.), που εφαρμόστηκε σε όλη την Ελλάδα, εκτός από τα μεγάλα νησιά.

Συγκεκριμένα για τη Λέσβο, το σχέδιο του ΙΤΑ προέβλεπε τη δημιουργία πέντε (5) ανεξάρτητων Δήμων, λαμβάνοντας υπόψη ως κριτήρια την έκταση, τον πληθυσμό και τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού, ενώ με απόφασή της η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Λέσβου το 2010 ζητούσε τη δημιουργία τεσσάρων (4) τουλάχιστον Δήμων,  δυστυχώς όμως δημιουργήθηκε μόνο ένας Δήμος.

Νομοί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με το μισό περίπου πληθυσμό και έκταση από τη Λέσβο, κατ’ εφαρμογή του Καλλικράτη, διαιρέθηκαν σε 4 και 5 Δήμους.

Ο μοναδικός Δήμος για ολόκληρο το νησί της Λέσβου αδυνατεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που έχει ένας τέτοιος Δήμος σε έκταση, πληθυσμό και ανομοιογένεια.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι αδυνατεί να εκπονήσει και να επιβλέψει ταυτόχρονα μεγάλα αλλά και μικρότερα έργα σε όλη την έκταση του Δήμου, να ανταποκριθεί εγκαίρως σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, να δώσει λύσεις στη συντήρηση και λειτουργία των 170 σχολικών μονάδων του και στην έγκαιρη συντήρηση του αγροτικού και δασικού οδικού δικτύου, δεδομένου ότι ο μισός περίπου πληθυσμός είναι αγροτικός και δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο, καθώς και σε απλά θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των δημοτών και των τουριστών κατά τη θερινή περίοδο.

Τα μέλη των εκάστοτε Δημοτικών Συμβουλίων και των Δημοτικών Επιτροπών αδυνατούν να κατανοήσουν κάθε φορά τα θέματα που συζητούν, διότι προφανώς δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν τα πάντα σε όλη την έκταση του νησιού, ή τυγχάνει να μην έχουν επισκεφθεί ποτέ την περιοχή για την οποία καλούνται να τοποθετηθούν και να αποφασίσουν, ενώ πολλές φορές καταλήγουν σε λανθασμένες αποφάσεις λόγω άγνοιας, ή ελλειπούς ενημέρωσης και λόγω του μεγάλου όγκου θεμάτων προς συζήτηση ανά συνεδρίαση.

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα των δύο τελευταίων ετών, που έχει πλήξει καίρια την οικονομία και τον τουρισμό της Λέσβου, έχει επιδεινώσει και τη λειτουργία των υπηρεσιών της μοναδικής δημοτικής αρχής του νησιού.

Ενόψει των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εσωτερικών:

Προβλέπεται στο υπό κατάθεση Σ/Ν, για την συνολική τροποποίηση του Νόμου του Καλλικράτη και η χωροταξική αναδιάρθρωση των μεγάλων νησιών μας;

Προτίθεσθε να συμπεριλάβετε διάταξη, σύμφωνα με την  οποία ο Δήμος Λέσβου να διασπασθεί σε πέντε(5) η έστω τέσσερις(4) δήμους;


Ο ερωτών Βουλευτής

Χαράλαμπος Αθανασίου

Βουλευτής Λέσβου