Τροποποίηση του άρθρου 43 - Νόμος 4427 / 2016 που αφορά την Τεχνική Συντήρηση του Αερολιμένα Μυτιλήνης

Τροποποίηση του άρθρου 43 - Νόμος 4427 / 2016


Σας διαβιβάζουμε το παρακάτω έγγραφό μας προς τον Δήμαρχο Λέσβου, κ. Σπύρο Γαληνό και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψηφίσθηκε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της 28/2/2017 και θα αποσταλεί στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, στον Υφυπουργό  Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκο Μαυραγάνη καθώς και το Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.


Από:    Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
Σύλλογος Εργαζομένων Πολιτικής Αεροπορίας
 Κρατικού Αερολιμένα Μυτιλήνης
«Οδυσσέας Ελύτης»
                                                                       
Προς: Δήμαρχο Λέσβου, κ. Σπύρο Γαληνό
Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου


Θέμα: Τροποποίηση του άρθρου 43 - Νόμος 4427 / 2016 που αφορά την Τεχνική Συντήρηση του Αερολιμένα Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης»


Λαμβάνουμε την τιμή να σας ενημερώσουμε για μια κατάφωρη αδικία (ίσως εν αγνοία κάποιων) εις βάρος του νησιού μας - της Λέσβου - και των εργαζομένων του Αερολιμένα μας. Σας επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα με το Π.Δ. 56 / 1989 (ΦΕΚ 28/Α/1-2-1989) ο αερολιμένας Μυτιλήνης λειτουργεί[1] με Τμήμα Υποστήριξης.
Ειδικότερα αφορά το άρθρο 43 του Νόμου 4427 που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 188/Α/ 8-10-16 για την σύσταση Δ/νσης Τεχνικής Συντήρησης. Ενώ για τις ειδικότητες Ελεγκτών[2] & Τηλεπικοινωνιών-Ηλεκτρονικών[3] για τον αερολιμένα Μυτιλήνης συστήθηκαν αντίστοιχα Τμήματα, μετά λύπης μας αντί για Τμήμα Τεχνικής Συντήρησης  συστήθηκε Γραφείο.

Επίσης διαπιστώσαμε πως στο Βορειοανατολικό Αιγαίο μόνο για το Αεροδρόμιο της Χίου[4] έχει προβλεφθεί Τμήμα Τεχνικής Συντήρησης. Όμως δεν έχει σημασία ότι παραχωρήθηκε το Αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και όχι της Χίου επειδή στα παραχωρημένα αεροδρόμια της Κω & της Ρόδου συστήθηκαν αντίστοιχα Τμήματα Τεχνικής Συντήρησης (αφορά τα παραχωρηθέντα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου).
Να σας ενημερώσουμε πως η Λέσβος είναι επίσημα η έδρα του Βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς συγκεντρώνει τις περισσότερες υπηρεσίες, όπως την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την έδρα της Πολεμικής Αεροπορίας, την 9η ΠΕΔΙΛΣ, την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου κ.α.

Επιπλέον, στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης  υπάρχει βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ (στις 24 Οκτωβρίου 2016 υπεγράφη «μνημόνιο συνεργασίας» για τη λειτουργία της βάσης υποστήριξης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Λέσβο, παρουσία των υπουργών Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη) καθώς και βάση της εναέριας Frontex.

Όσον αφορά το προσωπικό του αεροδρομίου Χίου, ο αριθμός των υπαλλήλων δεν επαρκεί για τη λειτουργία του νεοσύστατου Τμήματος, οπότε μετά και από την υποβάθμιση του αντίστοιχου Τμήματος στη Λέσβο, είναι βέβαιο ότι προσωπικό που κάλυπτε έως σήμερα τις ανάγκες του αεροδρομίου Μυτιλήνης εδώ και 28 χρόνια, θα μεταφερθεί στη Χίου για να καλύψει τις ανάγκες του Τμήματος, δημιουργώντας αναστάτωση στις οικογένειες των υπαλλήλων.
Κατόπιν των ανωτέρω

ζητάμε την τροποποίηση του άρθρου 43 - Νόμος 4427 / 2016 που αφορά την Τεχνική Συντήρηση του Αερολιμένα Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης», και ως εκ τούτου να παραμείνει το Τμήμα Τεχνικής Συντήρησης και Διοικητικής Υποστήριξης Αερολιμένα Μυτιλήνης και να μην υποβαθμισθεί σε Γραφείο.

Παρακαλούμε, όπως περάσει το θέμα αυτό προς ψήφιση από το Δημοτικό συμβούλιο.

Μυτιλήνη 6 - 2 - 2016
Με Εκτίμηση

Κουνιαρέλλης Ηλίας
Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Εργαζομένων
Πολιτικής Αεροπορίας Αερολιμένα Μυτιλήνης
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λέσβου
τ. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας – Ανακύκλωσης Δήμου Λέσβου



[1] άρθρο 39 του Π.Δ. 56 / 1989
[2] Τμήμα Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Αερολιμένα Μυτιλήνης (άρθρο 48, του Νόμου 4427 - σελίδα 9109)
[3] Τμήμα Ελέγχου Συστημάτων Αεροναυτιλίας Αερολιμένα Μυτιλήνης (άρθρο 49, του Νόμου 4427 - σελίδα 9111)
[4] λειτουργεί  με Γραφείο Υποστήριξης (άρθρο 40 του Π.Δ. 56 / 1989)