Μειώσεις στις συντάξεις άνω των 700 ευρώ

Σενάριο κλιμακωτών περικοπών στις συντάξεις φαίνεται ότι έριξε στο τραπέζι η κυβέρνηση με στόχο να μην υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις και να μείνουν αλώβητες συντάξεις με ποσά ως τα 700 ευρώ.


Έτσι το νέο σενάριο που κυκλοφορεί μιλάει για μεσοσταθμική μείωση 10%, για μειώσεις δηλαδή που θα ξεκινούν από 5% ως 10% για τις συντάξεις από 700 ως 1.000 ή 1.200 ευρώ και για μειώσεις από 10% ως 20% για τις συντάξεις από εκεί και πάνω.

Το σενάριο αυτό ωστόσο εκφράζει τους πόθους της κυβέρνησης καθώς μιλά για μειώσεις με στόχο την εξασφάλιση 1,6 δισ. ευρώ για την περίοδο μετά το 2019 και παράλληλα αφήνει αλώβητες σχεδόν τις μισές συντάξεις.

Το ΔΝΤ απ' την πλευρά του πάντως έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη και επιμένει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για μειώσεις σε όλα τα επίπεδα με ολική κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει απ' τον επανυπολογισμό και ταυτόχρονη μείωση της Εθνικής Σύνταξης, για την οποία οι εκπρόσωποι του Ταμείο τονίζουν ότι είναι κατά 30% υψηλότερη απ' τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η κυβέρνηση λέει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό και προσθέτει ότι θα υπάρξουν παράλληλα έσοδα από την περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Εδώ όμως βρίσκει αντίδραση απ' όλους τους δανειστές και όχι μόνο από το ΔΝΤ που επιμένουν σε μέτρα άμεσης απόδοσης και όχι σε υπολογισμούς για έσοδα που δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν.


Πηγη newsit.gr